https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Job LOL: 7 situaties die je sowieso herkent als je op sollicitatiegesprek moet...

LOL: 7 situaties die je sowieso herkent als je op sollicitatiegesprek moet gaan

4. Je zoekt op Google ‘De vragen die je op elk sollicitatiegesprek krijgt' op en leert ze allemaal uit je hoofd.

© Brooke Lark via Unsplash

De vakantie staat voor de deur en de diploma’s zijn (hopelijk) binnen. Hoog tijd om op zoek te gaan naar je eerste echte job. Spannend en vooral stresserend, want eerlijk? Die eerste sollicitatie loopt niet altijd zoals je gehoopt had. Part of the job, want je bent heus niet alleen! Deze zeven situaties herkent zowat iedereen die op sollicitatiegesprek gaat.

Iedereen kent het wel: de stress die bij een sollicitatiegesprek komt kijken. Of je nu op zoek bent naar je eerste job of je wil van job veranderen, het is en blijft een spannende ervaring. Opvallen tussen een hoop andere kandidaten is geen makkie en de kleinste details kunnen het verschil maken. Toch herkent iedereen die op sollicitatie gaat deze zeven situaties.

1. Je leest je motivatiebrief minstens 50 keer na

En hoewel je dat doet, lees je toch 50 keer over die ene schrijffout. Gênant en doodjammer als ze die fout tijdens je sollicitatiegesprek wél opmerken. Een foutje is menselijk, maar kan wel een verkeerde indruk geven over jouw capaciteiten. Onze tip? Laat hem ook zeker eens nalezen door je ouders of vrienden!

2. Je checkt je sociale media 10 keer om te controleren of je zeker niets ‘verkeerd’ op je profiel hebt staan

We kennen ze allemaal en schamen er ons stiekem nog steeds voor: de tien jaar oude zinnetjes als ‘Ik ben zaterdag samen met mijn bff gaan fietsen en we hebben knappe jongens gezien’ of ‘Omg, Zac Efron is zoooooo knap <3 <3’ . Nu je op sollicitatie moet, is het verstandig om die te verwijderen, of op privé te zetten. Niets zo gênant als tijdens een sollicitatiegesprek de vraag te krijgen of je nog steeds zo’n crush hebt op Justin Bieber.

3. Je zoekt je contactpersonen en recruiter meermaals stiekem op op sociale media

Je probeert jezelf in bedwang te houden, maar kan het uiteindelijk toch niet laten om je contactpersonen en mogelijke recruiter op te zoeken op Facebook en Instagram. Compleet normaal, want zij zullen ongetwijfeld hetzelfde met jou doen.

4. Je zoekt op Google ‘De vragen die je op elk sollicitatiegesprek krijgt’ op en leert ze uit je hoofd

En krijgt daarna meteen spijt dat je dat gedaan hebt. Op de helft van de vragen kan je niet antwoorden en de andere helft vergeet je net voordat je op sollicitatie vertrekt. De grote boosdoener? Stress natuurlijk! Hoe minder vragen je uit je hoofd leert, hoe minder je kan vergeten, dus hoe minder stress je hebt op weg naar je sollicitatie.

5. Je controleert je wekker ontelbare keren voordat je gaat slapen

En dwingt je lief en ook je ouders om hun wekker te zetten. De horrorverhalen van je vriendinnen en verschillende online forums hebben je helemaal gek en onzeker gemaakt. No way dat jij te laat komt op je sollicitatie. PS de kans dat je nog twee uur met je vingers moet zitten draaien, omdat je ‘zeker op tijd’ wilde zijn, is héél groot.

6. Je praat constant Frans en Engels tegen jezelf

Buiten dat ene reisje en gesprek met die match op Tinder heb je je talenknobbel niet al te vaak zijn werk laten doen. Daarom ram je er nu nog even enkele Franse en Engelse uitspraken door, al dan niet avec un peu d’hair.

7. Je panikeert omdat ze jou nog niet hebben laten weten om hoe laat het gesprek door zal gaan

Relax, op het moment dat je begint te panikeren, heb je waarschijnlijk nog tijd (lees: dagen) zat, maar je kan het gewoon niet laten om al een klein noodkreetje te slaken. Onze tip? Bel of mail gewoon zelf naar het bedrijf. Dan weten ze meteen dat je ballen aan je lijf hebt.

Lees ook: