Home Lifestyle 5 steden die je moet bezoeken in Portugal die niet Porto of...

5 steden die je moet bezoeken in Portugal die niet Porto of Lissabon zijn

Waar wil jij naartoe?

Portugal
© Joana Cordeiro via Unsplash / Getty

Wanneer je aan een citytrip in Portugal denkt, zijn Porto en Lissabon ongetwijfeld de eerste steden die in je hoofd opkomen. En hoewel dat twee prachtige steden zijn, heeft het land van de pastéis de nata, sardientjes en wijn nog veel meer te bieden dan dat.

1 / 5
Braga
Funchal
Coimbra
Guimarães
Évora
Braga
Braga

Kan je Lissabon en Porto al van je lijstje schrappen? Dan is Braga met zijn old-meets-new een fascinerende stad om te bezoeken. Braga is een van de historische steden van Portugal met oude monumenten en bezienswaardigheden en de stad doet daarom terugdenken aan de Romeinse tijd. Zeker bezoeken: de Sé de Braga, de oudste kathedraal van Portugal. Braga is een bruisende universiteitsstad die op slechts één uur met de trein van Porto ligt: ideaal dus om te verkennen tijdens een dagtrip.

Funchal
Funchal

Als hoofdstad van de archipel van Madeira is Funchal misschien wel de vreemde eend in de bijt in dit lijstje. Hoewel je bij Madeira misschien meteen denkt aan cruiseschepen en vakantiehuizen, is er ook voor jonge, avontuurlijke reizigers een heleboel te beleven. De (jacht)haven van Funchal is een prima plek om rond te struinen met tal van restaurants en cafeetjes voor die welverdiende rustpauze. Loop je door de stad, dan hou je je ogen best open voor de streetart op de deuren, een onderdeel van het project Arte Portas Abertas die oude deuren opnieuw leven in wil blazen. Funchal is trouwens een prima uitvalsbasis om de rest van Madeira te ontdekken. Mis zeker de Pico Ruivo (foto) niet, het hoogste punt van het eiland ten noorden van Funchal.

Coimbra
Coimbra

Coimbra is de thuishaven van de oudste universiteit van Portugal (Universidade de Coimbra) en dus is het studentenleven al eeuwenlang een belangrijk deel van de stad. Het is dus niet alleen een prachtige stad om door te lopen – met zijn historische gebouwen die ook in de rivier Mondego weerspiegeld worden -, het is er ook very alive door de verschillende activiteiten die de jeugd er organiseert. Ook de bibliotheek Biblioteca Joanina, een adembenemende barokmeesterwerk, is het bezoeken meer dan waard, zeker voor boekenwurmen! Coimbra is gelegen tussen Lissabon en Porto en dus de ideale tussenstop als je die twee gaat bezoeken.

Guimarães
Guimarães

In Guimarães waan je je meteen in een sprookje. Het is de stad waaruit Portugal ontstaan is: de eerste koning van het land, Afonso Henriques, kwam er vandaan en voor heel even – lang, lang geleden – was het ook de Portugese hoofdstad. De oude stad, die trouwens op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een wirwar van kleine geplaveide steegjes met verschillende bars en je bent er ook nooit ver weg van een prachtig balkon – met uitzicht.  Als je er bent, neem dan even de tijd om de Teleférico de Guimarães te nemen die je naar het nabijgelegen Penha brengt. Van op de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad en het omliggende platteland.

Évora
Évora

De oude stad van Évora werd in 1986 toegevoegd aan de lijst van UNESCO Werelderfgoed en verdient dus terecht een plaatsje in dit lijstje. Zowat de bekendste bezienswaardigheid van de stad is de Tempel van Diana, een Romeins forum dat wordt beschouwd als een van de best bewaarde Romeinse ruïnes op het Iberisch Schiereiland. Daarnaast is Évora een van de belangrijkste steden in Alentejo, een nog vrijwel onontdekte Portugese regio vol wijngaarden, uitgestrekte landschappen en een ontspannen way of life. Huur een auto, gebruik Évora als uitvalsbasis en trek erop uit.

Foto’s: Unsplash / Getty

Lees ook: