Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

1 op de 6 meisjes krijgt te maken met ongepast gedrag op een festivalweide.

Belgisch festival komt met safe zone tegen seksueel geweld

Uit cijfers blijkt dat er de voorbije drie jaar maar liefst 1 meisje op 6 weleens wordt lastiggevallen op de festivalweide. Bij het Belgische festival Esperanzah! willen ze dit fenomeen alvast tegengaan en zetten ze daarom extra in op preventie.


Esperanzah! is een driedaags festival dat jaarlijks zo’n 35.000 bezoekers – waarvan 56% vrouwen – trekt. Je zou denken dat het Belgische festival in vergelijking met andere grootschalige evenementen niet veel last heeft van de problematiek rond seksueel geweld. Alleen zeggen de huidige cijfers niets over het probleem. ‘Vergelijk het met een autosnelweg. Als je geen snelheidscamera’s zet, ken je het aantal overtreders niet. Slachtoffers zwijgen vaak. Soms kwamen we pas jaren later te weten dat er iets was gebeurd. Dat willen we doorbreken’, zo vertelt de organisatie van het festival in Het Nieuwsblad.

Extra maatregelen


Om deze trend tegen te gaan komen er op het terrein verschillende ‘safe zones’. Het gaat om overdekte plaatsen die ongeveer een tiental vierkante meter groot zijn. Deze zijn ingericht met zetels en met ander preventiemateriaal. ‘Er staan veiligheidsmensen en opgeleide vrijwilligers om te vermijden dat er iets gebeurt. Het wordt vooral een plaats om te spreken over ­ongewenst gedrag, om te voorkomen dat het zich voordoet’.

Daarnaast krijgen alle bezoekers ook een polsbandje met een noodnummer erop. Festivalgangers kunnen 24 uur op 24 uur iemand bereiken en krijgen steeds een professionele medewerker aan de lijn. Eventueel kan er ook doorverwezen worden naar een zorgpost op het terrein zelf waar gezondheidsmedewerkers en psychologen paraat staan om slachtoffers te helpen.

Tot slot organiseert het festival één keer per dag een lezing of een debat over diverse thema’s. Denk maar aan de rol van vrouwen in de hiphopscene. Wie wil, kan bovendien ook nog een ‘toolkit voor zelfverdediging’ aanvragen. Hier zit onder andere een brochure met concrete tips voor ongepaste opmerkingen in.

Meer video’s: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '