Home Lifestyle REISTIP: Spitsbergen, hét walhalla voor elke avonturier

REISTIP: Spitsbergen, hét walhalla voor elke avonturier

En the place to be voor wie niet van warme reizen houdt!

© Getty

Nu de zomervakantie voor de deur staat, plannen we gretig onze last minute naar het warme Zuiden, maar niet iedereen is te vinden voor een overload aan toeristen en hete namiddagen op het strand. Gelukkig bestaan er voor de avonturiers en winterfanaten heel wat bestemmingen waar het niet belachelijk heet is en waar je niet wordt vertrappeld door toeristen met selfiesticks. Het wondermooie Spitsbergen is daar een van.

Om met de deur in huis te vallen: Spitsbergen is veruit de mooiste eilandengroep die wij kennen. En neen, je moet echt niet kunnen skiën of snowboarden om het gebied te verkennen.

De eilandengroep ligt op zo’n 1.000 km afstand van de Noordpool en heeft enkele mooie natuurparels verborgen liggen. Spectaculaire fjorden, gletsjers en bergen bedekken een groot deel van het hagelwitte landschap en het imposante totaalplaatje laat je stoutste reisdromen uitkomen, maar wat valt er – naast het nemen van duizenden foto’s – nog te beleven in Spitsbergen?

1. Wachten op het Noorderlicht

Cliché, we know, maar het wondermooie Noorderlicht staat op zowat elke bucketlist en er is geen betere plaats dan Spitsbergen om het te bewonderen. Waarom? Er is nauwelijks lichtpollutie, waardoor het lichtspektakel er helemaal tot zijn recht komt. Het is er zelfs zo mooi dat ze er de maand februari hebben omgedoopt tot de ‘blauwe maand‘, want dan is het Noorderlicht er, na een lange winterslaap, op z’n mooist.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

2. Stap aan boord van een cruiseschip

Reizen hoeft niet altijd avontuurlijk en actief te zijn. Daarom is het tijdens je reis in Spitsbergen dan ook een echte aanrader om op een van de verschillende expeditiecruises te stappen. Op het schip zie je nóg meer dingen dan aan land en je kan gewoon een expeditie op jouw maat kiezen. Zo kan je een tocht doen die je meeneemt naar de habitat van ijsberen, of kan je gewoon 15 dagen lang de hele eilandengroep per schip ontdekken.

3. Huur een fatbike

Heb je er al eens bij stilgestaan dat je ook gewoon in de sneeuw kan fietsen? Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een fatbike (een fiets met dikke banden), een dikke winterjas en een goed paar handschoenen. Het is een niet te missen activiteit én helpt je op 1-2-3 helemaal opwarmen.

4. Ga er op safari

Neen, je hoeft niet naar Zuid-Afrika voor een onvergetelijke safari, want je kan ook in Spitsbergen op safari! En er is meer, want je rijdt er natuurlijk niet met een 4×4, maar wel met een snowmobile! Wij zouden er de poolvosjes, ijsberen en walrussen maar al te graag van onze bucketlist schrappen.

View this post on Instagram

Dashing through the snow, in a 12-dogs open sleigh… That was hell of a good day! Yes – I realize, that it’s not winter season anymore… No – I don’t care! It’s like +35 degrees outside, so I’ll stay in a “Svalbard mood” for a bit longer 😉 . Have you tried dog sledding? Is it on your ‘bucket list’? ———————————————————————— #letsgoto #svalbard #visitsvalbard #goneoutdoors #spitsbergen #welcometonature #visitnorthernnorway #allaboutadventures #mountainstones #searchwandercollect #bestofnorway #arcticcircle #earthoutdoors10k #theglobalwanderer #wekeepmoments #artystycznapodroz #polishphotocommunity #wearestillwild #mittsvalbard #natgeopl #podroze #nortrip #podróżemałeiduże #traveldeeper #traveldreamseekers #ig_nordnorge #weroamabroad

A post shared by Julia/letsgoto.pl ??|?? (@letsgoto_pl) on

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

5. Hondensledetocht

Je hebt de touwtjes in eigen handen terwijl je samen met de trouwe husky’s door het winter wonderland trekt. En geen zorgen: onderweg worden verschillende pauzes gehouden, zodat je de honden eventjes kan laten rusten en ze een schouderklopje kan geven. Wie weet kan je tijdens de tocht doorheen de bergen en langs de prachtige meren wel een paar rendieren spotten!

Het is vanzelfsprekend dat een reis richting Spitsbergen heel wat voorbereiding en tijd vraagt. Alles moet tot in de puntjes geregeld zijn, want aangezien je er in the middle nowhere terechtkomt, verloopt de communicatie er niet altijd even vlot. Des te meer avontuur, denken wij dan!

Lees ook: