https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle Lgbtqia+: hiervoor staan alle letters van de term

Lgbtqia+: hiervoor staan alle letters van de term

Op 22 mei is het The Belgian Pride!

lgbtqia+ betekenis
© Sharon Mccutcheon via Unsplash

De prideperiode is op 1 mei van start gegaan! Maar waarvoor staan de letters lgbtqia+ nu eigenlijk? Voor wie er nog niet helemaal in thuis is, zetten wij de termen op een rijtje.

In Brussel kan je naar aanleiding van The Belgian Pride, die op 22 mei virtueel plaatsvindt, op verschillende plekken regenboogvlaggen, kleurrijke lichtinstallaties en kruispunten spotten. Om de lgbtqia+-gemeenschap te steunen en diversiteit te vieren, kan je ook je stoep versieren met krijt. Wij leggen alle letters van lgbtqia+ en hun betekenis uit.

Lesbian: vrouw die zich romantisch en/of seksueel aangetrokken voelt tot andere vrouwen.

Gay: man die op mannen valt of algemene term gebruikt door LBQ-personen.

Bisexual: personen die op zowel hetzelfde als het andere geslacht vallen. Je hebt dan ook nog bi+. Dat is een koepelterm die aangeeft dat iemand op meer dan één genderidentiteit valt, maar niet beperkt tot man/vrouw.

Trans: trans kan staan voor transgender, mensen die zich niet thuis voelen in het lichaam waar ze in geboren zijn. Het kan ook staan voor transseksueel, die term werd vroeger gebruikt voor trans personen die kozen voor geslachtsbevestigende operaties, maar is volgens Cavaria verouderd taalgebruik met zelfs een negatieve bijklank omdat het niet inclusief is voor veel trans personen.

Queer: overkoepelende term voor iedereen die zich niet heteroseksueel voelt.

Intersex: intersekse personen hebben geslachtskenmerken van beide geslachten en vallen dus niet binnen de klassieke tweedeling man/vrouw.

Asexual: aseksueel wil zeggen dat iemand zich zelden of nooit seksueel aangetrokken voelt tot iemand.

+: de plus staat voor alle andere geslachten, seksuele oriëntaties en genderidentiteiten dan degenen die hierboven vermeld staan.

Bron: Cavaria, Lumi, Wel Jong Niet Hetero

Naast de benamingen uit de afkorting lgbtqia+ zijn er nog heel veel andere termen. Wil je er meer kennen? Cavaria maakte een handige woordenlijst die ze zorgvuldig uitlegt. Wil je over het algemeen meer leren over de lgbtqia+-community? Dan kan je onder meer ook terecht bij Lumi en/of Wel Jong Niet Hetero. Voor meer info over transgender kan je terecht bij het Transgender Infopunt.

Lees ook: