Home Lifestyle 6 tips om je kinderen fatsoenlijk op camera vast te leggen

6 tips om je kinderen fatsoenlijk op camera vast te leggen

Lach eens naar het vogeltje... of niet.

Iedere ouder wil mooie foto’s van zijn of haar kind(eren), maar hoe krijg je zo’n beweeglijk kind nou fatsoenlijk op de foto? Het fotografieboek ‘Shoot!’ van Anki Wijnen heeft daar een antwoord op.

1. Ga door je knieën

Als volwassene ben je bijna twee keer zo groot als een kind. Ga daarom door je knieën als je een kind fotografeert. Zo kun je beter contact maken en de belevingswereld van het kind beter vastleggen. Kinderen zijn puur en open en hebben er minder moeite mee als je in hun persoonlijke ruimte komt dan volwassenen. Je kunt dus dichtbij komen zonder dat er spontaniteit verloren gaat. En fotografeer vanuit verschillende standpunten. Varieer!

2. Lach eens naar het vogeltje… of niet

Vraag nóóit aan een kind of het wil lachen voor de foto, tenzij je geforceerde gezichten wilt zien. Probeer liever een echte lach tevoorschijn te toveren. Doe een spelletje, maak gekke geluiden of vertel je favoriete mop. Meen het. Kinderen hebben meteen door wat je bedoelingen zijn, dus wees oprecht. Als je investeert in een leuke tijd tijdens het fotograferen, levert dat de beste foto’s op.

Lachende foto’s zijn leuk, maar geen enkel kind lacht altijd. Maak daarom ook foto’s op momenten dat een kind niet lacht en laat je verrassen door het karakter dat je op zo’n moment vangt. Het is niet altijd nodig dat een kind recht de camera in kijkt. Portretten waarop een kind wegkijkt van de lens kunnen nét de focus leggen op die mooie lange wimpers of schattige wangetjes.

3. The details make the design

Natuurlijk zegt een gezichtje veel over een kind, maar vergeet de rest niet. Teentjes, chocoladehandjes, een close-up van een doorkomend tandje. Dergelijke details leveren niet alleen leuke beelden op, maar zijn ook mooie herinneringen. Mensen vergeten details makkelijk. Leg dus vooral vast hoe schattig die babykrul is.

4. Nog even geduld a.u.b.

Hoe graag we het ook zouden willen: kinderen laten zich niet dwingen. Geef een kind de ruimte als hij of zij niet op de foto wil. Wees geduldig, laat het kind even spelen en probeer het daarna nog eens. Neem de tijd en voorkom spanning. Kinderen vinden het vaak leuk om zichzelf op beeld te zien, dus laat ze meekijken op het schermpje van de camera. Zo betrek je ze bij wat je doet en snappen ze wat je aan het doen bent.

5. Grijp je kans

Kinderen kunnen hun aandacht niet zo lang ergens bij houden als volwassenen. Zorg dus dat je alles bij de hand hebt en je je camera goed hebt ingesteld voordat je aan de slag gaat. Er is niets vervelender voor een kind én voor de spontaniteit van een foto om iets te moeten herhalen omdat jij het moment hebt gemist. Wees voorbereid en grijp je kans.

6. Licht maakt het verschil

Niets zo jammer als te weinig licht op een kindergezichtje. Licht is meestal het beste op bewolkte dagen, want bewolking maakt licht zacht en voorkomt harde schaduwen. Zoek, voordat je aan de slag gaat, een plek bij een raam op en kijk. Ervaar wat het licht doet en hoe schaduwen vallen. Positioneer het kind zó dat de schaduw achter hem of haar valt, zodat het gezichtje voldoende licht krijgt. Heb je een foto waar je tevreden over bent, probeer dan te onthouden op welke plek en onder welke lichtomstandigheden je de foto nam. Blijf vooral oefenen!

Bron: ‘Shoot!’ van Anki Wijnen, Snor – € 19,99

Lees ook: