Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

De Europese Commissie gaat de strijd tegen wegwerpplastics aan.

Europa voert verbod in op plastic wattenstaafjes, rietjes en bestek

De Europese Commissie gaat in een nieuw wetsvoorstel de strijd aan met het plastic afval dat onze zeeën en oceanen overspoelt. Plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik worden verboden en de producenten van wegwerpplastics zullen verantwoordelijk gesteld worden voor de verwerking en opkuis ervan.


 

Geen rietjes, oorstokjes of bestek


De Europese Commissie richt zich in het voorstel vooral op de tien meest voorkomende soorten plastic afval, waarvan een groot deel in het water en op stranden terechtkomt. Zo komt er op termijn een absoluut verbod op plastic rietjes, borden, bestek, wattenstaafjes en stokjes waaraan ballonnen bevestigd worden, omdat hiervoor alternatieven bestaan. Ook het gebruik van plastic eetbakjes en bekers moet sterk dalen.

Binnen zeven jaar, tegen 2025, zou elk land van de Europese Unie bovendien 90% van zijn plastic flessen moeten inzamelen. Niet echt een probleem voor ons land, aangezien hier al 85% wordt ingezameld, maar voor vele andere landen ligt dat veel lager. Een oplossing zou dan een statiegeldsysteem kunnen zijn, een idee waarvoor Vlaams Minister van Omgeving Joke Schauvliege helemaal gevonden is.

Verder komt er een waarschuwing op bepaalde producten met plastic afval, zoals dat nu al op tabaksproducten gebeurt. Onder andere maandverband, ballonnen en vochtige doekjes zullen zo’n mededeling krijgen.

Verantwoordelijkheid bij producent


Volgens de vice-voorzitter van de Commissie, Frans Timmermans, komt de verantwoordelijkheid met dit wetsvoorstel bij degenen die het probleem veroorzaken, namelijk de producenten. Zij zullen opdraaien voor de kosten van het opruimen en verwerken van het plastic afval. Producenten van drankkartons en plastic flesjes zullen ervoor moeten zorgen dat de doppen van hun producten niet meer zomaar losraken en overal rondzwerven. ‘We moeten nu handelen’, zegt Timmermans.’Er komen aanmoedigingspremies voor producenten om in nieuwe technologie te investeren.’

Bekijk ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '