Home Lifestyle Food VeggieChallenge – Dag 12: deze vegan vol-au-vent is het comfortfood dat je...

VeggieChallenge – Dag 12: deze vegan vol-au-vent is het comfortfood dat je nodig hebt

Hoe eet jij je vol-au-veggie het liefst: met of zonder bladerdeegkoekje?

vegan vol-au-vent
© Libelle Lekker

EVA vzw daagt je vanaf 1 maart voor de tweede keer uit om meer plantaardig te eten met de VeggieChallenge. Het is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid en voor het milieu. Én het is gewoon superlekker! Kan je wel wat inspiratie gebruiken om telkens iets heerlijks op je bord te toveren? Wij voorzien je elke dag van een recept zonder vlees en vis. Recept van de dag: vegan vol-au-vent.

Dertig dagen lang als flexitariër, vegetariër of veganist leven onmogelijk? Niet met deze recepten! Ze zijn lekker, én simpel klaar te maken. Zo doorsta je de VeggieChallenge met glans.

PS om het toegankelijk te houden hebben we zorgvuldig veggie en vegan recepten geselecteerd die geen vis en vlees bevatten, maar eventueel wel kaas (met dierlijk stremsel) bijvoorbeeld. Wie helemaal vegetarisch wil eten, moet ook letten op instinkers zoals gelatine en dierlijk stremsel, en dus ook bepaalde kazen schrappen van het menu. Wie veganistisch wil eten, moet alle dierlijke producten van het menu schrappen. Meer info hierover vind je hier.

Dit heb je nodig voor 4 personen?

  • 160 g vegan kipstukjes
  • 150 g vegan gehakt
  • 250 g champignons (in plakjes)
  • 50 g (plantaardige) margarine (+ 2 el extra)
  • 50 g tarwebloem
  • 50 cl sojamelk (ongezoete)
  • 50 cl groentebouillon
  • citroensap
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • verse peterselie (fijngehakt)
  • 4 vegan bladerdeegkoekjes (optioneel)

Hoe maak je het?

  1. Verhit 1 eetlepel sojaboter in een pan en bak hierin de champignonplakjes tot ze mooi kleuren. Haal ze uit de pan en bak in 1 eetlepel sojaboter nu de veganistische kipstukjes.
  2. Rol balletjes van het gehakt en pocheer deze in de warme groentebouillon. Bewaar de bouillon voor de saus.
  3. Maak een bechamelsaus met de overige sojaboter, de bloem en de sojamelk. Voeg hier nog wat extra groentebouillon aan toe voor een lichtere saus, flink wat citroensap naar smaak, peper, zout en nootmuskaat.
  4. Meng de saus met de kippenstukjes, champignons en balletjes. Werk af met verse peterselie.
  5. Serveer de vol-au-vent in de bladerdeegkoekjes met een fris slaatje.
Bron: Libelle Lekker

Check hier onze andere vegetarische recepten.

Lees ook: