Home Lifestyle KIJKTIP: 5 TED Talks die je gezien moet hebben voor het einde...

KIJKTIP: 5 TED Talks die je gezien moet hebben voor het einde van het jaar

5 motiverende peptalks die je op deze grijze maandag best kan gebruiken 💪🏽

© TED via YouTube

Het is maandag. Het regent. En het einde van het jaar is in zicht. Ugh. Voor je de schouders laat hangen, hebben wij goed nieuws: deze 5 TED Talks zorgen voor de nodige motivatie om die laatste maand van 2018 vol goede moed in te zetten.

1

‘Your Elusive Creative Genius’ van Elizabeth Gilbert

Als je iets moois wil maken van de laatste maanden van het jaar, is deze TED Talk een must watch. De Amerikaanse Elizabeth Gilbert, auteur van de bestseller ‘Eat, Pray, Love’, gelooft dat er in elk van ons een genie zit.

In onderstaande TED Talk stelt ze dat we allemaal geweldige dingen verwachten van schrijvers, zangers, artiesten, de ‘genieën’. Volgens Gilbert zijn die mensen echter niet constant geniaal. Er zijn maar enkele momenten waarop we hun genialiteit zien.

De auteur is er dan ook van overtuigd dat we allemaal een genie in ons hebben zitten en dat het tijd wordt om dat te beseffen. Gilbert meent dat iedereen creatief kan zijn op zijn eigen manier. Misschien gebruik jij je creativiteit om af en toe een probleem op te lossen, of misschien gebruik je het wél elke dag als grafisch vormgever.

Deze verschillende vormen van creativiteit kunnen volgens Gilbert leiden tot kleine opflakkeringen van genialiteit die we moeten koesteren, omarmen en voeden.

.

2

‘Grit: The Power of Passion & Perseverance’ van Angela Lee Duckworth

Angela Lee Duckworth gaf destijds een succesvolle job op om wiskundeles te gaan geven op een middelbare school. In onderstaande TED Talk vertelt ze wat ze als leerkracht leerde over schoolresultaten en wat succesvolle leerlingen onderscheidt van zij die het minder goed doen op school. Volgens Duckworth was het IQ niet het enige verschil tussen haar beste en slechtste leerlingen.

Je hoeft niet de slimste te zijn om het best te presteren, meent Duckworth. Wel heb je ‘grit’ nodig, oftewel doorzettingsvermogen en een langetermijnvisie om je doelen te bereiken. Klinkt dat jou wat klef in de oren? Bekijk Duckworths TED Talk en je zal gemotiveerder zijn dan ooit.

.

3

‘The Puzzle of Motivation’ van Dan Pink

Velen denken dat beloning de ultieme manier is om jezelf te motiveren, maar Dan Pink, career analyst van beroep, stelt deze stelling in vraag.

In plaats van mensen te belonen of ze net met een figuurlijke stok te slaan om hen beter te doen presteren, vindt hij het beter om mensen een doel te geven zodat ze weten waar ze naartoe werken.

In Pinks TED Talk leer je niet alleen hoe je jezelf beter kan motiveren, maar ook hoe je anderen mee op de kar kan krijgen.

.

4

‘How to Make Stress Your Friend’ van Kelly McGonigal

Examens, kerstinkopen (hello, lege portemonnee!), familiebijeenkomsten, targets die nog snel gehaald moeten worden: niets zo stresserend als het jaareinde. Maar maak je geen zorgen, want psychologe Kelly McGonigal leert je in deze TED Talk hoe je van stress je new best friend maakt, en niet je vijand.

McGonigal meent dat stress op zich niet zozeer een slechte invloed heeft op onze gezondheid, maar wel het idee dat stress slecht voor ons is. Zij die stress ervaren maar geloven dat het normaal en gezond is, lijden niet onder de typische stresskwaaltjes zoals vermoeidheid of spierpijn.

De psychologe legt uit hoe stressoren opkomen en hoe je ze kan gebruiken om jezelf te motiveren in plaats van je te demotiveren. Zie stress als een teken dat je lichaam vol energie zit en luister naar McGonigals advies om het te omarmen als een oude vriend.

.

5

‘How Great Leaders Inspire Action’ van Simon Sinek

Weinig TED Talks zetten je zo aan het denken als deze van Simon Sinek. Sinek ontdekte dat alle succesvolle mensen, merken en bedrijven in de wereld één ding gemeen hebben. Ze beginnen allemaal met de vraag ‘waarom?’.

‘Waarom is Apple zo vernieuwend?’, vraagt hij het publiek. Jaar na jaar blijkt Apple vernieuwender dan de concurrentie, en toch is het ook  maar gewoon een technologiebedrijf. Apple begon als computerbedrijf en heeft toegang tot dezelfde middelen als de concurrentie, toch weet het zichzelf te onderscheiden. Hoe?

Hoe was Martin Luther King in staat om de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging te leiden? Hij was toch niet de enige die onder de onderdrukking leed? Of het nu gaat om Steve Jobs, Martin Luther King of andere figuren uit de geschiedenis: ze begonnen allemaal met een doel. Ze wisten allemaal dat hun ‘waarom?’ beter was dan hun ‘wat?’.

In deze TED Talk legt Sinek haarfijn uit wat succesvolle leiders net zo succesvol maakt en hoe jij hun tactiek kan toepassen op jezelf.

.

Lees ook: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.