Home Lifestyle Het nieuwe seizoen van ‘Orange is the New Black’ komt eraan: dit...

Het nieuwe seizoen van ‘Orange is the New Black’ komt eraan: dit is hoe het verhaal ook weer eindigde

Even recapituleren kan handig zijn nadat we onze criminele vriendinnen meer dan een jaar moesten missen.

Zag je de trailer voor seizoen 6 van ‘Orange is the New Black’? Dan weet je dat onze favoriete criminelen nu in MAX, ofwel een gevangenis met verhoogde bewaking, zitten. Aangezien het meer dan een jaar geleden is sinds we Taystee en de rest zagen, overlopen we even hoe ze daar terecht zijn gekomen.

Einde van de opstand

We namen in de laatste aflevering van seizoen 5 afscheid van de inmates van Litchfield met het beeld van Piper, Alex, Red, Taystee, Black Cindy, Nicky, Suzanne, Gloria, Blanca en Frieda die in de geheime schuilplaats van die laatste hand in hand wachten op de inval van de politie. De dames zijn daar om te ontsnappen aan de opstand die ontstond door de groeiende onvrede onder de gevangenen, die tot een hoogtepunt kwam wanneer Poussey (onvrijwillig) gedood werd door een cipier.

Net ervoor zagen we hoe een einde werd gemaakt aan diezelfde opstand en dat de gevangengenomen vrouwen verdeeld werden over verschillende bussen, waarbij besties en YouTube-vloggers Flaca en Maritza – of Flaritza – van elkaar gescheiden werden. Die laatste is trouwens niet te spotten in de trailer voor het zesde seizoen, wat weinig goeds belooft voor haar.

Twee dode cipiers

In de trailer voor het komende seizoen zien we hoe enkele inmates ondervraagd worden door inspecteurs. Het onderzoek gaat vermoedelijk over de twee cipiers die de opstand in de gevangenis niet overleefden: Humphrey en Piscatella.

Fans met een goed geheugen weten dat die eerste neergeschoten werd door Daya bij het begin van de opstand. Zij krijgt een geweer in de handen, voelt veel woede voor cipiers door haar stukgelopen relatie met Bennett, en schiet de sociopatische Humphrey – die meerdere malen misbruik maakte van zijn macht tegenover de vrouwen – in zijn been. Humphrey wordt naar de ziekenboeg gebracht, waar hij tussen Suzanne en haar eerdere love interest Maureen terechtkomt. Die laatste blaast in zijn infuus om hem te vermoorden. Het halfdode lichaam van de cipier wordt nog heen en weer gedragen door verschillende gevangenen, maar wordt uiteindelijk levenloos gevonden door de invallende agenten.

Piscatella, nog een crapuleuze cipier, wordt gevangengehouden door Red en haar kompanen nadat hij de gevangenis binnendrong en hen folterde, maar zij besluiten hem uiteindelijk te laten gaan. Op dat moment is het SWAT-team echter tot aan hun schuilplaats geraakt, en wordt – een door een rookbom onherkenbaar gemaakte – Piscatella door een van hen doodgeschoten.

Waar is Alex?

De vraag die in verschillende teasers voor seizoen 6 gesteld wordt, luidt: waar is Alex? Nochtans gaat het net heel goed tussen Piper en Vause: de twee verloven zich zelfs in het vijfde seizoen! Nadat ze samen gemarteld en bijna gedood worden door een dolgedraaide Piscatella, die de arm van Alex breekt, zegt Piper alles in een nieuw licht te zien. Met een blik bonen als ring vraagt ze haar vriendin in het midden van de miserie van de opstand ten huwelijk. Benieuwd of dat doorgaat, nu het erop lijkt dat de twee niet in dezelfde gevangenis terechtkwamen.

We'll take TELL US WHERE ALEX IS for $200 please.

A post shared by Orange is the New Black (@oitnb) on

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Even opfrissen

Er gebeurde heel wat in het vijfde seizoen. Wist je bijvoorbeeld nog dat Pennsatucky, die verliefd is op cipier Coates, per ongeluk Leannes vinger eraf schoot? Junkies Leanne en Angie verschijnen niet in de trailer, maar als ze terugkomen, hebben ze sowieso nog een eitje te pellen met Penn. Morello is dan weer zwanger van haar echtgenoot Vincent Muccio, iets wat haar vroegere seksmaatje Nicky niet echt zint. Grappig weetje: actrice Yael Stone, die Morello speelt, kreeg in juni haar eerste kindje.

Linda Ferguson, de vriendin van Caputo die voor MCC werkt, zit blijkbaar nog altijd bij de anderen in de gevangenis. Zij is kort te zien in de trailer voor het nieuwe seizoen. Linda was tijdens de opstand even Big Boo‘s wifey, maar daar kwam een einde aan wanneer Boo ontdekte dat zij geen echte gevangene is.

Gloria Mendoza‘s zoon Benny lag in seizoen 5 in een coma na een straatgevecht, maar op het einde van het seizoen komt ze te weten dat hij oké is. Sophia Burset, de transgender kapper, komt niet voor in de trailer, maar zij zou ook in MAX moeten zitten. Tijdens de opstand stapte Burset vrijwillig naar buiten om naar de zwaarbewaakte gevangenis gebracht te worden, omdat ze wist daar haar vriendin, zuster Ingalls, daar zou zijn. De non werd echter vrijgelaten omwille van gezondheidsproblemen. Ook Daya zit al in MAX. Zij gaf zichzelf aan voor het neerschieten van Humphrey en werd naar de andere gevangenis gebracht.

O ja, niet te vergeten: Chang is weggelopen tijdens de opstand. Maar we hopen stiekem dat ze weer opgepakt is. Haar droge grapjes willen we niet missen.

Het zesde seizoen van ‘Orange is the New Black’ verschijnt vrijdag 27 juli op Netflix.

Meer Netflixseries: