Home Lifestyle Food OEI: daarom koop je beter wat minder avocado’s

OEI: daarom koop je beter wat minder avocado’s

In Mexico kunnen ze de vraag naar avocado's niet meer aan

Wij zijn grote liefhebbers van avocado’s. We draaien ze in onze sushi, smeren ze op een stukje toast of maken er héérlijke guacamole van. Net omdat dit groene goedje zo populair is, is de productie de afgelopen jaren enorm gestegen. Als gevolg trekken ze nu in Mexico – verantwoordelijk voor 40% van de avocadoteelt – aan de alarmbel. 

Mexico is verantwoordelijk voor 40 % van de globale avocadoteelt, het grootste deel van de productie gebeurt in gebieden rond Jujucato en Zirahuen. De avocadogaarden nemen ondertussen al meer dan 137.000 hectaren in en de plaatselijke natuur betaalt daarvoor een grote prijs.
 

De bossen in Mexico hebben plaatsgemaakt voor avocadogaarden. Er worden massaal bomen omgehakt om de vraag naar avocado’s te kunnen bijhouden. Daarvoor worden vaak extreme maatregelen genomen, want de lokale bevolking zou gezondheidsproblemen krijgen van de chemische middelen die ingezet worden.


Extreme gevolgen

Niet alleen de ontbossing is dus een probleem, maar ook het gebruik van pesticiden. Bewoners uit het gebied getuigen dat ze last hebben van ademhalingsproblemen en maagklachten. De wind blaast de chemische stoffen vaak recht hun dorp in.
 

Experten waarschuwen nu ook dat de chemicaliën via het grondwater kunnen meereizen. Zo komen ze terecht in stromingen, rivieren en meren. Dat zorgt ervoor dat nog een groter deel van de lokale bevolking gezondheidsproblemen krijgt.  

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.