Home Lifestyle Helpt geplande seks bij vruchtbaarheidsproblemen? Wij vroegen het aan een expert

Helpt geplande seks bij vruchtbaarheidsproblemen? Wij vroegen het aan een expert

Kan je seks maar beter inplannen als je een kind wil verwekken?

koppel
© Getty

Seks plannen kan ook een andere functie hebben. Jij en je partner willen bijvoorbeeld een kind, maar dat lukt niet meteen vanzelf. Is het daarom beter om een vrijpartij in te plannen als je een baby wil? Wij vroegen raad aan een gynaecologe.

Vanaf wanneer spreken we van vruchtbaarheidsproblemen?

Gynaecologe dr. Cha’ban: ‘Wanneer een koppel met een regelmatige cyclus na een jaar niet zwanger is, verrichten we in de praktijk enkele eenvoudige vruchtbaarheidstesten, zoals een spermatest en eileider-doorlaatbaarheidstest. Wat je ook moet doen, is jezelf enkele vragen stellen: willen we kinderen of niet? Wat hebben we daarvoor over? Hoever willen we gaan? Daarin moeten jullie proberen een consensus te vinden.’

Kan je seks maar beter inplannen als je een kind wil verwekken? En is het nuttig dat hij zijn sperma bewaart tot dat moment?

Gynaecologe dr. Cha’ban: ‘Vrijen om zwanger te worden doe je het best rondom of tijdens de eisprong. Een optimale spermacapaciteit wordt bereikt als je om de 2 à 3 dagen vrijt. Elke dag één of meerdere keren vrijen is goed voor je libido en je stamina, maar kan de hoeveelheid sperma wel degelijk uitputten.

Het uitstellen van kinderen krijgen, is een toenemend probleem.

Wat kan je doen om de vruchtbaarheid te verbeteren?

Gynaecologe dr. Cha’ban: ‘De grootste oorzaak van onvruchtbaarheid – behalve de zeldzame aangeboren afwijkingen – is chlamydia. Dat is een veelal symptoomloze soa (90% van de dragers heeft geen klachten) waarbij beide eileiders beschadigd kunnen worden, met onvruchtbaarheid als gevolg. Preventie is belangrijk, en een condoom is daarbij de enige manier, zeker als je een nieuwe of onbekende sekspartner hebt. Verder is het uitstellen van kinderen krijgen een toenemend probleem. De ideale leeftijd om zwanger te worden ligt tussen 25 jaar en 30 jaar. Hoe ouder je wordt, hoe slechter je vruchtbaarheid. Plan kinderen dus op tijd.’

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.