Home Lifestyle Seksleven in het slop? Seksuologe Kaat Bollen deelt haar 5 ultieme tips

Seksleven in het slop? Seksuologe Kaat Bollen deelt haar 5 ultieme tips

4. Praat over je verlangens en fantasieën

© Shutterstock
© Shutterstock

Je zit met de handen in het haar wat jouw seksleven betreft: de spanning tussen je partner en jou is inmiddels ver te zoeken en de zin in seks lijkt volledig uitgedoofd. Herkenbaar? Met deze zinspiratie van Kaat Bollen gaat het er binnenkort weer vurig aan toe bij jou in de slaapkamer.

1. Sta open voor erotische prikkels

Goesting komt niet uit de lucht vallen. Het moet opgewekt worden, zeker als je al wat langer samen bent en de hormonen een beetje gekalmeerd zijn. Dat opwekken van zin kan je doen door je open te stellen voor allerlei verschillende soorten erotische prikkels. Voor de een werken beelden zoals een erotische film of porno, voor een ander kan sensuele muziek, je partner die er goed uitziet of een sexy parfum dat hij draagt het gewenste effect hebben. Ook de manier waarop hij je aanraakt of aankijkt tijdens het voorspel kan vaak een belangrijke trigger vormen. Blok deze prikkels dus niet meteen af, maar test er verschillende uit met een open geest en kijk wat ze met je lichaam en je hoofd doen. Iedereen is anders, het maakt dus niet uit welke prikkels werken voor jou en of die misschien wat meer out of the box of net heel simpel zijn. Zolang je er maar plezier aan beleeft.

2. Kijk eens kritisch naar je anticonceptie

Veel vrouwen zijn gevoelig voor hormonale anticonceptie, zoals de pil of het hormoonspiraal. Dat heeft voor sommige van hen als gevolg dat ze minder zin in seks kunnen ervaren. Het probleem is vaak dat veel vrouwen vaak al zijn begonnen met het nemen van hormonale anticonceptie voor ze voor de eerste keer seks gehad hebben. Ze weten dus niet hoe hun lijf reageert op seksuele prikkels, zonder de invloed van deze hormonen. Daarom raad ik vrouwen die zelf aangeven dat ze een laag libido hebben aan om eens drie maanden te stoppen met hormonale anticonceptie en bijvoorbeeld over te schakelen op condooms, om te zien of dit eventueel een merkbaar effect heeft op hun libido.

3. Masturbeer

Door te masturberen leer je jezelf beter kennen, waardoor je in bed beter kan aangeven wat je graag hebt. Hierdoor wordt de seks beter. En uit onderzoek blijkt dat hoe beter de seks is, hoe gemotiveerder je raakt om seks te hebben. Met andere woorden: hoe meer goede seks je hebt, hoe meer van die goede seks je wil hebben.

4. Praat over je verlangens en fantasieën

Uiteraard hoeft je partner niet alles van je te weten, maar bepaalde geile gedachten of turn-ons die het echt voor je doen, spreek je beter uit. Op die manier leert je partner immers wat je leuk en opwindend vindt en kan hij/zij hier ook rekening mee houden. Bovendien zorg je er op die manier voor dat jullie blijven experimenteren, wat jullie seksleven boeiend houdt en de goesting ten goede komt.

5. Haal er eens een seksspeeltje bij

Verandering van spijs doet eten, zegt men weleens. Maar in een monogame relatie is dat natuurlijk niet zo vanzelfsprekend. Daarom kan het fijn zijn om met seksspeeltjes aan de slag te gaan. Ik raad koppels meestal aan om allebei naar dezelfde erotische webshop te surfen en dan los van elkaar een lijstje te maken van vijf speeltjes die je eventueel zou willen uitproberen. Leg daarna de lijstjes samen en plaats een bestelling. Het surfen op zich kan je opwinden, je leert wat je partner fijn vindt en het speeltje kan een extra toevoeging zijn.

Lees ook: