Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Jorik Leemans

Plastisch chirurg Randy De Baerdemaeker: 'Op lange termijn kunnen zich een aantal complicaties voordoen.'

Zijn borstimplantaten écht zo gevaarlijk?

Een borstvergroting is niet altijd zonder gevolgen, dat weten ook Yolanda Hadid en lezeres Sofie. Wat moet je allemaal weten als je de operatie overweegt? Dr. Randy De Baerdemaeker, plastisch chirurg aan UZ Brussel, geeft advies.

‘Het is van het grootste belang om weloverwogen en goed geïnformeerd een beslissing te nemen als je een borstvergroting overweegt. Persoonlijk vind ik het zeer belangrijk om eerst een uitgebreid klinisch onderzoek te doen en na te gaan of de patiënte een haalbaar doel voor ogen heeft en of ze zich bewust is van mogelijke complicaties. Op lange termijn kunnen zich een aantal complicaties voordoen die met het implantaat op zich te maken hebben.

Er kan een kapselcontractuur optreden, waardoor de prothese harder en pijnlijker wordt, en de vorm en positie ervan verandert. Het implantaat kan ook op een verkeerde positie ten opzichte van de borstspier komen te zitten door fysiologische redenen die de weefselkwaliteit beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld roken, grote gewichtsschommelingen en het geven van borstvoeding. Een te groot implantaat kan leiden tot nek, rug- en huidklachten.

Ook kan de prothese na verloop van tijd te laag (bottoming out) of te hoog (snoopy deformity) ten opzichte van het eigen borstweefsel komen te zitten. Een implantaat kan ook scheuren. Dat gebeurt in zeer zeldzame gevallen tijdens de ingreep, maar het kan ook voorkomen door een harde impact als gevolg van bijvoorbeeld een verkeersongeval. Een implantaat is wel sterker dan je denkt en er wordt zeer doorgedreven onderzoek naar verricht. Als de huid te dun wordt, kan het kapsel rondom het implantaat zichtbaar worden (rippling). Door die verandering kan na verloop van tijd een asymmetrie tussen de borsten optreden.’

Blijf weg van vrije siliconen

‘Tijdens het plannen van een borstvergroting worden er verschillende keuzes gemaakt rond de incisies waarlangs het implantaat wordt ingebracht. Meestal gaat dat via een insnijding in de plooi onder de borst. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als er een bijkomende correctie aan de tepel uitgevoerd dient te worden, gebeurt dat via een insnijding onder of rond de tepel.

Ten tweede moet bepaald worden of de prothese boven of onder de spier zal worden geplaatst. Als er voldoende eigen borstklierweefsel is om het implantaat te bedekken, wordt er meestal gekozen om het implantaat boven de spier te plaatsen. In het andere geval plaatsen we het achter de grote borstspier. Als laatste moet het implantaat zelf worden gekozen. Dat kan rond of druppelvormig zijn.

Daarnaast is er nog de keuze tussen een glad en een getextureerd omhulsel. Omdat onderzoek heeft uitgewezen dat kapselcontracturen vaker voorkomen bij gladde protheses, wordt er de laatste jaren meer gebruikgemaakt van de getextureerde exemplaren. Voor de vulling kan gekozen worden voor een zoutoplossing of siliconen, waarbij de laatste optie het vaakst voorkomt. Een borstvergroting met eigen weefsel is ook mogelijk door middel van injecties met eigen vetweefsel (lipofilling), maar dat is een ander type chirurgie.

De keuze van het soort implantaat wordt in samenspraak met de patiënte gemaakt. Het is de taak van de chirurg om aan te geven welk spectrum van implantaten mogelijk zijn bij haar specifieke lichaamsbouw en op welke manier zij aan haar verwachtingen kunnen voldoen. Angst voor het gebruik van siliconenvulling is vandaag niet meer nodig. Gecertifieerde implantatenmerken werken alleen nog met cohesieve siliconengel die praktisch niet kan lekken. Het injecteren van vrije siliconen of andere lichaamsvreemde producten in borsten of billen – wat in het buitenland wordt gedaan – is natuurlijk wél gevaarlijk en leidt regelmatig tot levensbedreigende complicaties.’

Link met kanker

‘Sinds de link tussen getextureerde borstimplantaten en een verhoogde kans op het krijgen van de zeldzame vorm van lymfoom ALCL gelegd werd, zijn borstimplantaten een omstreden onderwerp geworden. We moeten die vaststelling echter goed kaderen. In de eerste plaats is ze nog steeds volledig hypothetisch: er liggen meerdere factoren aan de oorsprong van de ziekte en tot op de dag van vandaag zijn er slechts 239 gevallen bekend in Europa, en dat op meer dan 10 miljoen patiënten met prothesen.

Er wordt momenteel zeer diepgravend onderzoek verricht naar die link, maar recente Europese richtlijnen stellen wel dat een borstvergroting nog steeds een volledig veilige procedure is. Patiënten met dat type implantaten hoeven zich geen zorgen te maken. Die hoeven ook niet meteen verwijderd te worden. Net als voor alle andere patiënten is het ook voor hen heel belangrijk om jaarlijks bij de plastisch chirurg op controle te gaan voor een klinisch onderzoek en indien nodig een echo- of mammografie. Alarmsignalen worden doorgaans makkelijk herkend door de plastisch chirurg.’

Jaarlijkse controle is een must

‘Een verantwoorde prijs voor een veilige ingreep uitspreken is moeilijk, maar bij ingrepen die voor een lager bedrag dan € 3000 worden aangeboden, zou ik me vragen stellen. Een borstimplantaat gaat meestal tien jaar mee, en zonder complicaties kan dat langer zijn. Als twintiger kan je normaal gezien niet een leven lang verder met slechts één ingreep. Informeer je op voorhand over de mogelijkheden en laat uitsluitend gecertifieerde implantaten door een erkend plastisch chirurg plaatsen.

Elke patiënte krijgt na een borstvergroting met implantaten een paspoort met gegevens van de gebruikte prothesen. Hou dat goed bij. Doe geen beroep op methodes die verboden zijn in België, maar in het buitenland nog altijd worden uitgevoerd. Laat je na de ingreep goed opvolgen en ga jaarlijks op controle. Neem je die adviezen ter harte, dan kom je tot de juiste keuze en weet je waarvoor je kiest.’

Meer info? Op www.rbsps.org, de website van de beroepsvereniging van de Belgische plastische chirurgen, vind je meer informatie over ALCL en kan je een chirurg zoeken die je kan helpen.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '