Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Blijf je baas de baas!

Is jouw baas een tiran, een chaoot of een lifecoach? Wij geven tips voor élk type

Een tiran? Een blok aan je been? Een pietje-precies? Of toch vooral eentje van wie jij veel kan leren? Wat voor baas je ook hebt, wij geven je tips voor élk type.

De slavendrijver


Herken je aan: Resultaten, dat is het enige wat telt. Er is maar één doel en dat is goeie cijfers halen. De slavendrijver is dan ook behoorlijk competitief en wil in alles de beste zijn: in zijn job, op het tennisplein, zelfs in een spelletje Monopoly met de vrienden. En ook zijn gelijk wil hij áltijd halen.

De voordelen: Je kan veel van hem leren en hij stimuleert je om het beste van jezelf te laten zien.

De nadelen: Je chef verwacht van jou net zo’n winnersmentaliteit, en daar hoort behoorlijk wat flexibiliteit bij. Je moet het onderste uit de kan halen. Bovendien verliest hij jouw welzijn al eens uit het oog, waardoor er een behoorlijk onaangename werksfeer ontstaat. Een baaldag? Not done. Stress en vermoeidheid zijn dan ook part of the job.

Zo ga je ermee om

* Bewaak je eigen grenzen en aarzel niet om die aan te geven. Schakel eventueel je collega’s in om je daarbij te helpen.

* Heb je een probleem? Dreig je een deadline niet te halen? Zeg dat vooraf, ook al is je baas daar niet zo blij mee.

* Koester de weinige complimenten die je krijgt en zeg hem dat ook als je er eentje krijgt.

* Krijg je een uitbrander na een fout? Probeer het te relativeren. Neem het niet te persoonlijk, maar leer ervan. Het maakt je ook sterker.

 

De expert


Herken je aan: Zijn deskundigheid. Hij weet veel en vindt het belangrijk dat er goeie resultaten worden gehaald. Hij helpt je graag om je job nog beter te doen.

De voordelen: Je krijgt voldoende ruimte om je te ontplooien en je ding te doen. Ook voor nieuwe ideeën of verbeteringen staat je baas altijd open.

De nadelen: Je chef heeft geen flauw benul van wie je bent of wat je doet buiten je job. Een praatje aan de koffiemachine? Euh... over een dossier misschien?

Zo ga je ermee om

* Geef aan dat je het fijn vindt dat je zoveel inhoudelijke vrijheid krijgt. Praat ook over je jobinhoud met hem.

* Stel tussendoor wat vragen aan je baas waardoor hij kan pochen met zijn vakkennis. Dat doet hij graag.

* Problemen of een dilemma? Stap dan zelf op hem af. Zo weet hij waar je mee bezig bent en kan hij meedenken.

 

De loslater


Herken je aan: De massa’s ruimte die je krijgt.

De voordelen: Je baas gaat er sowieso van uit dat je je job goed doet. Je mag je werk doen zoals jij denkt dat het moet, waardoor je de job voor jezelf extra uitdagend en leuk kan maken.

De nadelen: Ben je wat onzeker of heb je toch graag sturing? Dan maakt de loslater het je knap lastig. Alleen als je expliciet vraagt om je te helpen, doet hij dat. Net daarom is het zo frustrerend als je baas dan achteraf toch nog dingen aanpast.

Zo ga je ermee om

* Wil je overleggen? Stap dan zelf op hem af.

* Overleg met je leidinggevende wat je van hem verwacht en wie wat doet in de rolverdeling. Het maakt de kans groter dat hij zich aan die afspraken houdt.

* Toon je waardering als je baas moeilijke beslissingen neemt of duidelijke sturing geeft. Het motiveert hem om dat later nog eens te doen.

* Zit je met een vraag? Ga dan te rade bij collega’s. Met hen kan je beter aftoetsen wat de doelstellingen zijn van een opdracht en wat jij precies moet doen.

 

De chaoot


Herken je aan: Drukte en chaos, beter kan je je baas niet omschrijven. Beslissingen neemt hij snel en impulsief, waardoor er veel dynamiek en energie is op de werkvloer.

De voordelen: Je baas maakt graag eens een praatje met je en polst tussendoor hoe het met je gaat en of je het nog naar je zin hebt.

De nadelen: Diepgaande gesprekken zitten er niet in met de chaoot, en echte meetings of overlegmomenten zijn er niet. Die dingen gebeuren eerder aan de koffiemachine. Bovendien zorgt de impulsiviteit van je baas ervoor dat er last minute een deadline kan opduiken, wat voor extra stress zorgt, natuurlijk.

Zo ga je ermee om

* Een deadline of belangrijke beslissingen in het verschiet? Herinner je baas er regelmatig aan.

* De kans dat de mailbox van je baas een even grote chaos is als zijn hoofd, is reëel. Vraag daarom aan je leidinggevende hoe je hem het best kan bereiken als je met een dringende vraag zit.

* Heb je een probleem? Suggereer dan al meteen enkele oplossingen en geef duidelijk aan wat jou het beste lijkt en waarom. Dat maakt het makkelijker voor hem om een beslissing te nemen.

 

De beste vriend


 

Herken je aan: De joviale werksfeer en zijn collegialiteit. Voor hem geen hiërarchie, alleen een team met collega’s – geen ondergeschikten. Hij is one of the guys.

De voordelen: Van één ding kan je zeker zijn: de werksfeer is goed, want je baas organiseert meer dan eens leuke activiteiten buiten het werk. Hij heeft veel vertrouwen in jou en je collega’s, en is allesbehalve een controlefreak.

De nadelen: Omdat je chef er niet zo van houdt zich ‘boven’ jou en de rest van het team te plaatsen, kan hij moeilijker knopen doorhakken, beslissingen nemen of medewerkers wijzen op hun minpunten. Dat kan best lastig zijn. Want als er zich dan eens een moeilijke situatie voordoet, dan aanvaarden jullie zijn sturing in eerste instantie ook niet.

Zo ga je ermee om

* Wil je graag wat sturing? Zeg dat dan. Zeg ook dat je verwacht dat hij knopen doorhakt als er zich een probleem voordoet.

* Probeer niet te close te worden met je chef, maar hou wat afstand. Praat over gemeenschappelijke hobby’s, dingen die jullie allebei interesseren. Dat zatte weekend in geuren en kleuren beschrijven? Niet zo’n goed idee.

* Doet er zich een probleem voor, stel dan ook meteen enkele oplossingen voor. Leg ook uit welke oplossing jij zou kiezen en waarom. Dat maakt het makkelijker voor hem.

* Zit je met een inhoudelijke vraag? Ga dan te rade bij je collega’s.

 

De lifecoach


 

Herken je aan: Zijn interesse in jou als persoon. Hij maakt geregeld een praatje met je en wil graag weten hoe het écht met je gaat.

De voordelen: Je chef vindt het belangrijk dat je je persoonlijk kan ontplooien en dat je taken doet die je interessant vindt. Zit je met een probleem? Dan staat hij voor je klaar. De lifecoach is ook enorm begaan met de sfeer op de werkvloer.

De nadelen: Trop is te veel, en de persoonlijke aandacht die je krijgt van je chef kan verstikkend werken. Bovendien loert het gevaar dat hij zelf bedenkt wat goed voor je is en is het soms moeilijk om je grenzen te trekken en ‘gewoon’ je werk te doen.

Zo ga je ermee om

* Relativeer de tips over je privéleven. Hij doet het wellicht uit enthousiasme, maar de kans is klein dat je daar écht op zit te wachten.

* Herhaal geregeld je verwachtingen, ideeën en ambities, want de kans is reëel dat hij iets anders voor jou voor ogen heeft.

 

De perfectionist


Herken je aan: zijn perfectionisme, uiteraard. De lat ligt behoorlijk hoog en de planning is strak. Hij weet wat hij wil, wat hij van wie verwacht en ook met wie hij wil werken.

De voordelen: Hij wéét dat hij veel van je verwacht en houdt daarom in de gaten dat hij je niet overbelast. Hij is dan ook oprecht met je begaan en zal je ondersteunen als het je te veel wordt. En: hij neemt het onvoorwaardelijk op voor zijn team.

De nadelen: Verrassingen? Niet zijn ding. Hij wil dan ook graag op de hoogte blijven van elke stap of ontwikkeling en kan daardoor behoorlijk controlerend overkomen. Daardoor krijg je ook de indruk dat je geen fouten mag maken, en kan je je minder goed ontwikkelen.

Zo ga je ermee om

* Zorg dat je goed voorbereid bent en dat je alles goed op orde hebt.

* Lees alles nog een keer na voor je iets afgeeft.

* Neem initiatieven, maar overleg niet alles met je chef. De kans bestaat dat hij je dan nóg meer gaat controleren.

* Deadline in gevaar? Zeg dat dan. Remember: the boss houdt niet zo van verrassingen en zo geef je hem de kans om er vooraf op in te spelen.

* Wordt de druk je te veel? Zeg dat dan.

 

De vriendelijke tiran


 

Herken je aan: Zijn controlefreakgehalte. De lat ligt hoog, hij weet wat hij wil en hij maakt dat ook duidelijk aan zijn team, tot in de kleinste details. Hij vertelt je niet alleen wat je moet doen, maar ook hoe je alles het best aanpakt.

De voordelen: Zit je met een vraag, dan kan je daarover uitgebreid overleggen. Jullie overleggen ook vaak. Als jonge medewerker kan je veel leren en er is ook ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Net daardoor is de verhouding met je chef over het algemeen goed.

De nadelen: Het zijn vooral de resultaten die tellen. Daardoor ontstaat er makkelijk concurrentie op de werkvloer. Resultaat? Een belachelijk aantal overuren en mails op de zotste uren.

Zo ga je ermee om

* Wil je meer ruimte? Ga goed voorbereid naar een gesprek en toon aan dat je nadenkt over hoe je de dingen aanpakt.

* Bewaak je grenzen en zeg wanneer het je te veel wordt.

* Zorg mee voor een positieve werksfeer.

* Boze baas omdat je een steek liet vallen? Probeer het te relativeren. Leer ervan, dat is het belangrijkste.

 

De evenwichtige leidinggevende


You’ve hit the jackpot, baby. Een evenwichtige leidinggevende vindt namelijk de gulden middenweg in alles: hij is met je begaan, wil het beste in je naar boven halen, steunt je, geeft je voldoende ruimte, zorgt voor een fijne werksfeer, bedenkt mee oplossingen, toont begrip als je ergens mee zit en is een expert in zijn vak. Kortom: hij is de perfecte baas! <3

[td_smart_list_end]

Met dank aan: Hoe manage ik mijn baas?, Uitgeverij Van Schouten & Nelissen, door Jana Deprez, Sylvie Boermans, Jeroen Stouten en Martin Euwema, met de steun van ESF Vlaanderen.

Meer weten? gratistoolbox.wixsite.com/jongeren

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '