Home Lifestyle 7 tips voor de perfecte speech op de bruiloft van je beste...

7 tips voor de perfecte speech op de bruiloft van je beste vriendin

3. Misschien hoeft de familie in de zaal niet te weten dat jullie ooit op de spoedafdeling belandden wegens one too many tequila shots.

Shutterstock

Het huwelijksfeest van je beste vriendin is een big deal. Als bestie/bruidsmeisje/getuige rust er heel wat druk op je schouders: jij moet namelijk de perfecte speech zien af te leveren. Maar hoe begin je daar in godsnaam aan? Wij helpen je alvast een eindje op weg.

1. Stel het niet uit

We know, jullie hebben al verschillende bruidsboetieks afgeschuimd op zoek naar de perfecte jurk én je moest mee de knoop doorhakken over de bloemen (rozen, lelies of toch maar pioenen?). Het laatste waar je mee bezig bent, is dus wel die verdomde speech.

Wacht niet tot je in de limousine zit op weg naar de ceremonie om aan je speech te beginnen.

Snel enkele woorden in de notities van je smartphone typen terwijl je in de limousine zit op weg naar de ceremonie, is echter géén goed idee. Zet je neer zo’n zes weken voor de grote dag rustig aan tafel en pen alvast een eerste versie van je speech neer. Wacht vervolgens een paar dagen en pas je tekst dan aan tot je ‘m goed vindt. Vraag een vriend(in) – misschien iemand die niet naar het feest zal gaan – om de speech na te lezen en jou te vertellen wat hij of zij er zo goed aan vindt en wat er beter kan.

2. Houd het simpel

Er is niets zo awkward als een ellenlange speech op een huwelijksfeest. Gasten willen vooral dansen en eten. Als je speech vijf A4’s lang is, wees dan streng en skip enkele delen voor het raar wordt. Je wil je vriendin en jullie vriendschap in de bloemetjes zetten. Verder wil je ook haar echtgeno(o)t(e) bedanken voor al wat hij/zij reeds voor je bestie heeft gedaan. Vertel het koppel dat je hen graag ziet, feliciteer hen en drink op hun gezondheid. Easy peasy. 

3. Don’t kiss and tell

Tuurlijk wil je een persoonlijk verhaal of grappige anekdote over je vriendin delen, maar houd rekening met je publiek. Misschien hoeven de nonkels en omaatjes in de zaal niet te weten dat jullie in jullie studententijd een trio hadden met jullie kotgenoot of dat jullie samen op de spoedafdeling belandden wegens one too many tequila shots.

4. Waan je niet in een viral video

Tenzij je Ariana Grande bent, raden we aan het bij een speech te houden en niet plots te beginnen zingen of dansen. Sommige mensen komen ermee weg, en als jij zo iemand bent, moet je er voor de volle 100 % voor gaan (vergeet ons achteraf het filmpje niet te mailen!).

Als je niet gezegend bent met een stem als een nachtegaal of Beyoncé-moves, zouden we de flash mob laten voor wat hij is.

Maar als je niet gezegend bent met een stem als een nachtegaal of Beyoncé-moves, zouden we de flashmob laten voor wat hij is en gewoon braaf je speech opzeggen.

5. Schrijf het neer

Aangezien de gemiddelde mens niet meteen tonnen ervaring heeft in spreken voor een groot publiek, hoef je je zeker niet te schamen om je speech – of enkele trefwoorden – op een papiertje te schrijven en af en toe te spieken. Hey, zelfs Hollywoodsterren lezen soms hun speech af wanneer ze een award in ontvangst nemen. Vergeet alleen niet af en toe op te kijken.

6. Zorg ervoor dat je een plan hebt

Als je erg zenuwachtig bent om voor zoveel mensen te spreken, is het helemaal oké om de bruid eerlijk te zeggen dat je je er beter bij zou voelen om het speechmoment aan een ander bruidsmeisje over te laten. Als beste vriendin zal de bruid zeker begrip opbrengen voor je keuze. Misschien is ze zelfs opgelucht dat je je ‘taak’ aan een andere vriendin wil overdragen die wél weet hoe ze het publiek kan inpakken.

7. Blijf nuchter

Of toch een beetje. Het is oké om te drinken vóór je moet speechen, maar houd het bij een glas of twee en zorg ervoor dat je tussendoor iets eet. Je wil niet te tipsy zijn om te spreken voor een groot publiek. Dergelijke situaties eindigen maar al te vaak in mineur, en dat wil je je bestie niet aandoen.

Lees ook: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.