Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© david travis via unsplash

Redactrice Herlinde onderging de ingreep vorige week.

12 handige tips als je je ogen laat laseren

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Ben je die bril en/of lenzen helemaal beu en overweeg je om je ogen te laten laseren? Redactrice Herlinde ging je vorige week al voor en geeft je een aantal handige tips om het je tijdens en na de ingreep zo aangenaam mogelijk te maken.


Ik draag al een bril sinds ik 14 jaar was. Correctie: ik zou al een bril gedragen moeten hebben sinds mijn veertiende, maar in de praktijk bleef die mooi in mijn handtas zitten. Enkel om in de les naar het bord te kijken, greep ik er noodgedwongen naar terug. Tot de dag dat ik mijn eerste rijles had en de instructeur in de auto doodsbang vroeg: ‘Waarom reageer jij zo laat op alles?’, gevolgd door de zin: ‘Zie jij wel genoeg?!’ Er zat niks anders op dan mijn bril te dragen, maar al snel bleek dat die na al die jaren totaal niet meer op de juiste sterkte was. Na een controle bij de oogarts viel het verdict dat ik niet langer een afwijking van -1, maar wel eentje van -4,5 had! Dat verklaart onmiddellijk waarom ik tijdens die eerste dagen zo’n gevaar op de weg was.

Volledig pijnloos


Ik vind dat heel wat mensen supermooi staan met een bril, maar voelde me nooit volledig mezelf met een exemplaar op mijn neus, ook al kocht ik exemplaren die op dat moment erg hip waren. Toch vond ik mijn zwarte bril van Ray-Ban te streng lijken, en aan mijn goudkleurige hexagonbril raakte ik ook maar niet gewend. Het gevolg was dat ik elke dag lenzen droeg, maar na zo’n tien jaar begonnen mijn ogen te protesteren. Ik schakelde van maandlenzen over naar daglenzen, maar na een tijdje voelde het opnieuw niet meer zo aangenaam om ze de hele dag te dragen.

Daarom besloot ik dus om mijn ogen te laten laseren. Na een uitgebreide controle in een ooginstituut bleek dat mijn kijkers geschikt waren voor de ingreep, en een maand later mocht ik al plaatsnemen op de ‘operatietafel’. De procedure gebeurt onder plaatselijke verdoving en is volledig pijnloos. Bovendien is de kans dat er iets fout gaat, zo goed als onbestaande. De behandeling duurt in totaal maximaal een halfuurtje en je kan direct erna al perfect zien. Ik ga niet liegen: het is uiteraard geen aangename belevenis, wetende dat er een flapje in je hoornvlies gemaakt wordt en er aan je ogen – je belangrijkste zintuig! – geprutst wordt. Maar ik zou het onmiddellijk opnieuw laten doen! Voor wie het ook overweegt, heb ik een aantal handige tips die alles tijdens de ingreep en erna zo aangenaam mogelijk zullen maken.

1. Draag iets comfortabels


Je moet gelukkig niet zo’n vreselijk ziekenhuishemdje aantrekken. Je mag namelijk zelf kiezen wat je draagt. Ook al duurt de procedure maar een halfuurtje, kies toch voor een supercomfortabele outfit. Vermijd leren broeken en spannende truitjes. Draag iets waarin je je lekker voelt, zoals een trainingsbroek en een hoodie. Je zal sowieso ook wat zweten door de zenuwen, dus kleed je niet te warm.

2. Denk er niet te veel bij na


Dat is sowieso de belangrijkste tip. Je kan filmpjes opzoeken of er uitgebreid over lezen, maar het beste van al is dat je er niet te veel bij nadenkt. Laat het gewoon gebeuren en sta niet te veel stil bij het feit dat ze je ogen ‘opensnijden’. Het bespaart je paniek- en/of zweetaanvallen en zorgt ervoor dat je op het moment zelf rustig blijft.

3. Volg de instructies goed


De chirurg legt op voorhand goed uit wat er gaat gebeuren en wat je precies moet doen. Luister goed naar zijn/haar instructies en doe ook echt wat hij/zij zegt. Kijk naar het lichtje, lig superstil en blijf vooral ademen. Voor je het weet, is het achter de rug!

4. Neem een pilletje om kalm te worden


Een kwartiertje op voorhand krijg je de mogelijkheid om een pilletje te nemen waar je een beetje rustiger van wordt. Hang niet de stoere chick uit en neem het gewoon in. Alle kleine beetjes helpen om het proces zo vlot mogelijk te laten verlopen.

5. Vraag om een stressbal


Wanneer je op die stoel ligt, moet je je hoofd in een soort van massagekussen leggen. Je handen plaats je gewoon naast je of op je benen. Wie zenuwachtig is (duh!), kan altijd een stressbal vragen, zodat je daarin kan knijpen terwijl ze aan je ogen bezig zijn. Geloof me, ik heb het ding bijna kapot geknepen! Bovendien verlegt zo’n bal je focus een beetje.

6. Doe een zonnebril mee


Om te vermijden dat je naar huis moet met een ouderwetse ‘The Matrix’-bril, neem je zelf een zonnebril mee (zoals je op de foto ziet, was ik de mijne  vergeten). Die moet je namelijk dragen tot de volgende ochtend na de behandeling. Kies niet je allermooiste of duurste exemplaar uit, want je moet er ook een nachtje mee slapen, en dat is niet evident als je enkel op je zij in dromenland raakt.

7. Neem een begeleider mee


Laat je begeleiden door je lief, beste vriendin, mama, papa, broer of zus. Zij hoeven helemaal niet lang wachten en zorgen ervoor dat je veilig thuisraakt. Je mag niet zelf naar huis rijden met de auto, dus dit is echt een must. Het is daarenboven ook leuk om iemand bij te hebben die je gedachten vlak voor de behandeling afleidt en je daarna goed opvangt.

8. Haal lekkers in huis


Na de behandeling kan je de rest van de dag maar beter goed rusten. Bereid je daarop voor door allerlei lekkers in huis te halen, zodat je alleen nog in de zetel hoeft te ploffen en kan chillen. Kruip onder een dekentje en geniet van die reep chocolade, pot Ben & Jerry’s of zak chips. Je hebt het verdiend!

9. Koop je druppels op voorhand


Je moet in de weken na het laseren meermaals verschillende druppels in je ogen doen. Ga die vóór je behandeling halen, zodat je daarna niet meer hoeft rond te rijden. Gebruik die ook zoals op het voorschrift vermeld staat, zodat je ogen goed genezen. De medicatie zorgt er trouwens voor dat het zanderige gevoel in je ogen verdwijnt, dus aarzel niet om wat extra ‘kunsttranen’ te druppelen wanneer ze beginnen te prikken.

10. Draag buiten altijd je zonnebril


Als je tijdens de eerste week na de behandeling naar buiten gaat, is het aangeraden om een zonnebril te dragen. Ja, zelfs als er geen straaltje zon te bekennen is en het pijpenstelen regent. Zo kunnen stof of andere vuiltjes immers niet in je ogen vliegen en bescherm je je kijkers optimaal.

11. Haal gedestilleerd water in huis


Als je wimpers een beetje aan elkaar plakken door de oogdruppels of als je ‘slapertjes’ in je ooghoeken hebt, kan je die zachtjes losweken of verwijderen met een doekje en wat gedestilleerd water. Je mag niet in je ogen wrijven, dus dep zachtjes tot ze proper zijn. Gedestilleerd water is 100 procent proper, dus zo weet je zeker dat er geen bacteriën in je ogen terechtkomen.

12. Investeer in mooie lippenstift of blush


Je mag 1 à 2 weken geen oogmake-up gebruiken. Dat betekent dus dat je tijdelijk vaarwel moet zeggen tegen je dierbare mascara. Ga op voorhand een knallende lippenstift, mooie blush of goede highlighter halen en zet je lippen of wangen in de kijker!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '