Home Lifestyle WAUW: er is een nieuw soort (n贸g spectaculairder) poollicht ontdekt

WAUW: er is een nieuw soort (n贸g spectaculairder) poollicht ontdekt

Het werd toevallig door een groepje fotografen opgemerkt. 馃槏

漏 Nicolas Le Clercq via Unsplash

Het noorderlicht bewonderen staat bij de meesten van ons sowieso op de bucketlist, maar we kunnen die spectaculaire ervaring nu naar een nog hoger niveau tillen. Amateurfotografen ontdekten namelijk per toeval een nieuw soort poollicht. Wat de ontdekking zo spectaculair maakt? Het聽aurora borealis lijkt op een golvende groene streep wolken of duinen die boven een zee zweeft.

Een groep Finse fotografen ging in opdracht van een aantal ruimteonderzoekers op zoek naar het poollicht om het spektakel vast te leggen. Wat ze niet wisten, was dat ze een nieuw soort noorderlicht fotografeerden. De foto’s waren bedoeld om te verzamelen in een boek dat volledig in het teken stond van het poollicht, maar tijdens het bundelen van de afbeeldingen merkte een professor op dat niet alle foto’s in de vooropgestelde categorie毛n opgedeeld konden worden en er dus nog een nieuwe vorm van het natuurfenomeen was ontdekt.

De聽K谩rm谩nlijn

Wat het nieuwe poollicht zo anders maakt? Het komt voor op een ongebruikelijke hoogte, op ongeveer 100 kilometer boven het aardoppervlak, en heeft een apart patroon. De groene lijnen lijken namelijk op bewegende duinen die boven water zweven. Wetenschappers startten meteen een onderzoek naar het nieuwe fenomeen en ontdekten dat de groene duinen voorkomen in de bovenste delen van de mesosfeer, een laag in de atmosfeer die te laag is om met satellieten te verkennen en niet goed kan worden bestudeerd.

Het onderzoeksteam is niet volledig zeker wat de golvende duinen precies triggert, maar denkt dat ze ontstaan聽waar er een verhoogde dichtheid van zuurstofatomen in de mesosfeer is.聽Deze duinen komen vaak voor op ongeveer 100 kilometer boven de aarde en zijn gemiddeld zo’n 45 kilometer lang. Dat gebied ligt net onder de K谩rm谩nlijn, een denkbeeldige grens die aangeeft waar de atmosfeer eindigt en de ruimte begint. Allemaal goed en wel, maar hoe ziet dat noorderlicht er nu precies uit? Wel, het onderstaande filmpje zal je sowieso verbazen. Wil je het noorderlicht graag eens met je eigen ogen bewonderen? Dan zet je deze bestemmingen best asap op je must visit-lijstje!

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.