Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Wat is de juiste formule voor jouw relatie? Wij zetten alles even op een rijtje.

Trouwen vs. wettelijk samenwonen: wat is nu eigenlijk het verschil?

De redactie

Begin jij al te zwijmelen als je denkt aan een witte jurk? Of is trouwen voor jou een even prehistorisch woord als ‘neanderthaler’? En wat weet jij eigenlijk over de alternatieven? In België zijn er weinig verschillen tussen wettelijk samenwonen en trouwen. Maar hoe weet je dan wat de juiste formule is voor jouw relatie? Wij zetten alles even op een rijtje.

Hoe elkaar beschermen zonder te trouwen?


Notaris Bénédicte Strobbe: ‘Veel jonge mensen komen bij ons op afspraak met de vraag: “We vinden trouwen niet belangrijk, maar willen elkaar wel beschermen. Wat moeten we doen?” Ik ben niet het soort notaris dat het huwelijk de enige goede optie vindt, integendeel. Het is wel belangrijk om te beseffen dat wettelijk samenwonen minder bescherming biedt dan een huwelijk.’

Het is belangrijk om te beseffen dat wettelijk samenwonen minder bescherming biedt dan een huwelijk.


Voor jonge koppels is het verschil tussen trouwen en samenwonen nog niet zo groot: het grootste deel van hun bezit zit meestal in hun woonst en inboedel. Als je wettelijk samenwoont en je partner sterft, heb je het recht die woning en inboedel te blijven gebruiken. Alle andere dingen verlies je wel: het geld van je partner, de helft van je gemeenschappelijke rekening, zelfs de helft van je auto en ga zo maar door. Vaak zien we daarom dat koppels op latere leeftijd toch nog trouwen om zich te beschermen wanneer ze meer gespaard hebben. Wettelijk samenwonen komt eigenlijk het vaakst voor als tussenvorm tussen feitelijk samenwonen en trouwen.’

Wettelijk samenwonen komt het vaakst voor als tussenvorm tussen feitelijk samenwonen en trouwen.


Notaris Strobbe benadrukt ook dat trouwen om meer gaat dan het wettelijke luik. ‘Enkel en alleen trouwen voor de praktische voordelen zou ik niemand aanraden. Het is belangrijk om ook met de juiste intenties zo’n enorm engagement aan te gaan. De wet ziet een huwelijk als levenslang, en daarom is een echtscheiding ook zo’n moeilijk proces. Een huwelijk ontbind je niet zomaar, dus begin er ook niet zomaar aan.’

Je huurt


TROUWEN: als jullie huren, zijn jullie automatisch allebei huurder, ook al staat er maar een van jullie namen op de huurovereenkomst. Dat wil ook zeggen dat jullie allebei opdraaien voor het betalen van de huur en de kosten bij schade. Toch maar oppassen met die pumps op de parketvloer.

WETTELIJK SAMENWONEN: er is bijna geen verschil met getrouwde koppels. Klein voordeel: bij een break-up kan je alles terugeisen waarvan je kan bewijzen dat jij het hebt betaald. Bij getrouwde koppels is alles wat tijdens een huwelijk gekocht werd, gemeenschappelijk.

Je hebt een huis of bouwgrond gekocht


TROUWEN: als je samen koopt of bouwt tijdens je huwelijk, is het huis van jullie allebei. Voordeel: investeringen die je maakt in het huis, kan je recupereren als de relatie stukloopt. Wel even opletten met grond die alleen van je partner is, want alles wat je erop bouwt, is ook alleen van hem of haar.

WETTELIJK SAMENWONEN: let goed op dat jullie beide namen op de koopakte staan, zodat jullie allebei eigenaar worden. Als de relatie stukloopt, ben je op dezelfde manier beschermd als getrouwde koppels. Enkel investeringen kan je niet terugkrijgen. Zolang de breuk niet officieel is, mag je in het huis blijven. Dat is ook zo voor gehuwde koppels.

What about the kid(s)?


TROUWEN: je man is automatisch de officiële vader van je kind. Hij is verplicht jullie kleintje mee op te voeden. Jullie krijgen kinderbijslag en een belastingvrije som die afhangt van je gezinssituatie. In een lesbische relatie hoeft je partner het kindje sinds 1 januari 2017 niet meer te adopteren en hebben jullie dezelfde rechten als hetero’s.

WETTELIJK SAMENWONEN: je partner moet jullie kindje erkennen op het gemeentehuis om officieel vader te zijn. Als dat in orde is, hebben jullie dezelfde rechten en plichten als een getrouwd koppel. Ook als jullie uit elkaar gaan is dat zo; de tijd met de kinderen wordt gelijk verdeeld. Als jullie iets anders overeenkomen, moet er alimentatie worden betaald.

Je pensioen


TROUWEN: voordeel: als je gescheiden bent, maar tijdens je huwelijk een aantal jaar niet werkte of minder verdiende dan je ex, krijg je voor die jaren een pensioen op basis van het loon van je ex. Dat recht valt weg als je hertrouwt. Als je partner sterft als je ouder bent dan 45 jaar, heb je recht op een overlevingspensioen. Verlies je je partner voor je 45ste, dan krijg je maar voor een jaar een uitkering. Er zijn op die regel wel een heel aantal uitzonderingen waardoor je toch nog een overlevingspensioen kan krijgen. Daarover praat je het best met je notaris.

WETTELIJK SAMENWONEN: je krijgt enkel een pensioen voor je eigen loopbaan. Je doktert het best uit wat je opties zijn, zodat je er ook na je 65ste nog warmpjes bij blijft zitten.

Alsjeblieft, voor jou!


TROUWEN: cadeautjes die je voor een bijzondere gelegenheid geeft, kan je niet terugkrijgen, maar andere schenkingen wel. Overweeg dus goed of je die heerlijk foute kersttrui niet liever zelf wil houden. Zonder kinderen mag je al je vermogen aan je partner schenken. Vanaf één kindje is dat nog de helft, bij drie of meer kinderen is dat een kwart.

WETTELIJK SAMENWONEN: je kan geld dat je aan je partner hebt geschonken, niet zomaar terugkrijgen. Dat kan alleen als er kindjes van komen of als er aan bepaalde specifieke voorwaarden van de schenking niet wordt voldaan. Voor die voorwaarden zit je het best samen met je notaris. Als jullie geen kinderen, ouders of grootouders meer hebben, kan je je volledige vermogen schenken. Zijn die er wel nog, dan kan je maar de helft schenken.

Nieuwe crush


TROUWEN: na de echtscheiding kan het zijn dat je onderhoudsgeld moet betalen aan je ex als die financieel zwakker staat. Als je overspel of huiselijk geweld kan bewijzen, kan je daaronderuit komen.

WETTELIJK SAMENWONEN: Je mag pas wettelijk samenwonen met iemand anders als je de wettelijke samenwoning met je vorige partner hebt beëindigd.

Als je je partner verliest...


TROUWEN: jij kiest wat er met het lichaam van je partner gebeurt na zijn of haar dood, tenzij hij of zij zijn of haar voorkeur heeft laten vastleggen op de gemeente. Je erft het vruchtgebruik van al jullie bezittingen. Dat betekent dat je alles wat je hebt na de dood van je partner, mag blijven gebruiken.

WETTELIJK SAMENWONEN: je bent verantwoordelijk voor de uitvaart. De erfenis is anders dan bij een huwelijk. Je hebt namelijk enkel recht op het vruchtgebruik van jullie huis en inboedel. Alle andere bezittingen gaan naar de erfgenamen van je partner, dus jullie kinderen of je schoonouders. Ook de helft van het geld op jullie gemeenschappelijke rekening en alles wat op de rekeningen van je partner staat, gaat naar die erfgenamen.

[td_smart_list_end]

Tekst: Chloé Spruyt


Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '