Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Hipster young girl with bright backpack looking at phone and map. Said view tourist traveler on background mountain, sea, sun. Mockup for text message. Female hands using smartphone, holding gadget; Shutterstock ID 478858930; Projectnummer/WBS-nummer: -; Uitgave/Naam lesmethode: -; Redacteur/Traffic manager: -; Anders: -

Met deze 7 tips surf je altijd veilig op een wifinetwerk

De storm rond het Facebookschandaal is gaan liggen. Dat wil niet zeggen dat al het hackingsgevaar geweken is. Als je je aanmeldt bij een openbaar wifinetwerk, zoals dat van een hotel of luchthaven, is dat niet altijd zonder risico. Test-Aankoop zocht uit hoe je toch veilig kan surfen.


Russisch beveiligingsbedrijf Kapersky ontdekte dat een op de vier wifinetwerken ‘open’ en dus onbeveiligd zijn. Ook sommige netwerken die wél beveiligd zijn, bleken toch onveilig door een te zwak of publiek wachtwoord.

De gevolgen van een te zwak beveiligd wachtwoord liegen er niet om. Via een gehackte router of valse wifihotspot kan iedereen met een beetje hackervaring in no time al je wachtwoorden en persoonlijke informatie achterhalen. Het is niet nodig om bij elk openbaar netwerk te panikeren, maar je bewust zijn van de gevaren kan nooit kwaad. Met deze zeven tips van Test-Aankoop geef je hackers geen kans.

Vraag naar het officiële wifinetwerk


Vraag voor je verbinding maakt met het wifinetwerk van bijvoorbeeld een hotel wat de exacte benaming is van het netwerk. Voor hackers is het namelijk een koud kunstje om zelf een netwerk aan te maken met een naam die heel goed bij de locatie past of met exact dezelfde naam als het bestaand wifinetwerk. Het kan daarom nooit kwaad om even te dubbelchecken.

Schakel bestandsdeling uit


Als de bestandsdeling van je laptop aanstaat, is het voor hackers een koud kunstje om toegang te krijgen tot je bestanden. Zorg er daarom voor dat de bestandsdeling van je pc altijd uitstaat. Bij Windows 10-computers is dit automatisch het geval als je je bij een onbekend netwerk aanmeldt. Windows 7-pc’s vragen of je op een openbaar of thuisnetwerk zit. Als je ‘openbaar’ aanklikt, neemt je computer vanzelf de nodige voorzorgen. Bij het Mac Os ligt dit anders. De bestandsdeling is standaard ingeschakeld. Om dat te veranderen, ga je naar ‘systeemvoorkeuren’ – ‘delen’. Daar schakel je de bestandsdeling uit.

Gebruik enkel websites met ‘https’ aan het begin van de URL


https-websites zijn veilige websites. Het groene hangslotje bovenaan de zoekbalk toont aan dat de site waarop je surft veilig is. Dat wil zeggen dat de informatie die je verstuurt en ontvangt niet zichtbaar is in het internetverkeer. Gelukkig kan je flair.be dus overal bezoeken!

Hou je toestellen up-to-date


Door je toestellen regelmatig te updaten, zorg je er ook voor dat de beveiligingssystemen bijgewerkt worden.

Maak niet automatisch verbinding


Je kan ervoor kiezen dat je smartphone of laptop zich automatisch verbindt met netwerken die het toestel al dan niet kent. Schakel die functie uit en kijk zelf naar de beschikbare netwerken. Zo kan je netwerken die er verdacht uitzien heel makkelijk negeren.

Gebruik je mobiele gegevens


Als je op een publieke plaats een overschrijving of iets dergelijks wil uitvoeren, dan doe je dit best via je mobiele gegevens. Dat is namelijk een persoonlijke verbinding waar niemand anders op kan.

Overweeg een VPN-dienst


Je 4G raakt helaas snel op als je zaken wil downloaden. Gelukkig is daar een oplossing voor: het ‘Virtual Private Network’ ofwel VPN. Concreet houdt dat in dat er een veilige ‘tunnel’ wordt gemaakt tussen jouw toestel en de server van een VPN-dienst, waarmee je toegang krijgt tot het internet. De VPN-verbinding zorgt ervoor dat al je gegevens beschermd worden tegen hackers of indringers.

[td_smart_list_end]

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '