Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Wanneer ik door de recepten blader, valt me al snel één ding op: Nathalie houdt van vlees.'

UITGETEST: Ik probeerde Nathalie Meskens’ kookboek ‘Plan Boost’ uit in de hoop een energieboost te krijgen

Je kent het wel: het wordt kouder, de dagen beginnen te korten en het enige waar je zin in hebt is in de zetel zitten met een grote zak chips, zelfs nadat je net een berg kaas met pasta naar binnen hebt gewerkt. Misschien ken je ‘t helemaal niet, maar dat is wat het begin van de herfst met mij doet. Terwijl ik in de zomer met plezier terugval op m’n vriendinnen Rens Kroes en Steffi Vertriest – de vriendschap is voorlopig eenzijdig – kies ik op koude, donkere dagen voor comfortfood. Het ideale moment voor een nieuwe vriendin, dacht ik, en die heet Nathalie Meskens.


Nathalie Meskens haalde het afgelopen jaar vaker de media met haar privéleven dan met haar professionele prestaties. Ging het niet over haar nieuw verworven lijntje, dan wel over haar scheiding of haar nieuw lief. Zoals een slimme zakenvrouw doet, zette Nathalie de hele heisa om in iets positiefs, in de vorm van een derde kookboek. Haar eerste twee culinaire schrijfsels gingen over de Thaise keuken, haar grote passie. Maar in ‘Plan Boost’ heeft ze ‘t over de 68 recepten die haar leven veranderen, en die van haar dus de gespierde, super slanke en vooral stralende dame maakten die we op de cover van het boek zien.

‘Waarom Plan Boost? Omdat eten mijn passie is, omdat ik zelf m’n eetpatroon over een andere boeg gooide en vooral: omdat ik daardoor een enorme boost kreeg. Ik ga bewuster om met voeding, beweeg veel (van een wandeling met honden tot kickboksen...) en voel me sterker/energieker dan ooit. Mits een paar kleine aanpassingen in je levensstijl, kun je zelf ook aan de slag.’


De eerste woorden van ‘Plan Boost’ zijn hoopgevend. Een beetje extra energie kan iedereen wel gebruiken, nietwaar? Nu geloof ik niet dat er wonderen zullen gebeuren. Ik let namelijk sowieso op mijn eten, eet zelden junkfood (buiten een wekelijks groot bord pasta, mijn grote liefde) en doe drie keer per week CrossFit. Ik hoef dus geen volledige ommekeer te maken, zoals Nathalie naar eigen zeggen deed. Bovendien heb ik nooit last van mijn maag, dus ik vermoed dat ik geen voedselallergieën zal ontdekken zoals de actrice. Gluten, lactose en geraffineerde suiker laten is wel nieuw – en moeilijk! – voor mij, dus ik was benieuwd wat dat zou teweegbrengen.

Veel vlees


Wanneer ik door de recepten blader, valt me al snel één ding op: Nathalie houdt van vlees. Rundsstoofpotje, cote à l’os en buikspek zijn dingen die je niet snel zal terugvinden in gelijkaardige ‘gezonde’ kookboeken. Een leuke afwisseling voor mensen die gezond willen eten en houden van een stukje vlees, maar ik hoor daar helaas niet echt bij.

Geef mij maar de lamscurry met gehaktballetjes, die sprong me onmiddellijk in het oog. Al moeten die balletjes voor mij dan wel zonder koriander, een kruid waarvan ik al vermoedde dat Nathalie er helemaal gek op zou zijn. Thaise keuken, weet je wel. Alleen smaakt het groene vergif voor mij naar zeep, dus dat wordt schrappen.

Je kan een hele dag vullen met de gerechten in ‘Plan Boost’. Smoothies, sapjes of iets meer vullend zoals granola als ontbijt, een soep of salade als lunch, iets zoets (want ja, dat kan ook gezond zijn) als vieruurtje en een lekker stukje vlees of vis ‘s avonds. Voor bij dat stukje vlees staan er trouwens verschillende side dishes in het boek, zodat je er zelf een beetje mee kan spelen. Ideeën genoeg, dus. Ik begon er dan ook met plezier aan. Op naar de biowinkel!

Wat heb ik geprobeerd?


Ontbijt: mangokokoslassi & granola met sojayoghurt


Het ontbijt is mijn favoriete maaltijd van de dag. Zonder eten (en koffie) in mijn maag ben ik ‘s morgens geen mens. Normaal kies ik voor een kop koffie met sojamelk en granola met Griekse yoghurt. Af en toe wissel ik af met havermoutpap, ook met sojamelk én met stukken pure chocolade. Heel soms ga ik voor gewone ontbijtgranen (Choco Trésor is één van m’n favoriete zoete zondes) met magere melk.

In navolging van Nathalie schrap ik alle melkproducten, dus ook mijn geliefde Griekse yoghurt en gewone melk. Ter vervanging koop ik kokossojayoghurt, een smaak waar ik toch even aan moet wennen. M’n bus sojamelk neem ik speciaal mee naar het werk, zodat ik geen gewone melk uit de koffieautomaat moet drinken. Dedication, al zeg ik het zelf. Omdat ik van al het gezond gedoe alvast een mentale boost gekregen heb, probeer ik één dag ook m’n grootste verslaving te laten: cafeïne. Dat bekoop ik met barstende hoofdpijn, dus besluit ik dat ik wel één verslaving verdien. Je moet ook geen superwoman proberen zijn, zegt Nathalie zelf in haar voorwoord. Helemaal mee eens.

Op mij thuiswerkdag maak ik de mangokokoslassi, een soort smoothie waarvan ik aanvankelijk overtuigd ben dat hij m’n maag nog niet half zal vullen. Dat blijkt fout gedacht. Blijkbaar haal ik de middag dus makkelijk met slechts één mango, een beetje kokossojayoghurt, sojamelk en het sap van één limoen in m’n buik. Goed om te weten!

Lunch: rodelinzensoep met kokos en limoen & saffraanrisotto


© Bram Debaenst


De rodelinzensoep was het eerste gerechtje dat ik probeerde, en het is onmiddellijk eentje dat ik ga onthouden. De bereidingstijd is misschien iets langer dan die van een andere soep, maar ze is wel drie keer zo vullend. Het is dan ook meer een dikke brij (zoals op de foto) dan een soep, zelfs nadat ik er enkele glazen water bij deed. Maar daardoor heb je dus een volledig gevuld gevoel, wat voor mij niet altijd het geval is bij soep. Ik maakte de portie voor zes personen – de recepten zijn bijna altijd voor veel personen, dus je hebt wat rekenwerk of moet invriezen – en verdeelde die in twee te grote lunchporties. Ik had er dus zeker drie keer van kunnen eten. Erbij at ik twee crackers van die biowinkel die vergelijkbaar zijn met de zelfgemaakte crackers in het boek. Soms mag je al eens voor de luie oplossing gaan, toch?

De saffraanrisotto maakte ik ‘s avonds, maar kan dus ook perfect als lunch. Ondanks het feit dat ik niet hou van de smaak van venkel, koos ik het toch omdat het smeuïge van een risotto me altijd kan verleiden. Lekker gerechtje, al zou ik het de volgende keer misschien met courgette of een andere groente maken.

Vieruurtje: vegan wortelcake


Ik heb het idee van een wortelcake eigenlijk altijd raar gevonden – gebak moet in mijn hoofd met fruit, niet met groenten – maar ik besloot  uit mijn comfort zone te treden. En dat ondanks de enorme concurrentie van de vegan chocoladesinaasappeltaart op de pagina ervoor. Geraspte wortels in een cake it was, en het bleek nog lekker en makkelijk te maken ook. De icing, gemaakt van onder andere cashewnoten, kokosolie en limoen, geeft een frisse toets aan de het gebak. Mijn pa vroeg me al om hem het recept door te sturen, en hij eet zelfs geen geraspte wortels – meer nog, hij eet geen groenten. Dat zegt volgens mij genoeg.

Diner: lamscurry en broccoli met gember en chili & zeebaars met kappertjes en rozijnen


© Bram Debaenst


Nog eentje die in m’n vast receptenboekje komt: de lamscurry. Je hebt er wel wat ingrediënten voor nodig, maar de meeste dingen zijn kruiden die je achteraf nog kan gebruiken. Aangezien het recept voor vier personen is moest ik wel weer rekenen. Niet altijd met succes. Misschien goed om te weten: twee keer zoveel paprikapoeder dan voorgeschreven in je balletjes draaien, verpest het gerecht niet. Maar doe het toch maar even niet.

Omdat er geen groenten in het gerecht zitten, maakte ik er de sidedish van broccoli met gember en chili bij en een beetje rijst. Ik krijg alweer honger wanneer ik er aan terugdenk.

Zoals ik eerder al zei, staan er voor de rest vooral grote stukken vlees met bovendien lange bereidingstijden in het boek. Ik besloot daarom nog één van de vier visgerechten te maken, de zeebaars. Die vond ik oké, maar niet meer dan dat. Geen plek in m’n boekje waard, laat me het zo zeggen.

Het besluit


De hamvraag: kreeg ik een boost? Voor een energieboost was de testperiode waarschijnlijk iets te kort, de ‘ommekeer’ in m’n eetpatroon te weinig drastisch en m’n slaappatroon nog steeds te slecht. Maar de gerechten in het boek geven wél een boost om terug gezonder te gaan eten. Als je net als Nathalie al fan bent van foodies zoals Rens Kroes en de zusjes Hemsley + Hemsley, is dit boek een leuke aanvulling. Vooral als je van een stukje vlees houdt, want dat vind je in andere exemplaren volgens mij niet zo snel terug.

De hoofdgerechten zijn naar mijn mening iets minder toegankelijk dan die van pakweg Rens Kroes, vooral door de lange bereidingstijden van soms enkele uren. Die lijken me eerder geschikt voor een fancy etentje, waarbij je dan een mooi stuk vlees en meerdere van de gezonde sidedishes op tafel kan presenteren. Voor het dessert heb je dan weer ruim de keuze uit ‘Plan Boost’. De vegan chocoladesinaasappeltaart, de vegan avocadocheesecake, de citroenmuffins: ze staan allemaal nog op m’n to-dolijstje.

Ik moet wel even nuanceren, want je hebt twee kostbare dingen nodig om de levensstijl van Nathalie Meskens over te nemen: tijd en geld. De ingrediënten die de actrice gebruikt zijn duur en je moet voor een groot deel ervan naar de biowinkel. ‘Duimen dat ze snel goedkoper worden, als we massaal Plan Boost uittesten’, schrijft Meskens daarover in haar voorwoord. Je voorziet ook best een zondagnamiddag om te mealpreppen, wil je al je snacks en lunchen voor de week klaar hebben. Een mens moet iets over hebben voor een gezonde levensstijl, dat is duidelijk. 

Naast enkele goedgekeurde recepten, onthou ik uit dit experiment vooral dat je niet altijd veel moet eten om voldaan te zijn, maar dat het vooral uitmaakt wát je eet. Daarnaast probeer ik lactose ook wat vaker te laten, door bijvoorbeeld ‘s morgens sojayoghurt te eten in plaats van Griekse yoghurt. We weten ondertussen dat koemelk niet goed is voor ons en melkproducten vervangen door plantaardige producten is eigenlijk heel makkelijk. Ik besefte gewoon niet hoeveel lactose ik eigenlijk binnenkreeg, totdat ik ermee stopte.

Dat is volgens mij ook het belangrijkste wanneer je een nieuw, gezonder eetpatroon uitprobeert. Je neemt kleine aanpassingen over die je kan inbouwen in je leven en waarvan je uiteindelijk een gewoonte maakt, zonder al te drastische te diëten. Nathalie Meskens’ boek kan daarbij een goede inspiratiebron zijn.

‘Plan Boost’ is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost  € 24,99. Voor meer info: http://www.borgerhoff-lamberigts.be.


 

Meer gezonde inspiratie:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '