Home Lifestyle WEEKENDTIP: neem je neefje of nichtje mee naar de Kunstendag voor Kinderen

WEEKENDTIP: neem je neefje of nichtje mee naar de Kunstendag voor Kinderen

Zondag openen meer dan 200 musea, theaters, concertzalen, bibliotheken en cultuurcentra in Vlaanderen en Brussel hun deuren voor kinderen.

kunstendag voor kinderen
© Getty Images

Aanstaande zondag openen meer dan 200 (!) musea, theaters, concertzalen, bibliotheken en cultuurcentra in Vlaanderen en Brussel voor de achtste keer hun deuren ter ere van de Kunstendag voor Kinderen. Door middel van rondleidingen, workshops en familievoorstellingen wil men kunst en cultuur toegankelijker maken voor kinderen.

Elk jaar op de derde zondag van november viert Vlaanderen de Kunstendag voor Kinderen, een initiatief van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Aanstaande zondag openen meer dan 200 (!) musea, theaters, concertzalen, bibliotheken en cultuurcentra in Vlaanderen en Brussel voor de achtste keer hun deuren voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar.

Aan de hand van rondleidingen, workshops en voorstellingen wil men hen op die manier laten kennismaken met kunst in al z’n vormen. Denk: theater, film, muziek, dans, architectuur, literatuur, beeldende kunst en combinaties daarvan.

Dominique Van Malder: ‘Kunst heeft me door mijn jeugd geholpen’

Acteur, muzikant en presentator Dominique Van Malder (‘Radio Gaga’, ‘De Twaalf’) is zelf papa en voelt zich vereerd om ambassadeur te zijn van deze editie.

‘Ik heb als kind zelf veel gehad aan kunst. Ik kom uit een arbeidersgezin. En al was er niet veel kunst, ik kon mezelf verliezen in boeken, films en muziek. Dat heeft me door mijn jeugd geholpen’, vertelt Van Malder. ‘Kunst kan je blik op de realiteit veranderen of een aanknopingspunt voor een gesprek bieden.’

Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van het Kinderrechtenverdrag op woensdag 20 november schenkt de achtste editie van de Kunstendag voor Kinderen extra aandacht aan kinderrechten. Volgens Van Malder heeft iedereen recht op kunst.

‘Voor de kwetsbaardere mensen uit de samenleving is het des te belangrijker dat ze een uitlaatklep of troost vinden. Voorts maakt het echt niet uit welke kleur je hebt en of je een of twee benen hebt: als je maar geraakt wordt door kunst.’

Praktisch

Kunstendag voor Kinderen gaat door op zondag 17 november op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel. Een groot deel van de activiteiten is gratis. Voor sommige voorstellingen en workshops moet je op voorhand een plekje reserveren of tickets bestellen. Surf voor meer info naar www.kunstendagvoorkinderen.be.

Nog meer leuke dingen om dit weekend te doen: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.