Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Dankuwel, aandachtige hersenen!

AHA: daarom word je (bijna) altijd aan je halte wakker

Zowat elke ochtend gaat het zo: je bent nog moe en zet je nachtrust dan maar even verder op de trein of bus. Je weet toch dat je om een of andere reden op tijd wakker zal worden. Maar wat is die reden?

Wakker tijdens het slapen


Amerikaanse wetenschappers hebben een verklaring voor dit verschijnsel gezocht en gevonden. Volgens hen is een groot deel van ons brein in staat zich te plaatsen in tijd en ruimte, zélfs wanneer we slapen. Tijdens een dutje op de trein of bus kunnen je hersenen dus nog steeds horen en analyseren wat er rondom je gebeurt. Zo ‘hoor’ je bijvoorbeeld de aankondigingen van de conducteur die zegt waar de trein aankomt of het feit dat de bus stopt en de deuren opengaan, waardoor je hoofd weet dat je wakker moet worden.

Een andere verklaring zou zijn dat we tijdens zulke dutjes meerdere keren ‘wakker’ worden zonder het te beseffen. Tijdens die wakkere momentjes zou je dan onbewust even checken of je bijna aan je halte bent. Het zou om zulke korte momenten gaan, dat je zelfs niet doorhebt dat je wakker bent.

Interne klok


Daarnaast hebben de wetenschappers die dit fenomeen onderzochten het over de zogenaamde ‘interne klok’. Je wordt waarschijnlijk vaak enkele minuten voor je wekker wakker, toch? Zeker als je elke dag rond hetzelfde uur gaat slapen en opstaat. Dat regelt je interne klok: zij weet ongeveer hoe lang je kan slapen en laat je perfect op tijd – of helaas enkele kostbare minuten te vroeg – ontwaken. Hetzelfde geldt voor je dutjes op de trein. Als je elke dag dezelfde trein of route op de bus neemt, weet je klok hoelang je powernap ongeveer mag duren en wanneer ze je mag ‘wekken’.

Meer onze favoriete activiteit:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '