Home Lifestyle Body 8 excuses die we gebruiken om niet te gaan sporten (+ waarom...

8 excuses die we gebruiken om niet te gaan sporten (+ waarom je het wél moet doen)

Het weer, geen tijd of simpelweg geen zin: welke uitvlucht is jouw favoriet?

sporten
©John Fornander via Unsplash
Iedereen heeft weleens een dag waarop je echt – maar dan ook écht – geen zin hebt om te sporten. Wij hebben alvast de meest voorkomende excuses die we gebruiken om toch maar niet uit de zetel te kruipen op een rij gezet. En bij elk excuus geven we je meteen ook een reden waarom het net goed is om toch je sportschoenen aan te trekken. Yes. You. Can!

1. Je hebt geen tijd

Heb jij een drukke agenda en past een uurtje sporten hier gewoon niet meer bij? Dan hebben wij goed nieuws voor jou, want een workout hoeft zelfs geen volledig uur te duren. Ooit al eens gehoord van HIIT (high-intensity interval training)? Hierbij ga je intensief bewegen gedurende een kortere periode. Minstens even efficiënt en je bent een stuk sneller klaar! Want zeg nu zelf: twaalf minuutjes moet wel lukken, toch?

2. Je hebt last van stress

Na een stressende dag denk je misschien dat een glaasje wijn en een aflevering van je favoriete serie zullen helpen om wat te ontspannen, maar een halfuurtje gaan sporten, is vaak net zo effectief. Je kan het ook zien als een uitlaatklep voor je negatieve energie. Door je te focussen op iets anders en even alles te geven, maak je net sneller komaf met stress.

3. Je hebt thuis geen materiaal om te sporten

Ben je geen loper, maar heb je thuis ook geen gewichtjes liggen? Ook dan zal je opnieuw je creativiteit moeten bovenhalen. Zo kan je bijvoorbeeld twee waterflessen gebruiken of wat dacht je bijvoorbeeld van een zak kattenzand? Net zo uitdagend! Daarnaast zijn er ook heel wat oefeningen die je kan doen zonder dat je er materiaal voor nodig hebt. Denk maar aan jumping lunges, squats en verschillende buikspieroefeningen.

4. Je bent te moe

Je hebt een hele dag gewerkt, dus na een lange dag wil je liever gewoon in de zetel ploffen? Heel herkenbaar, maar door te gaan sporten krijg je net meer energie. Je zal je misschien naar buiten moeten sleuren, maar wedden dat je achteraf toch blij bent dat je geweest bent?

5. De oefeningen zijn te moeilijk

Je kan geen push-up, dus dan doe je ze gewoon niet? Think again! Oefeningen zoals push-ups die vaak om iets meer kracht vragen, kan je steeds aanpassen naar je eigen niveau. Probeer het bijvoorbeeld niet vanop de grond, maar zoek een aangepaste hoogte die voor jou haalbaar is. Denk maar aan de zetel, de badrand of de rand van je bed. Het enige wat je nodig hebt, is wat creativiteit. Die armspieren komen later wel!

6. Je hebt niemand om mee te sporten

Vind je alleen sporten maar saai? Zoek dan een workoutbuddy. Zo kunnen jullie samen gaan lopen of elkaar motiveren vanop een afstandje. Als jullie een keertje niet samen kunnen gaan sporten, kunnen jullie altijd een app gebruiken om elkaars vooruitgang in de gaten te houden. Wie weet ben je zo net extra gemotiveerd om het beter te doen als je ziet dat jouw sportmaatje net iets sneller gelopen heeft.

7. Het is slecht weer

Een van de meeste gebruikte excuses is het weer. Zo kan je niet gaan lopen omdat het regent, omdat het te koud is of omdat het net te warm is om ook maar één voet uit de deur te zetten. Kijk daarom op voorhand wat voor weer het de volgende dag gaat worden. Geven ze zomerse temperaturen en loop je liever niet in de volle zon? Zet je wekker dan wat vroeger en loop een rondje tijdens de voormiddag. En ook als het slecht weer is, kan je online heel wat workoutfilmpjes terugvinden die je gewoon in je woonkamer kan doen.

8. Je behaalde in het verleden nooit de gewenste resultaten

Ging jij gedurende twee weken intensief sporten, maar gaf je er toen de brui aan omdat je geen resultaten zag? Dan heb je het te snel opgegeven. Naar gelang hoe vaak en hoe intensief je sport, kan het namelijk enkele weken duren vooraleer je verschil ziet of voelt. Belangrijk hier is om door te zetten en je niet te laten ontmoedigen. Als je blijft volhouden, zullen de resultaten sowieso volgen!

Lees ook: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.