Home Lifestyle 5 tips om te voorkomen dat je bankroet bent na de feestdagen

5 tips om te voorkomen dat je bankroet bent na de feestdagen

Vermijd een financiële kater na kerst.

December is naar traditie een dure maand. Een kleine kater na de feestdagen moet kunnen, maar een financiële kater vermijden we toch liever. Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kan doen om te vermijden dat één blik op je bankrekening op het einde van de maand voor een domper op de feestvreugde zorgt.

1. Niet spenderen om te compenseren

Onze levens zijn tegenwoordig zodanig druk dat ons sociaal leven er af en toe onder lijdt. Sommige vrienden zien we niet zo vaak als we eigenlijk zouden willen en andere contacten verwateren misschien zelfs omdat je in tijdnood zit. Het is dus niet abnormaal als je geneigd bent om wat meer uit te geven aan een cadeau voor je zus, omdat je je schuldig voelt dat je niet meer tijd voor haar hebt vrijgemaakt. Neem liever de tijd om een oprecht gesprek met haar te voeren in plaats van je blauw te betalen aan een indrukwekkend kerstcadeau.

2. Doe aan budgetplanning

Budgetplanning – oftewel: aan het begin van iedere maand een persoonlijk financieel plan met inkomsten en uitgaven opmaken – wordt steeds populairder. Heel wat YouTube-sterren gunnen je tegenwoordig een blik op hun financiële toestand en tonen je hoe je je eigen budgetplan opmaakt. Op voorhand neerschrijven hoeveel je inkomsten zullen bedragen, hoeveel kosten je zal hebben en hoeveel uitgaven daar bovenop zullen komen voor de feestdagen, kan helpen om de financiële kater achteraf te beperken.

3. Wees selectief

Vrijgevig zijn is mooi, maar probeer het aantal mensen dat je een cadeautje geeft, toch te beperken. Zelfs binnen de familie kan je de financiële schade beperken door Secret Santa te spelen. Zo kan iedereen een cadeautje geven én krijgen zonder dat de portemonnees eronder moeten lijden.

Goede afspraken maken goede vrienden. Zit je dit jaar nogal krap bij kas, spreek dan gewoon vooraf met je besties af dat jullie elkaar dit jaar geen – of enkel kleine – kerstcadeautjes geven.

4. Koop bewust

De verleiding is groot om in de komende maand impulsief leuke spulletjes te kopen die je toevallig tegenkomt in de winkel. Op voorhand bepalen wat je voor wie wil kopen en researchen waar je dat item het goedkoopst kan shoppen kan je veel centjes uitsparen. Tip: online shoppen is altijd een goed idee. En, euh… Black Friday komt er nog aan, hè.

5. Weet dat het gebaar telt

Het mag dan een cliché zijn, maar voor de meeste mensen is het wel degelijk het gebaar dat telt. Een geschenk dat meer moeite dan geld heeft gekost, wordt vaak veel warmer ontvangen dan omgekeerd. Zeg nu zelf: het idee dat iemand een uur speciaal voor jou heeft zitten knutselen, dat is toch véél meer waard dan tientallen euro’s? Zo kan je voor iemand een fotocollage of boek maken van jullie leukste momenten samen, zelfgebakken koekjes met zijn of haar favoriete ingrediënten in elkaar flansen of misschien wel een zelfgebreide sjaal cadeau geven.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.