Home Lifestyle OPGEPAST: dit gevaarlijke bericht circuleert op WhatsApp

OPGEPAST: dit gevaarlijke bericht circuleert op WhatsApp

Klik zeker niet op de link!

© VTM

De meesten onder jullie hebben de app WhatsApp ongetwijfeld op hun smartphone staan. Nu gaat er een gevaarlijk bericht de ronde op de app dat je absoluut niet mag openklikken.

WhatsApp is superhandig om te communiceren met je vrienden en familie of om in groep met elkaar te chatten. Zo’n populaire app is uiteraard het perfecte doelwit voor cybercriminelen.

Waardebons van € 250 voor supermarkten

Krijg je dezer dagen een berichtje toegestuurd van een vriendin of familielid met daarin de belofte dat je een waardebon van € 250 voor Lidl, Delhaize of Albert Heijn kan winnen? Dan laat je dat bericht best voor wat het is. In het verleden werden zo’n WhatsAppberichten ook over Zara verspreid.

De link in het bericht is geen echte wedstrijd, maar een poortje voor de cybercriminelen om aan jouw persoonlijke gegevens te komen. Cyberveiligheidexpert Eddy Willems van G Data Software lichtte de nieuwe vorm van phishing toe bij VTM: ‘Bij het openen van de link wordt soms een malafide app, of malware, geïnstalleerd, zonder dat je het doorhebt. De app lijkt op een simpele update. Eens je die hebt geïnstalleerd zorgt die app ervoor dat die WhatsAppberichtjes doorgestuurd worden naar andere contacten.’

Waar gaan mijn gegevens dan heen?

‘Die app wordt wel niet zo vaak geïnstalleerd op je smartphone. De criminelen hebben het vooral gemunt op je persoonlijke gegevens zoals telefoonnummers, e-mailadressen en eventueel ook paswoorden en bankgegevens. Wat er eigenlijk achter zit weten we nog niet. Het is mogelijk dat ze die gegevens doorverkopen aan aanbieders van reclame, zodat zij je reclame kunnen sturen op je smartphone.’

Een verwittigd man…

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.