Home Lifestyle TIP: vaar gratis (!) met een kajak op het kanaal van Brussel...

TIP: vaar gratis (!) met een kajak op het kanaal van Brussel en maak het water opnieuw proper

Zo (vuil) zag je onze hoofdstad nog nooit!

Canal it up
© Nadim Merrikh via Unsplash

Wie onze hoofdstad eens op een andere manier wil leren kennen, kan sinds kort gratis en voor niets met een kajak op het kanaal in het centrum van Brussel dobberen. Maar voor wat hoort wat natuurlijk, want tijdens je vaartochtje is het de bedoeling dat je het water eigenhandig een beetje properder maakt.

De organisatie Canal it up wil het kanaal van Brussel weer sexy en vooral een pak properder maken. Waarom? Het groene water, voorbijdrijvende afval en de dode vissen en zelfs ratten bewijzen dat de waterkwaliteit er bijzonder slecht aan toe is. Daarom kwamen de organisatoren op het idee om kajaks ter beschikking te stellen waarmee enthousiastelingen zelf op het water kunnen varen en ondertussen het afval dat in het kanaal drijft, moeten opvissen.

Groene eilanden

Dat klinkt misschien niet meteen als de meest smakelijke toeristische activiteit die je in onze hoofdstad kan doen, maar dankzij het laagdrempelige project kan je wel zelf je steentje bijdragen om Moeder Aarde weer een beetje gezonder te maken. ‘Elk jaar stroomt er zo’n 8 miljoen ton plastic afval via rivieren in de oceanen. Het is een enorme berg afval die, eenmaal die de oceaan bereikt, moeilijk op te ruimen is’, aldus de jongeren achter het project. ‘Om mensen bewust te maken van dat probleem, vissen we elke weekdag afval op in hartje Brussel. Het is soms verrassend, en vooral heel triestig, om te zien wat er allemaal op het water drijft.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Elke week wagen zich nieuwe vrijwilligers aan het mooie initiatief en krijgen ze op de Facebookpagina van Canal it up een plekje op hun wall of fame. Zo hopen de organisatoren ook anderen te sensibiliseren om zich in te zetten voor het milieu. In de toekomst hopen ze trouwens nog een stapje verder te gaan en het Brusselse kanaal nog properder te maken door de installatie van een afvalwerende barrière, de aanleg van groene eilanden ín het water waarop planten groeien die het water kunnen zuiveren en zelfs de recycling van het ingezamelde afval.

Wil je graag zelf de handen uit de mouwen steken en het vrijwilligersteam van Canal it up, dat momenteel al uit meer dan 100 leden bestaat, versterken? Dan kan je hen een berichtje sturen via Facebook of het contactformulier op hun website invullen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook: