Home Lifestyle 3 belangrijke levenswijsheden die je moet kennen

3 belangrijke levenswijsheden die je moet kennen

Inzichten die het leven aangenamer maken

We leren als kind veel (nuttige) dingen op school, maar we komen tot de belangrijkste levenslessen door onze eigen ervaringen. Wat is voor jou écht belangrijk in het leven? Of je nu 18 of 88 bent, de volgende drie levensvaardigheden komen jou altijd van pas.

Nummer 1: Stop met alles zo persoonlijk op te nemen

Newsflash, de wereld draait niet om jou. Deze realiteit komt soms hard aan, zeker als je jong bent, maar hoe eerder je tot dit besef komt, hoe beter. We zijn allemaal zo hard gefocust op ons eigen leven en onze gevoelens, dat we vaak vergeten om op te kijken en stil te staan bij de levens van anderen.

Maak er een gewoonte van om aan je naasten te vragen hoe het met hen gaat. Bied anderen een luisterend oor zonder daarvoor iets terug te verwachten.

Nummer 2: Het is oké om soms van mening te veranderen

Onze overtuigingen zitten er zo hard ingebakken dat ze na verloop van tijd een onderdeel worden van onze identiteit. Wanneer je in contact komt met andere meningen, is de eerste reactie daarom vaak om je hiertegen te verzetten. Deze koppigheid is heel menselijk, maar niet constructief voor jouw menselijkheid.

Probeer open te staan voor de meningen van anderen, hoezeer die ook verschillen van je eigen overtuigingen. Het kan pijnlijk zijn om je waarden in vraag te stellen, omdat je hiervoor jezelf als mens in vraag moet stellen. Het is oké om door nieuwe inzichten van mening te veranderen. We vergissen ons allemaal wel eens, het belangrijkste is de manier waarop we hiermee omgaan.

Nummer 3: Neem een risico, ook al is de uitkomst onvoorspelbaar

Het is belangrijk om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op het leven, maar het is minstens net zo belangrijk om risico’s te nemen. Dit betekent niet dat je roekeloos moet worden, maar wel moedig genoeg om uit je comfortzone te stappen.

Een beetje chaos in je leven is gezond, dus probeer iets nieuws zonder de afloop te kennen. Dat zal ongetwijfeld een paar keer misgaan, maar één poging kan resulteren in het grootste succes uit je leven.

Lees ook: