Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Van risotto met kriekbier tot een mengsel met chai thee. Kan niet slecht zijn!

YUM: 5 (on)gewone recepten met risotto om van te smullen tijdens koude winteravonden

Tijdens de eindejaarsperiode mag het allemaal wat feestelijker. Dat geldt ook voor de maaltijden op ons bord. We hebben eerder al recepten met puree, pompoen en kaas in de spotlights gezet, maar deze keer verzamelden wij – met de hulp van chef Frédéric Ravyts – de lekkerste én meest verrassende gerechten met risotto. Smullen maar!

Risotto met kriekbier, krieken, roomkaas en amandel

Dit heb je nodig:

  • 300 ml groentebouillon
  • 2 el olijfolie
  • 1 kleine ajuin, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 100 g risottorijst
  • 1/2 flesje kriekbier
  • 150 g ontpitte Noordkrieken, uitgelekt
  • 40 g geschaafde amandelen
  • peper
  • 80 g roomkaas
  • 20 g Grana Padano
  • 4 vellen brickdeeg
  • 4 sprietjes bieslook


 

Zo ga je aan de slag:


Risotto

  • Breng de bouillon aan de kook in een kookpot.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een tweede kookpot, fruit de ajuin enkele minuten en vervolgens ook de knoflook enkele seconden, alvorens de rijst toe te voegen.
  • Roerbak tot de rijst glazig is, blus met het bier en laat inkoken op een matig vuur.
  • Voeg bouillon toe tot de rijst net ondergedompeld is en laat opnieuw inkoken (herhaal dit proces tot de rijst gaar is).
  • Voeg na 10 minuten de krieken toe.
  • Rooster de amandelen goudbruin in een warme pan zonder vetstof.
  • Haal de pot van het vuur, kruid af met peper en voeg de roomkaas, geroosterde amandelen en Grana Padano al roerend toe.
  • Zorg dat de risotto stevig is door hem lang genoeg op het vuur te laten, als het nog te vochtig is, zal het brickdeeg scheuren.


Pakketjes

  • Lepel per persoon een portie risotto op een vel brickdeeg.
  • Breng de hoeken samen en bindt toe met een sprietje bieslook (snij overtollig brickdeeg weg).
  • Plaats de risotto’s in brickdeeg in een op 180°C voorverwarmde oven gedurende een kwartier of tot wanneer het brickdeeg goudbruin is

Sint-jakobsnoot op een bedje van risotto met geitenkaas, groene asperge en speculoos

Dit heb je nodig:

  • 500 ml groentebouillon
  • 2 el olijfolie
  • 1 kleine ajuin, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 160 g risottorijst
  • 1 dl fruitige witte wijn
  • peper en zout
  • klontje boter
  • 50 g geitenkaas
  • enkele takjes basilicum, grof gescheurd
  • 1 bundel groene asperges
  • 4 grote sint-jakobsnoten
  • 100 g zachte geitenkaas
  • 80 g speculoos, gebrokkeld
  • 100 g parmaham
  • klontje boter
  • 2 el speculooskruimels


 

Zo ga je aan de slag:


Risotto

  • Breng de bouillon aan de kook in een kookpot.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een tweede kookpot, fruit de ajuin enkele minuten en vervolgens ook de knoflook enkele seconden, alvorens de rijst toe te voegen.
  • Roerbak tot de rijst glazig is, blus met de witte wijn en laat inkoken op een matig vuur.
  • Voeg bouillon toe tot de rijst net ondergedompeld is en laat opnieuw inkoken (herhaal dit proces tot de rijst gaar is).
  • Haal de pot van het vuur, kruid af met peper en zout en voeg de boter, de geitenkaas en het basilicum al roerend toe.


Asperges

  • Snij 1 cm van de achterkant van de asperges af en schil de laatste 3 cm met een dunschiller.
  • Kook de asperges beetgaar in gezouten water.
  • Giet af en laat schrikken onder koud water.


Sint-jakobsnoten

  • Bereid de sint-jakobsnoten voor: wrijf onder- en bovenkant in met een laagje geitenkaas, rol in de speculoos en wikkel in parmaham tot je een pakketje krijgt.
  • Bak met een klontje gesmolten boter of gril de pakketjes kort tot de parmaham een mooie kleur heeft gekregen.
  • Werk af met de speculooskruimels.

Risotto met aardbei, basilicum, balsamico en zalm

Dit heb je nodig:

  • 750 ml groentebouillon
  • 2 el olijfolie
  • 1 kleine ajuin, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 240 g risottorijst
  • 1 dl fruitige witte wijn
  • 100 g ricotta
  • 250 g aardbeien, in 4 gesneden
  • 1/4 bosje basilicum, gescheurd
  • 40 g parmezaan, geraspt
  • 4 zalmfilets
  • 1 klontje bakboter
  • peper en zout
  • enkele blaadjes basilicum
  • 1 tl balsamicocrème


 

Zo ga je aan de slag:


Risotto

  • Breng de bouillon aan de kook in een kookpot.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een tweede kookpot, fruit de ajuin enkele minuten en vervolgens ook de knoflook enkele seconden, alvorens de rijst toe te voegen.
  • Roerbak tot de rijst glazig is, blus met de witte wijn en laat inkoken op een matig vuur.
  • Voeg bouillon toe tot de rijst net ondergedompeld is en laat opnieuw inkoken (herhaal dit proces tot de rijst gaar is).
  • Haal de pot van het vuur, kruid af met peper en voeg de ricotta, aardbeien, basilicum en parmezaan al roerend toe.


Zalm

  • Bak de zalm goudbruin op een hoog vuur in de gesmolten vetstof en kruid af met peper en zout.


Afwerking

  • Scheur de blaadjes basilicum en strooi deze over de risotto.
  • Giet de balsamicocrème met een fijne straal over het geheel.

Kip met risotto, maïs, popcorn en chorizo

Dit heb je nodig:

  • 1 hoevekip of maïskip
  • 50 g chorizo, in dunne plakjes
  • 6 el olijfolie
  • 2 tl gerookte paprika
  • 1 tl chilipoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 blik bier, naar eigen smaak
  • 30 g popcornmaïs
  • peper en zout
  • 750 ml kippenbouillon
  • 1 ajuin, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 240 g risottorijst
  • 1 dl fruitige witte wijn
  • 2 tl kurkuma
  • klontje boter
  • 400 g maïs uit blik
  • 50 g chorizo, in blokjes
  • 30 g pecorino, geraspt
  • enkele takjes munt
  • enkele kerstomaatjes, in partjes


 

Zo ga je aan de slag:


Kip

  • Maak het vel van de kip aan de borst en aan de poten voorzichtig los door er met je vingers of een lepel tussen te gaan.
  • Plaats de plakjes chorizo tussen het vlees en het vel.
  • Meng de olijfolie met de kruiden en de suiker en wrijf de kip hiermee in met behulp van een kwast.
  • Consumeer de helft van het blikje bier en zet er de kip met de buikopening recht op.
  • Gebruik een gesloten barbecue waar je de kip op het blik, liefst via indirecte warmte, ongeveer 1 uur laat garen (plaats de kolen aan de buitenkant en niet rechtstreeks onder de kip).
  • Strijk halverwege de gaartijd de kip opnieuw in met olijfolie.


Popcorn

  • Neem een hoge pot en verwarm hierin de olijfolie op een hoog vuur.
  • Leg 2 maïskorrels in de pot en wacht tot deze poffen.
  • Voeg dan pas de overige korrels toe, zet het vuur een tikje lager en laat poffen. Hierbij mag je de pot altijd even schudden.
  • Bestrooi met een beetje zout.


Risotto

  • Breng de bouillon aan de kook in een kookpot.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een tweede kookpot, fruit de ajuin enkele minuten en vervolgens ook de knoflook enkele seconden, alvorens de rijst toe te voegen.
  • Roerbak tot de rijst glazig is, blus met de witte wijn, voeg de kurkuma toe en laat inkoken op een matig vuur.
  • Voeg bouillon toe tot de rijst net ondergedompeld is en laat opnieuw inkoken (herhaal dit proces tot de rijst gaar is).
  • Haal de pot van het vuur, kruid af met peper en zout en voeg de boter, maïs, chorizo en pecorino al roerend toe.


Afwerking

  • Hak de munt grof en verdeel met de kerstomaatjes over de risotto.


 

Risotto van chai thee met vijg, walnoot en druif


Dit heb je nodig:

  • 480 ml halfvolle melk
  • 2 zakjes chai thee
  • 30 g suiker
  • 120 g risottorijst
  • 50 g geroosterde walnoten, grofgehakt
  • handvol druiven, in schijfjes gesneden
  • 100 g verse vijgen, in kwartjes gesneden (gedroogd kan ook)

Zo ga je aan de slag:


Risotto

  • Warm de melk samen met de suiker op in een steelpan tot deze begint te dampen (koken hoeft niet).
  • Haal van het vuur, voeg de zakjes chai thee toe en laat enkele minuten trekken.
  • Verwijder de theezakjes, voeg de risottorijst toe en gaar zachtjes verder tot de melk is ingekookt (roer regelmatig).


Afwerking

  • Verdeel de walnoten, vijgen en druiven over de risotto.


 

Deze 5 verrassende recepten komen uit het kookboek ‘Risotto Herbekeken‘ van Frédéric Ravyts. Ideaal voor onder de kerstboom, als je het ons vraagt.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '