Home Lifestyle Boeken YUM: Yotam Ottolenghi brengt eerste bakboek uit

YUM: Yotam Ottolenghi brengt eerste bakboek uit

En we geven alvast één overheerlijk receptje prijs!

Yotam Ottolenghi - Sweet
© Instagram: @ottolenghi

Wil jij je plekje in ‘Bake Off Vlaanderen’ voor volgend jaar alvast verzekeren? Dan mag het nieuwe boek van Yotam Ottolenghi niet op je keukenkast ontbreken. Na het immens populaire ‘Plenty’ en ‘Jeruzalem’, is ‘Sweet’ het eerste bakboek van de bekende chef. En wij kunnen alvast één ding beloven: de heerlijke taartjes, cakes en zoete nagerechten dragen ook dit keer die typische Ottolenghi-signature. And we love it!

‘Niets kan ons zo opmonteren en ons zo’n geluksgevoel geven als bijvoorbeeld volmaakt luchtig biscuitgebak dat op smaak is gebracht met kruiden en citrus, of een met poedersuiker bestoven, superkruimelig koekje rechtstreeks uit de oven’, begint het boek. En we couldn’t agree more. Chai-brûléetaartjes, Perzische liefdescakejes of friands met bramen en steranijs (eerlijk waar: meteen opzoeken!), je kan het zo lekker niet bedenken of meesterchef Yotam Ottolenghi heeft er een recept van in zijn nieuwste boek ‘Sweet‘ staan.

Expert eiwit kloppen

Een bakboek met meer dan 120 heerlijk zoete lekkernijen, want – zo blijkt – de patisserie is waar het voor Ottolenghi allemaal ooit begonnen is. ‘Mijn eerste klus in een professionele keuken was eiwit kloppen’, klinkt het. ‘Na drie maanden was ik een ware expert en wist ik precies hoe stevig ik het eiwit voor een perfecte soufflé moest kloppen.’ En mede met dank aan zijn befaamde reuzenmeringues is Ottolenghi nu een van de bekendste chefs ter wereld.

Wekelijkse proefsessies

Zijn nieuwste kookboek kwam er in samenwerking met patissier Helen Goh, met wie hij al ruim tien jaar in de keuken staat. ‘Met dit boek zijn we drie jaar bezig geweest. Twee van de drie jaar hadden we wekelijkse proefsessies, waarbij we op één middag soms wel een dozijn zoete gerechten proefden.’ Wij willen ons gerust aanmelden als proefkonijn voor je volgende boek hoor, Yotam!

Raising a glass with @helen_goh_bakes to celebrate publication day for Sweet! #EatSweet

A post shared by Ottolenghi (@ottolenghi) on

‘Sweet’ van Yotam Ottolenghi en Helen Goh – 384 pagina’s, een uitgave van Fontaine Uitgevers, € 29,95.

RECEPT: kokostaart met amandelen en bosbessen

© 2017: PEDEN + MUNK

Ingrediënten voor 10-12 personen:

 • 180 g gemalen amandelen
 • 60 g gedroogd geraspt kokos
 • 250 g fijne kristalsuiker
 • 70 g zelfrijzend bakmeel
 • ¼ theel. zout
 • 4 grote eieren
 • 200 g boter, gesmolten, laat hem staan tot hij op kamertemperatuur is, plus extra om in te vetten
 • 1½ theel. vanille-extract
 • fijne rasp van 2 citroenen (2 theel.)
 • 200 g verse bosbessen
 • 20 g geschaafde amandelen

Zo gemaakt:

 1. Vet een ronde taartvorm van 23 cm in met boter en bekleed met bakpapier. Verhit de oven tot 160 °C.
 2. Doe de amandelen met het kokos, de suiker, het bakmeel en het zout in een grote mengkom en klop alles door elkaar om het mengsel luchtig en klontvrij te maken.
 3. Klop de eieren in een andere middelgrote kom los. Voeg de gesmolten boter, het vanille-extract en de citroenrasp toe en klop alles goed door elkaar.
  Giet het eimengsel bij het droge mengsel en klop tot alles is vermengd. Schep
  150 gram bosbessen door het beslag en giet het in de vorm. Strooi de achtergehouden bosbessen over de bovenkant samen met de geschaafde amandelen en bak de taart 50-55 minuten in de oven tot een in het midden van de taart gestoken spies er schoon uit komt. Houd de taart tegen het einde van de baktijd goed in het oog, door het relatief grote aantal eieren in het beslag kan nog enigszins vochtig gebak in enkele minuten te gaar worden.
 4. Zet de vorm 30 minuten opzij voor u de taart eruit haalt, verwijder het bakpapier en zet de taart met de gegarneerde kant boven op een taartschaal. U kunt hem warm met room serveren of hem rustig laten afkoelen.

Je kan de taart in een goed gesloten trommel of verpakt in aluminiumfolie maximaal 3 dagen bewaren. Of vries hem in en bewaar hem een maand in de vriezer.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.