Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Mat Reding via Unsplash

Zo blijf je in beweging én kan je af en toe een frisse neus halen.

7 tips om ook in de herfst en winter plezier te halen uit dat fietstochtje

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Fiets jij elke dag met de fiets naar het werk of is jouw stalen ros momenteel jouw enige fitnesstoestel? Dan kan het goed zijn dat je je tweewieler sinds de overstap naar het winteruur met tegenzin uit het tuinhok sleurt. Want er zijn nu eenmaal leukere dingen – lees: series bingewatchen met een grote tas chocomelk – om je tijd te verdrijven. Mispoes! Fietsen in de winter kan ook best leuk zijn. Wij geven je enkele tips waarmee je dat zelf kan ondervinden.


Het beste excuus voor het niet halen van je goede voornemens? 2020! Ben jij wel nog altijd werk aan het maken van dat goede voornemen om meer te bewegen? Laat je de laatste twee maanden dan niet ontmoedigen door gesloten fitnesscentra, en spring – ja, ook als het koud is – die fiets op! Met deze 7 tips slaag jij er op 31 december toch in om dat goed voornemen te hebben nagestreefd. 2021, you ain’t ready for us!

1. Wees opvallend


Niet zozeer een tip waaruit je plezier haalt, maar wel eentje waarmee je een hoop miserie kan vermijden. Omdat we jammer genoeg nog steeds een hartaanval krijgen en scheldtiras moeten afsteken wanneer er nog maar eens een fietser zónder licht en/of reflecterende kledij voor onze neus opduikt, voelen we ons genoodzaakt om het nog eens klaar en duidelijk te herhalen. Zorg. Ervoor. Dat. Je. Opvalt! Dat betekent: een voor- én achterlicht dat werkt, reflectoren op je fiets en eventueel reflecterende kledij. Onze autoremmen en stembanden zullen u dankbaar zijn.

2. Draag zorg voor je fiets


Tijdens de herfst en winter is het belangrijk om zorg te dragen voor je fiets. Daarom geeft het Belgische e-bikemerk Cowboy enkele tips om dat goed te doen.

  1. Onderhoud je remmen en laat ze regelmatig controleren. Zout, vuil en regen tasten de werking van je remmen aan, dus het kan zeker geen kwaad om ze eens te laten checken door een fietsmechanieker. Zo ben je er zeker van of ze nog wel goed functioneren.
  2. Hou je ketting proper en smeer ze af en toe in. Opspattend water en vuil kunnen ze namelijk sneller aantasten, waardoor ze kan gaan piepen, roesten of misschien zelfs in tweeën breken. Hoe je je fietsketting het best reinigt? Met warm water en kettingreiniger.
  3. Op een punaise of scherp voorwerp rijden, is in het donker helaas snel gebeurd. Vermijd een lekke band door banden met een speciale lekbestendige laag te overwegen. Geen zin om in nieuwe banden te investeren? Zorg er dan voor dat je altijd een bandenplakset in je fietstas hebt zitten.
  4. Heb je een elektrische fiets? Bewaar de batterij dan niet op een koude plek. Bij temperaturen onder 10° C krijgen de batterijcellen van je elektrische fiets het namelijk harder te verduren.

3. Houd je handen en voeten warm en droog


Eens je handen en/of voeten het koud beginnen te krijgen, volgt ook de rest van je lichaam. Daarom is het belangrijk om vooral je handen en voeten goed in te duffelen en te beschermen tegen de kou. Dat kan je het best doen door winterschoeisel, dikke sokken en fietshandschoenen aan te trekken. Stop eventueel een paar extra wanten en sokken in je fietstas zodat je die kan aantrekken wanneer je handen of voeten toch nat zouden worden.

4. Kleed je in laagjes


Ook de rest van je lichaam moet je uiteraard warm houden. Opgelet, want het is geen goed idee om één dikke trui aan te trekken. Draag verschillende laagjes, zodat je er eentje kan uittrekken als je het te warm krijgt en weer kan aantrekken wanneer het weer kouder wordt. Onze tip? Beter een laagje te veel dan een laagje te weinig! Sorry not sorry, Jani!

5. Neem voldoende brandstof mee


In de herfst en winter heb je minder snel de neiging om tijdens het sporten iets te drinken of eten, maar het is voor je lichaam toch belangrijk om ook als het koud is voldoende brandstof naar binnen te tanken en je lichaam van de nodige energie te voorzien.

6. Vergeet niet te stretchen


We weten allemaal hoe belangrijk het is om te stretchen voordat je begint aan het echte werk. Het vergroot de flexibiliteit en het bewegingsbereik, waardoor het risico op blessures afneemt. Tijdens de koude wintermaanden wordt die stretchoefening nóg belangrijker. Als je lichaam het koud heeft, trekken je spieren samen om warmte vast te houden, waardoor ze strakker, minder soepel en dus vatbaarder worden voor blessures. Stretchen is dus de boodschap! 

7. Pas je snelheid aan


In de herfst en winter kan het wegdek verraderlijk glad zijn. Vooral ‘s ochtends en ‘s avonds is het opletten geblazen, maar ook overdag kan je je snelheid in bochten beter wat matigen. De afgevallen bladeren die op het wegdek liggen kunnen er namelijk ook voor zorgen dat je sneller uitglijdt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '