Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© unsplash

Maak je één goed voornemen, laat het dan dit zijn: minder fucks geven.

#ZEROFUCKSGIVEN: dé sleutel tot een gelukkig leven

Catherine Kosters

Meer is meer in onze maatschappij: we willen gezonder, knapper, rijker zijn dan de rest. Maar gelukkiger worden we daar meestal niet van. Maak je één goed voornemen, laat het dan dit zijn: minder fucks geven of #zerofucksgiven.


Fuck, fuck, fuck, fuck, fuck. Zo dat is eruit. Neem het vooral niet persoonlijk: deze expletieven dienen louter ter voorbereiding op een artikel waarin menig keer het woord fuck zal vallen. Het scheldwoord verbloemen met een asterisk zou ons eigen punt ondermijnen. De sleutel tot een gelukkig leven anno 2021 bestaat er namelijk in minder fucks te geven. En dan lijkt het elimineren van grammaticale beleefdheid een goed begin. #zerofucksgiven is behalve een populaire hashtag ook het levensmotto van Mark Manson, zelfhulpgoeroe voor de internetgeneratie. Zijn blog lokt meer dan twee miljoen lezers en zijn boek ‘The Subtle Art of Not Giving a Fuck’ haalde enkele jaren geleden de bestsellerlijst van The New York Times.

Het leven suckt en dat is oké


Voor wie het boek nog niet las: Manson legt op humoristische wijze uit dat minder fucks kunnen leiden tot betere keuzes. Hoe? Simpel. De meesten onder ons verwachten dat het leven continu een feest is en worden kwaad als dat niet zo blijkt. We zijn jaloers als een collega opslag krijgt, boos wanneer vrienden ons vergeten uit te nodigen voor een etentje, teleurgesteld omdat succes ons niet in de schoot geworpen wordt. Allemaal erg menselijke gevoelens, die ons er helaas niet gelukkiger op maken. Sociale media versterken die ontevredenheid, want voor elke persoonlijke tekortkoming zien we tien virtuele voorbeelden passeren van mensen die het wél goed doen. De enige manier om zo’n interne klaagcyclus te doorbreken is, aldus Manson, toegeven dat het leven soms suckt en daar geen ene fuck om geven. Alleen door die aanvaarding van het negatieve kan je problemen oplossen en tegenslag omvormen tot succes.

De enige manier om gelukkig te worden is toegeven dat het leven soms suckt en daar geen ene fuck om geven.

Reserveer je fucks


De hele filosofie draait om te weten komen wat voor jou belangrijk is en je fucks daarvoor bewaren. Nu is het belangrijk om weten dat de mensheid geprogrammeerd is om fucks te geven. Dat is op zich goed, want die fucks – bekommernissen zo je wil – zorgen ervoor dat we ons voortplanten, een huis bouwen en carrière maken. Het wordt pas een probleem als ze gericht zijn op de foute dingen: jaloezie, drama, zelfmedelijden, onzekerheid. In plaats van helemaal géén fucks te geven, reserveer je ze beter voor zaken die écht boeien: je dierbaren, een eigen zaak of die wereldreis waarvan je altijd al droomde. Geen fuck geven om iets staat dus niet gelijk aan onverschilligheid. De hele filosofie draait om te weten komen wat voor jou belangrijk is en je fucks daarvoor bewaren. En wat al de rest betreft? Fuck it.

Geen fuck geven in de praktijk


Tijd voor praktijkles. Voorbeeld 1: Een vriendin, die ik S. zal noemen, heeft een jobaanbieding gekregen aan de universiteit. Allemaal leuk en wel, maar eigenlijk wil S. helemaal niet aan de unief werken. Ze wil solliciteren bij een groot bedrijf, waar ze meer kan verdienen. In plaats van beleefd te bedanken voor de positie maakt S. zich druk. Ze voelt zich schuldig tegenover de prof die haar de functie aanbiedt en schuldig tegenover zichzelf omdat ze nee zegt tegen zo’n mooie kans. Met andere woorden: S. geeft te veel fucks. In plaats van anderen te proberen pleasen en te doen alsof ze vereerd is, zou ze het negatieve beter aanvaarden: je kan niet iedereen te vriend houden en moet durven kiezen. Met andere woorden: S. moet minder fucks geven. Geen fuck om de reactie van de prof en geen fuck om de mogelijkheid dat ze later spijt krijgt van haar beslissing. Wél een fuck om haar carrièrekeuze hier en nu.

Voorbeeld 2: Een kennis genaamd T. is jaloers op de leuke uitstapjes van anderen. Ze brengt uren door op Instagram, scrollend tussen de foto’s van haar vrienden, en post passief-agressieve comments genre: ‘Degoutant! Enjoy!’ en ‘Wij maar werken!!! ;)’ Het is duidelijk: T. geeft te veel fucks. Hoog tijd om te aanvaarden dat een deel van haar bff’s over meer poen en verlof beschikken dan zij en zich daar over te zetten. Als T. minder fucks gaf om de vrijetijdsbesteding van anderen, zou ze meer fucks kunnen besteden aan belangrijke zaken: hard werken en sparen voor haar eigen droomleven. Die likes krijgt ze er dan gratis bij.

Geen fuck geven in 5 stappen

  1. Zorg dat er een alarmbelletje gaat rinkelen telkens als je je druk maakt over iets.
  2. Vraag je dan af: is dit voor mij écht belangrijk?
  3. Zo ja: geef een fuck.
  4. Zo nee: geef geen fuck
  5. Bewaar de fuck die je net hebt uitgespaard voor iets wat wel boeit.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '