Home Lifestyle Body AHA: daarom hebben we tijdens de wintermaanden meer zin in seks

AHA: daarom hebben we tijdens de wintermaanden meer zin in seks

Let's get it on ... 🍑

Shutterstock

Merkte jij de afgelopen weken meer zin in seks te hebben? Je bent zeker niet de enige. Zo zijn er zelfs meerdere wetenschappelijke verklaringen waarom we in de wintermaanden meer goesting hebben dan tijdens de rest van het jaar. Wij zetten ze voor jou op een rijtje.

1

Je bent minder opgewekt dan anders en gaat daarom op zoek naar intimiteit

Het is wetenschappelijk bewezen dat een mens blij wordt van zon. Tijdens de wintermaanden maakt ons lichaam minder serotonine aan. Die neurotransmitter heeft invloed op ons ‘geluksgevoel’. Dat is meteen ook de reden waarom we in de winter minder opgewekt zijn dan in de zomer.

‘We denken dat dit bijdraagt aan gevoelens van eenzaamheid en depressie in de wintermaanden’, legt Justin Lehmiller, auteur van de blog Sex and Psychology uit. ‘Deze stemmingswisselingen zorgen mogelijk voor een versterkt verlangen naar romantisch contact.’

Je bent minder opgewekt dan anders en gaat daarom op zoek naar intimiteit

2

Hij vindt je aantrekkelijker

Een studie aan de universiteit van Warschau in Polen wees uit dat mannen zich het meest aangetrokken voelen tot het vrouwelijk lichaam tijdens de wintermaanden. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien vreemd, maar is het helemaal niet. In de winter dragen we meer kledij waardoor mannen meteen met een broek vol goesting zitten zodra ze ook maar het kleinste stukje blote huid te zien krijgen.

Hij vindt je aantrekkelijker

3

Je hebt het koud en wil het warm krijgen

Menig wetenschapper beweert dat er een verband is tussen ons fysieke welzijn en onze gedachtegang. Sociaal isolement – in de winter kom je nu eenmaal minder buiten dan tijdens de rest van het jaar – kan ervoor zorgen dat je het sneller koud krijgt.

Wanneer je je eenzaam en geïsoleerd voelt, kan seks je geaccepteerd en verbonden doen voelen. Bovendien krijg je het er warm van. En laat ons wel wezen: seks is toch tien keer beter dan een heet bad?

Je hebt het koud en wil het warm krijgen

4

Hij is vaker én sneller opgewonden

Wist je dat er ook op hormonaal vlak een seizoensgebonden verandering plaatsvindt in de winter? Zo is het wetenschappelijk aangetoond dat het testosteronniveau van mannen piekt in december. Dit zou te maken hebben met de temperatuurswisseling en een veranderend slaappatroon. Aangezien testosteron een van de hormonen is die het mannelijke libido reguleert, is het logisch dat hoe hoger het testosteronniveau, hoe geiler de man.

Hij is vaker én sneller opgewonden

5

Je wordt helemaal melig door de kerstperiode

Rond de kerstperiode is het al peis en vree wat de klok slaat. Op televisie zie je niets anders dan melige films en al even melige commercials waar mensen elkaar allerlei spullen schenken, van Merci-chocolaatjes tot dure horloges. Die romantische gebaren kunnen het verlangen naar een lief aanwakkeren. Het is niet voor niets dat er zoveel koppels zich tijdens de eindejaarsperiode verloven.

Verder zit ook de kerstvakantie er voor iets tussen. ‘Dat we in december, en dan met name rond de feestdagen, meer seks hebben, is gedeeltelijk te verklaren door het feit dat veel mensen vrij nemen of vakantie hebben van werk en school. Dat betekent minder stress’, aldus dr. Lehmiller. ‘Ook gaan mensen veel gezellige feestjes en sociale bijeenkomsten af rond deze tijd. Al die feestvreugde brengt ons in de stemming.’

Je wordt helemaal melig door de kerstperiode

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.