Home FASHION & BEAUTY Beauty 9 gouden tips van de slaapexpert voor de perfecte nachtrust

9 gouden tips van de slaapexpert voor de perfecte nachtrust

Want van slapen word je succesvol, zegt Dr. Rebecca Robbins.

Wil je succesvol worden? Dan moet je eerst en vooral zorgen dat je slaappatroon op punt staat. Dit zijn de tips van Dr. Rebecca Robbins, doctor aan de Harvard Medical School en Rituals slaapexpert, voor een gezonde en succesvolle nachtrust.

De algemene regel is dat je na 16 uur wakker zijn 8 uur zou moeten slapen. Doe je dat niet, dan bouwt zich een slaaptekort op waardoor je minder alert en productief bent en minder immuun tegen ziektes. Je bent bovendien prikkelbaar en kan minder goed relativeren. Dat helpt natuurlijk niet als je gedurende dag veel wil bereiken. ‘Als je goed wil presteren, kan je maar beter belang hechten aan een gezond slaappatroon’, aldus Dr. Robbins. Dit zijn haar tips voor een goede nachtrust.

1. Vermijd cafeïne na 14.00u

Zes uur na je laatste slok koffie zit de helft van de cafeïne nog steeds in je bloed. Drink je in de namiddag nog een kop koffie, cola of energiedrank, dan is de kans dus groot dat het je nachtrust zal beïnvloeden.

2. Drink geen alcohol voor je gaat slapen

Drink je binnen de drie uur voor je gaat slapen nog alcohol, dan zal je minder goed slapen. Je valt er misschien wel sneller van in slaap, maar het zorgt ervoor dat je minder vast slaapt en vaker wakker wordt. Al bij al zal je dus een minder goede nachtrust hebben.

3. Plan je workout tussen 17.00u en 19.00u

Sporten is gezond én zorgt ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt. Dat is een stof die als natuurlijke pijnstiller werkt en je lichaam helpt ontspannen, het zorgt ervoor dat je dieper en beter slaapt. Met het oog op je nachtrust is het dus beter om ‘s avonds te sporten dan ‘s morgens.

4. Vermijd (lange) dutjes overdag

Val je ‘s avonds moeilijk in slaap of heb je last van slapeloosheid, dan kan je overdag beter geen dutje doen en spaar je je slaperigheid beter op tot ‘s avonds. Heb je wel een gezond slaappatroon, doe dan enkel een kort dutje indien nodig. Het is bewezen dat een powernap van 20 minuten je opnieuw alert en productief kan maken.

5. Zet de verwarming wat lager

De ideale temperatuur om in te slapen is 18 graden. Een slaapkamer die te warm is kan leiden tot nachtmerries en een kamer die te koud is belet je lichaam om te ontspannen.

6. Zorg voor zacht licht

Laat alleen zacht en warm licht branden in je slaapkamer of steek eventueel een kaars aan (vergeet ze natuurlijk niet uit te blazen wanneer je gaat slapen). Om te lezen kan je een nachtlampje gebruiken dat je langzaamaan kan dimmen, zo worden je ogen moe en word je slaperig. Eens je gaat slapen maak je je slaapkamer best zo donker mogelijk.

The Ritual of Jing Geurkaars – € 19,90 – Rituals.

7. Kies de juiste nachtkledij

Niets zo vervelend als in bed liggen met een pyjama die niet lekker zit. Draag nachtkledij die zacht voelt, niet te strak zit en je huid laat ademen. En als de temperatuur het toelaat: slaap dan gewoon in je blootje, zo kan zit je letterlijk niets in de weg voor een goede nachtrust.

The Ritual of Jing Pyjamatop – € 59,90 – Rituals. Pyjamabroek – € 59,90 – Rituals.

8. Ontspan voor het slapengaan

Vind je het moeilijk om komaf te maken met stress voor je gaat slapen? Dan kan stretchen, mediteren, een warm bad of een ontspannende massage je misschien wel helpen ontspannen. Ook aromatherapie kan je helpen ontspannen. Gebruik een pillow mist, voeg aromatisch badzout toe aan je bad of laat je masseren met massageolie. Vooral lavendel is een rustgevende geur die je helpt te ontspannen.

The Ritual of Jing Pillow Mist – € 17,50 – Rituals. Massage Candle – € 23,50 – Rituals. Magnesium Bath Crystals – € 13,90 – Rituals.

9. Creëer een vast avondritueel

Een vaste avondroutine zorgt ervoor dat je lichaam beseft dat het tijd is om te gaan slapen. Zo’n ritueel kan perfect bestaan uit je huid reinigen en verzorgen en je tanden poetsen. Zelfs kleine huishoudelijke taakjes als de was vouwen kunnen je helpen ontspannen. Zolang je het maar rustig houdt en je hersenen de kans geeft om te ontspannen.

Bron: Sleep For Succes!, Dr. James B. Maas en Dr. Rebecca S. Robbins.

Benieuwd of jij wel genoeg ontspant en een goede nachtrust hebt? Doe hier de test.

Lees ook: