Home Lifestyle Deze 12 dingen verwijder je maar beter van je Facebookprofiel

Deze 12 dingen verwijder je maar beter van je Facebookprofiel

Opletten met vakantiefoto's!

Facebook kreeg de afgelopen weken heel wat kritiek over zich heen. Na het dataschandaal, dat het socialemediaplatform in een wel héél slecht daglicht plaatste, begonnen wij ons vragen te stellen over onze privacy.

Enkele weken geleden kwam aan het licht dat gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers stiekem doorgegeven werden aan databedrijf Cambridge Analytica. Ook de gegevens van 61.000 Belgen kwamen terecht bij het bedrijf. Hoewel de gegevens van Belgische Facebookgebruikers waarschijnlijk per ongeluk bij Cambridge Analytica terechtkwamen, is het toch beter om op je hoede te zijn wat betreft het delen van persoonlijke gegevens met je vrienden.

‘Weergeven als…’

Om te zien wat je deelt, klik je bij je profiel op ‘Weergeven als…’. Zo kan je specifiek bekijken wat mensen die je niet volgen, zien. Je checkt zo ook welke informatie je deelt met je vrienden. Zie je enkele zaken uit het onderstaande lijstje staan? Dan verwijder je die maar beter van je Facebookprofiel.

1

Je adres

Zorg ervoor dat niet je volledige adres online staat. Zo weet iedereen die je profiel kan bekijken zonder moeite te hoeven doen waar je woont. Op die manier maak je het iedereen die jou ongewenst bezoek wil brengen, wel heel gemakkelijk.

2

Je geboortedatum

We weten het: het is echt leuk om op die ene dag van het jaar veel verjaardagswensen te krijgen. Je voelt je dan voor één dag heel geliefd en belangrijk. Toch kan het gevaarlijk zijn om je geboortedatum te delen op je profiel. Vaak is je verjaardag een toegangscode voor bankgegevens of andere persoonlijke zaken. Wil je toch die leuke verjaardagswensen blijven ontvangen? Verwijder dan gewoon je geboortejaar. Op die manier zien je Facebookvrienden niet hoe oud je bent, maar wel dat het je verjaardag is.

3

Je telefoonnummer

Als je je telefoonnummer hebt gedeeld op je Facebookprofiel, gooi je dat er maar beter zo snel mogelijk weer af. Je nummer is iets persoonlijks waarmee mensen heel wat zaken te weten kunnen komen. Personen met slechte bedoelingen kunnen je zo altijd bereiken en dieven kunnen met je telefoonnummer checken of je al dan niet thuis bent. Daarnaast is je telefoonnummer privé.

4

Een foto van je rijbewijs

Heb je net je rijbewijs gehaald? Dan is het verleidelijk om daar een foto van te posten, want je bent nu eenmaal erg trots. Maar denk toch twee keer na voordat je een foto post. Je rijbewijs staat namelijk vol met persoonlijke gegevens. Je foto, naam, adres en geboortedatum staan namelijk op het kaartje. Vooral die laatste twee gegevens wil je liever niet met iedereen delen.

5

De meeste van je Facebook-‘vrienden’

Geef toe, hoeveel van je Facebookvrienden ken je ook echt? Met wie van hen ben je werkelijk bevriend? Het is niet nodig om iedereen die je ooit eens tegenkwam op café of in het winkelcentrum een vriendschapsverzoek te sturen. Hoe meer vrienden je hebt op Facebook, hoe meer mensen je persoonlijke gegevens kunnen zien.

6

Foto’s van je jongste spruiten

Als je kinderen hebt, ben je natuurlijk apetrots op hen. Het is dus logisch dat je de mooiste foto’s van je kroost wil delen. Maar pas daarmee op, want je weet nooit welke mensen met je meekijken. Daarnaast moet je je ook de vraag stellen welke foto’s je kinderen later van zichzelf willen terugzien. Hou die schattige billen-blote-babyfoto’s maar lekker privé.

7

Hints naar wachtwoorden

Oké, dit klinkt vrij dwaas, maar dat is het eigenlijk niet. Is je wachtwoord de naam van je hond, kat of schoonmoeder? Post hun namen dan niet op je wall, want dan kunnen hackers meteen je wachtwoord achterhalen. Het is sowieso niet echt slim om een naam of woord als wachtwoord te hebben. Hier lees je hoe je een veilig paswoord samenstelt.

8

Waar je kinderen naar school gaan

Hier moet je echt mee oppassen. In 2016 waren er 1.466 aangiftes van seksueel misbruik bij kinderen. Maak het mensen met slechte bedoelingen niet te makkelijk en laat ze niet weten waar je kind de hele dag verblijft.

9

Informatie over je locatie

Als je bij een optreden van een fantastische artiest bent, is het verleidelijk om dat met al je vrienden te delen. Maar op die manier toon je iedereen die het wil weten (en het niet wil weten) dat je niet thuis bent. Tag je jezelf in je eigen huis? Zorg dan zeker dat je adres niet online staat. Als je Facebook vooral op je smartphone gebruikt, moet je er namelijk op letten dat je locatiegegevens niet gedeeld worden. Anders zijn al je maatregelen voor niets.

10

Je creditcardgegevens

Het spreekt eigenlijk voor zich dat je je creditcardgegevens niet moet delen op je openbaar profiel. Maar iets minder vanzelfsprekend is dat je ze ook niet moet delen via Messenger. Als je Facebookaccount gekraakt zou zijn, maak je het de hackers zo heel makkelijk om die te stelen en door te verkopen.

11

Een foto van je boardingpass (en wanneer je op reis gaat)

Het is altijd leuk om een foto van je boardingpass te delen met je vrienden. Dat levert meestal leuke reacties op, maar het is ook meteen duidelijk dat je het land uit bent. Pas ook op met de barcode op de pass, want die is uniek. Achter de streepjescode zit namelijk alle informatie die je met de vliegtuigmaatschappij deelde.

Daarnaast is het ook niet slim om je Facebookvrienden te laten weten waar en wanneer je op vakantie gaat. Dan kan je eigenlijk evengoed je voordeur open laten staan. Op die manier weet iedereen namelijk perfect wanneer je niet thuis bent.

12

Je financiële status

Je financiële status gaat niemand iets aan, dus ook je Facebookvrienden niet. Als je online gaat opscheppen over hoe welgesteld je bent, zal dat alleen maar jaloerse blikken en golddiggers opleveren. Ook als je het niet zo breed hebt, zijn dat de zaken van je Facebookvrienden nie. Hou zoiets dus voor jezelf.

Lees ook: