Home Lifestyle BIZAR: Noorwegen waarschuwt laatstejaarsstudenten: ‘Zeg nee tegen seks op rotondes’

BIZAR: Noorwegen waarschuwt laatstejaarsstudenten: ‘Zeg nee tegen seks op rotondes’

‘Bestuurders kunnen compleet vergeten dat ze aan het rijden zijn.’

In Noorwegen vieren laastejaars van de middelbare school naar traditie de ‘Russ’, het einde van hun schoolcarrière. Net zoals bij ons, zou je denken, maar daar gaat het er net een tikkeltje anders aan toe. Alcohol, naaktheid en seks spelen een grote rol in het feestgedruis.

De ‘Russ’ loopt tot de Noorse nationale feestdag op 17 mei. Tot die tijd kunnen de scholieren ‘knopen’ verdienen. Dat doen ze door een uitdaging aan te gaan en die met succes uit te voeren.

En dat is niet zonder gevaar, want veel leerlingen lopen naakt over bruggen of hebben seks op rotondes om zo veel mogelijk knopen te verdienen. De Noorse autoriteiten waarschuwen voor de gevaren. In een mededeling van Terje Moe Gustavsen, de Noorse ex-minister en huidig coördinator van Transport staat: ‘Het leidt tot talloze gevaarlijke situaties op de weg, want bestuurders schrikken vaak van de naakte scholieren. Ze kunnen compleet vergeten dat ze aan het rijden zijn.’

‘We zeggen nee tegen seks op rotondes’

De boodschap van Gustavsen is duidelijk: ‘We zeggen nee tegen seks op rotondes. Iedereen begrijpt dat wandelen op rotondes sowieso gevaarlijk is. Daarmee breng je jezelf en ook andere weggebruikers ernstig in gevaar. Het mag dan niet zo gevaarlijk lijken om naakt te zijn op een brug, chauffeurs kunnen wel degelijk schrikken van zo’n beeld en compleet vergeten op het verkeer te letten. Dan speel je met levens. Alsjeblief, stop ermee.’

De Noorse politie zegt boetes uit te delen aan wie nog naakt of op een andere ongepaste manier in het straatbeeld verschijnt. Studenten die toch nog de neiging voelen om seks te hebben in het openbaar of om naakt rond te lopen, riskeren een geldboete of een arrestatie voor zedenfeiten.

Lees ook: