Home Lifestyle Body Late autorit gepland? Zo zorg je ervoor dat je wakker blijft

Late autorit gepland? Zo zorg je ervoor dat je wakker blijft

En het is niet door je raampje open te doen of de muziek luider te zetten.

Late autorit
© Getty

Staat er vanavond nog een late autorit op de planning? Uit onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) blijkt dat 1 op de 3 bestuurders tijdens zo’n rit in zijn of haar ‘biologische nacht’ rijdt en dus minder alert is. Meer nog, je loopt in zo’n geval tot 30% meer risico om in een ongeval betrokken te geraken. En dat willen we liefst van al vermijden!

Voor het onderzoek werd bij autobestuurders die tussen 22u en 2u ‘s nachts onderweg waren speekselstalen afgenomen om zo het melatonineniveau – het hormoon dat het slaap-waakritme beïnvloedt – te meten. Daarnaast werd ook met een vragenlijst de mate nagegaan waarin de proefpersonen zich slaperig voelden.

Wat blijkt? Maar liefst 1 op de 3 autobestuurders reed in zijn of haar ‘biologische nacht‘, de periode waarin hun lichaam aangeeft dat ze eigenlijk zouden moeten slapen. Na middernacht zou dat zelfs tot 50% zijn. 1 op de 10 bestuurders gaf daarbij aan zich niet meer alert te voelen en dus maakt een bijzonder groot deel een verkeerde inschatting van zijn of haar alertheid. 2% gaf aan dat ze tijdens die late autorit neiging hadden om in te dommelen. Gevaarlijk, want rijden wanneer je biologische klok in slaapmodus staat, zorgt voor 30% meer risico om in een ongeval betrokken te geraken.

Powernap en koffie

En dus lanceert de VSV een nieuwe campagne om slaperigheid achter het stuur te verdrijven. Volgens experts is er maar één manier om je alertheid op peil te brengen: een powernap in combinatie met een kop koffie. Alle andere oplossingen – tijdens het rijden een raampje openen, de muziek luider zetten, even stoppen om de benen te strekken – hebben geen effect én vergroten het risico dat de slaap achteraf dubbel zo hard toeslaat.

Late autorit? Koffie en een powernap!

Wil je weten op welke tijdstippen je van nature het meeste risico loopt om in slaap te vallen (en die je dus beter vermijdt om te rijden), kan je terecht op de website Beloofd.be. Daar vind je een online tool waarmee je zelf je ‘biologische nacht’ kunt berekenen.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.