Home FASHION & BEAUTY ZIEN: Franse Vogue plaatst voor het eerst een transgendermodel op de cover

ZIEN: Franse Vogue plaatst voor het eerst een transgendermodel op de cover

De Braziliaanse Valentina Sampaio werd geboren als jongen, maar gaat nu als vrouw door het leven

Instagram: @valentts
De Braziliaanse Valentina Sampaio schrijft geschiedenis door als eerste transgendermodel de cover van Vogue Paris te sieren. 'De dag dat iemand als Valentina op de cover kan staan zonder dat we de genderidentiteit van het model in kwestie erbij moeten vermelden, mogen we pas echt victorie kraaien', aldus hoofdredactrice Emmanuelle Alt. 

'La beauté transgenre: comment elles bouleversent le monde', staat er op de cover van het maartnummer van Vogue Paris. Het bijbehorende beeld: een foto van Valentina Sampaio, een Braziliaans model dat geboren werd als jongen en nu als vrouw door het leven gaat.

Het mag duidelijk zijn: de Franse modebijbel en diens hoofdredactrice Emmanuelle Alt willen een statement maken door voor het eerst een transgendermodel op de cover te plaatsen. Ze kozen dan ook niet zomaar een nummer. Het maartnummer is na dat van september steevast het best verkochte nummer van het jaar. 
 


'Er is nog veel werk aan de winkel'

'Deze cover draait om de ongelijkheid van mensenrechten en er is nog veel werk aan de winkel', aldus Alt. De Franse editie van Vogue staat bekend om zijn gedurfde covers: in 1988 sierde Naomi Campbell als eerste Afro-Amerikaanse vrouw de cover van het magazine, in 2007 kreeg Andre J. de eer om op de cover te prijken. Een primeur voor het zwarte en androgyne model. 
 

'De dag dat iemand zoals Valentina op een cover kan staan zonder dat de genderidentiteit van het model in kwestie moet worden vermeld, kunnen we pas echt victorie kraaien', stelt de Franse hoofdredactrice. 

Alt is zeker niet de eerste moderedactrice die Sampaio's schoonheid opmerkt. De Braziliaanse brunette – die maar liefst 34.000 Instagramvolgers heeft – schitterde in oktober vorig jaar ook al op de cover van de Braziliaanse editie van Elle.

Ook L'Oréal is fan. Valentina mag zich sinds een tijdje namelijk ambassadrice noemen van het cosmeticalabel. 

Lees ook: Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.