Home Lifestyle De twijfelmoeder: hoe weet je of een kind de juiste beslissing is?

De twijfelmoeder: hoe weet je of een kind de juiste beslissing is?

'Twijfelen is niet raar, want het is ’n beslissing die je toekomst bepaalt.'

Twijfelmoeder
© Getty / #ShowUs

Sommige vrouwen schreeuwen al tijdens hun kindertijd dat ze ooit mama willen worden, andere weten dat ze absoluut geen kinderen willen. Maar er zijn ook vrouwen die twijfel(d)en over hun kinderwens. Hoe weet je nu of een kind de juiste beslissing is? Wij gingen te rade bij Patricia De Ryck, journaliste en auteur van het boek ‘De Twijfelmoeder’.

Patricia De Ryck: ‘Een twijfelmoeder is een vrouw die twijfelt of ze al dan niet moeder wil worden. In 2013 zat ik zelf in die situatie, zeker toen mijn man het alsmaar moeilijker kreeg met kraambezoekjes. Steeds vaker vroeg hij wanneer wij aan de beurt waren, maar die vraag kon ik niet beantwoorden. Ik besloot mezelf een deadline te geven en ging op onderzoek uit, wat uiteindelijk resulteerde in het boek ‘De Twijfelmoeder‘.

Twijfelen over een kinderwens is niet raar. Het is toch een beslissing die uiteindelijk een groot deel van je toekomst bepaalt. Maar de druk van buitenaf is groot, want voor heel wat mensen is het ouderschap bijna iets vanzelfsprekends. Dat hee enerzijds te maken met het feit dat kinderen krijgen vroeger geen beslissing was. Anno 2019 zijn er heel wat anticonceptiemiddelen op de markt, waardoor we wel een keuze hebben. Anderzijds is het zo dat mensen in je omgeving die voor de volle 100 % achter hun beslissing staan, zich moeilijk kunnen voorstellen hoe een leven zonder kinderen is, want ze gunnen jou hetzelfde geluk.’

Twijfelen is niet raar, want het is ’n beslissing die je toekomst bepaalt.

Zoek uit waar de twijfel zit

‘Het punt waarop je besluit dat je anticonceptie laat varen, voelt voor iedere persoon anders, maar als je doorvraagt, is eigenlijk iedereen bang voor het onbekende, ook vrouwen die al tijdens hun kindertijd weten dat ze mama willen worden. Twijfel je? Praat dan met mensen uit je omgeving die (bewust) kinderloos zijn. Ga een eerlijk gesprek aan met vriendinnen en vraag hoe zij het moederschap ervaren. Hou die twijfels niet voor jezelf, maar trek je ook niet te veel aan van de buitenwereld, zodat je zelf tot een beslissing kan komen. Probeer tot je eigen gevoel te komen en zoek uit waar de twijfel zit, want als je het antwoord op die vraag kent, kan je op zoek naar mogelijke oplossingen, waardoor je uiteindelijk wél een keuze kan maken.

Blijf ook communiceren met je partner en ga het onderwerp niet uit de weg, zelfs al leidt dat soms tot ruzies en/of huilbuien. Mijn man en ik gingen ook door die fase, maar net omdat we met elkaar bleven praten, zijn we samen tot een beslissing kunnen komen en zijn we intussen de trotse ouders van een zoon. Als je echt geen knoop kan doorhakken en je wil je keuze toch nog even uitstellen, kan je ervoor kiezen om je eicellen in te vriezen, al hangt daar wel een prijskaartje aan. Ik heb geen mening tot welke leeftijd vrouwen kinderen mogen krijgen. Waarom vinden we het oké dat een 20-jarige kiest voor het moederschap, maar niet dat een 45-jarige vrouw dat doet?’

Ben jij ook een twijfelmoeder en heb je nood aan contact met lotgenoten? Neem dan een kijkje op de Facebookgroep ‘Twijfel Over Kinderwens’.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.