Home Lifestyle ONDERZOEK: 7 redenen waarom je beter niét in het huwelijksbootje stapt

ONDERZOEK: 7 redenen waarom je beter niét in het huwelijksbootje stapt

Staat trouwen ook niet op jouw verlanglijstje?

© Getty

Trouwen, we dromen er al ons hele leven van, maar als het dan eindelijk zover is en je lief op zijn knie gaat, komt het koudwatervrees opdagen. Waarom moet je eigenlijk per se ‘ja’ zeggen? Heb je wel genoeg spaarcentjes om die sprookjesbruiloft te betalen? En weet je wel dat jullie een happily ever after zullen hebben? No stress, want uit onderzoek blijkt nu dat het voor jullie relatie misschien juist beter is om niét te trouwen.

Uit eerder onderzoek van het Amerikaans New Research Center bleek in 2012 al dat millennials steeds vaker twijfelen over het feit of ze wel willen trouwen. 29 % van de ondervraagden gaf aan dat ze op financieel vlak niet voorbereid waren om te trouwen, 26 % was niet zeker of hun relatie wel stabiel genoeg was om te trouwen en nog eens 26 % voelde zich nog te jong om al in het huwelijksbootje te stappen.

Het is op basis van die resultaten dat ook andere onderzoeksorganen aan de slag gingen om uit te pluizen waarom het misschien beter is om niet te trouwen. Volgens hen zijn er zeven redenen waarom we twee keer moeten nadenken voordat we ons jawoord geven.

1. Omdat ongehuwd samenwonen steeds vaker voorkomt en het al lang ingeburgerd is

Vroeger was het een must om te trouwen voordat je als koppel mocht samenwonen, maar die tijden zijn intussen gelukkig veranderd. Volgens het U.S. Census Bureau wordt samenwonen vóór het huwelijk steeds populairder. Je wordt niet meer verplicht om met iemand die je nauwelijks kent te trouwen en krijgt de kans om eerst van het samenleven te proeven voordat jullie beslissen om er altijd voor elkaar te zijn. Een van de belangrijkste regels: je leert elkaar pas echt kennen als jullie gaan samenwonen.

2. Omdat een huwelijk belachelijk veel geld kost

Oké, dat ‘DIY’-huwelijk mag dan misschien wel een pak goedkoper zijn, maar je moet op het einde van de rit wel nog steeds een rekening betalen en die zal je helaas niet kunnen bekostigen met de geschenkjes die je ontvangen hebt, want geloof het of niet: de waarde van die cadeautjes kan weleens dik tegenslaan. Waarom zou je in godsnaam een peperdure traiteur voor je gasten betalen als het eigenlijk jouw feest is? Een beetje de omgekeerde wereld, toch?

3. Omdat vrouwen die niet trouwen gelukkiger zouden zijn

Paul Dolan, een professor in gedragswetenschappen aan de London School of Economics liet onlangs vallen dat ‘als je een man bent je beter trouwt, maar als je een vrouw bent dat beter niet doet’. Die uitspraak deed hij nadat hij de ‘geluksniveaus‘ uit gegevens van de American Time Use Survey had onderzocht. Uit dat onderzoek bleek dat ongehuwde, kinderloze vrouwen tot de gelukkigste subgroep behoorden. Daar voegde hij aan toe dat ongehuwde vrouwen meer kans hebben om langer te leven dan getrouwde vrouwen, al vinden wij het een beetje extreem om niet te trouwen enkel en alleen omdat je dan langer zou leven.

4. Omdat het helemaal niet nodig is om te trouwen

Het is al lang niet meer nodig om een ring te dragen om alles ‘op papier’ te hebben staan. Toch hebben we nog vaak het gevoel dat het ‘moet‘, terwijl dat helemaal niet het geval is. Weet je niet hoe die hele papierwinkel in elkaar zit? Wij zochten het allemaal uit!

5. Omdat een ‘modern family’ veel meer dan een tv-show is

Er bestaan families in alle vormen, kleuren en maten, maar toch blijft het idee dat een huwelijk en het ouderschap hand in hand gaan in ons achterhoofd zitten. Uit een onderzoek van Pew Research Center bleek dat 52 procent van de millennials vindt dat een goede ouder ‘een van de belangrijkste dingen‘ in het leven is, terwijl amper 30 procent hetzelfde zegt over een geslaagd huwelijk. En dat is nog lang niet alles, want uit een ander onderzoek van het centrum werd duidelijk dat het aantal kinderen dat bij een ongehuwde ouder woont sinds 1968 meer dan verdubbeld is: van 13 procent in 1968 naar 32 procent in 2017.

6. Omdat je af en toe weleens zal stilstaan bij een scheiding

Hoewel het niet de bedoeling is dat je op je trouwdag denkt aan een scheiding, hebben we stiekem allemaal een beetje schrik van het woord ‘scheiding’. Uit een studie van Journal of Family Relations bleek dat de respondenten erg bezorgd waren over een mogelijke scheiding: maar liefst 67 % van de ondervraagden maakte zich zorgen over de mogelijke sociale, emotionele en economische gevolgen van een scheiding. De onderzoeken stelden vast dat dat een van de redenen is waarom koppels steeds vaker beslissen om niet te trouwen.

7. Omdat je nog twijfelt over de hele rompslomp van een huwelijk

Voor sommige koppels past het huwelijk gewoon niet in hun droomplaatje en dat is perfect oké. Aan het huwelijk zijn nu eenmaal een hoop verplichtingen verbonden die jullie misschien niet helemaal zien zitten. Laat je niet overhalen door je omgeving om het uiteindelijk wél te doen, want zo zou jullie relatie weleens op de klippen kunnen lopen.

Lees ook: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.