Home Lifestyle Dieren Dierenartsen vertellen over het afscheid nemen van huisdieren in emotionele post

Dierenartsen vertellen over het afscheid nemen van huisdieren in emotionele post

Hartverscheurende verhalen die voor veel uiteenlopende reacties zorgen.

Afscheid nemen is nooit makkelijk en de gedachte dat je je huisdier ooit moet laten inslapen, is voor veel mensen ondragelijk. Toch is dit iets waar dierenartsen helaas bijna dagelijks mee te maken krijgen, en net daarom vroeg Jessi Dietrich uit Jacksonville aan haar dierenarts wat hij het moeilijkste deel van zijn job vond. Zijn antwoord ging al snel viraal en kreeg meer dan 140.000 likes en 42.000 retweets.

Jessi vertelt dat ze zelf een kat, Rick, heeft. Nadat ze haar huisdier bijna was kwijtgeraakt door een riskante operatie, is ze zich er meer bewust van dat ze ooit afscheid zal moeten nemen van haar kleine vriend. ‘Sommige dieren zijn maar voor een korte periode in ons leven, maar voor onze huisdieren is het vaak andersom. Ze zijn bij ons tijdens hoogte- en dieptepunten en zijn altijd blij om ons te zien wanneer we thuiskomen. Denk hier alsjeblieft aan wanneer het moment aangekomen is dat je afscheid moet nemen van je huisdier.’

Laatste moment

Toen haar kat geopereerd werd, had ze namelijk aan haar dierenarts gevraagd wat het moeilijkste was aan zijn job. Volgens hem was het niet de dieren laten inslapen, maar de reactie van de dieren zelf. Voor veel mensen is het namelijk te moeilijk – wat begrijpelijk is – om op het moment zelf bij hun huisdier te blijven. Volgens haar dierenarts zoeken de meeste dieren naar hun baasje in de ruimte en dat is niet altijd aanwezig.

Gemengde reacties

Het verhaal van Jessi heeft op sociale media voor heel wat uiteenlopende reacties gezorgd. Ook een andere dierenarts moedigt eigenaars aan om tot op het laatste moment bij hun huisdier te blijven. ‘Ik smeek jullie. Laat ze niet alleen met een vreemde in een ruimte waar ze niet graag zijn.’ De reacties op de post waren alvast erg emotioneel. De meeste mensen vertellen dat ze steeds bij hun huisdier bleven wanneer het moment gekomen was dat ze afscheid moesten nemen.

Daarnaast hebben ook enkele dierenartsen op de post gereageerd en zij zijn het er niet helemaal mee eens. Zij vinden het niet kunnen om mensen op deze manier een schuldgevoel te bezorgen. Niet alle huisdieren gaan volgens hen op zoek naar hun baasjes tijdens hun laatste momenten. Verder vertellen ze ook dat ze ervoor zorgen dat geen enkel dier zich alleen voelt. ‘Wij troosten de dieren en aaien ze terwijl ze hun laatste adem uitblazen. Ze zijn allesbehalve alleen.’ Ook willen ze nog meegeven dat inderdaad niet iedere eigenaar in de ruimte blijft, maar dit heeft niets te maken met egoïsme. Vaak is het gewoon te pijnlijk en ook dat is een beslissing waar je respect voor moet hebben.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.