Home celebs Katy Perry gedwongen om ‘racistische’ schoenen uit collectie te halen

Katy Perry gedwongen om ‘racistische’ schoenen uit collectie te halen

'Het was nooit mijn bedoeling om mensen te kwetsen.'

© photonews
© photonews

Ook Katy Perry heeft het vlaggen: de popzangeres, die zich naast zingen ook op ontwerpen concentreert, heeft enkele schoenen uit haar collectie moeten schrappen nadat er negatieve reacties op kwamen. Het paar werd geassocieerd met de zogenaamde ‘blackface’, een belediging voor de zwarte gemeenschap.

Katy Perry heeft enkele schoenen van haar Katy Perry Collections uit de rekken gehaald na een overload aan kritiek. Vooral online veroorzaakte het paar veel commotie en werd het onmiddellijk geassocieerd met blackface. De Amerikaanse term verwijst naar een zwart geschminkt gezicht met kenmerkende rode lippen dat in theaterstukken gebruikt werd als karikatuur van Afro-Amerikaanse slaven. De term roept voor velen pijnlijke herinneringen aan slavernij en racisme op.

Het gaat om een zwart paar instappers waarop een gezicht afgebeeld staat. Ook dezelfde schoen met hak en de beige variant verdwijnen uit het aanbod. De ‘Ora Face Block Heel Sandal’ verscheen in totaal in negen kleuren. De andere tinten blijven wel in de rekken liggen. Op de website van Dillard’s, één van de verkooppunten, staat er nu ‘this item is not available for internet purchase’ te lezen.

Niet de bedoeling

‘Het is nooit mijn bedoeling om mensen te kwetsen’, reageert een verslagen Katy Perry. ‘De schoenen waren bedoeld als een knipoog naar moderne kunst en het surrealisme. Toen het mij duidelijk werd dat mensen het paar associeerden met blackface, vond ik dat enorm jammer.’

Herinner je je een soortgelijk voorval? Klopt! Eerst maakte Prada een ‘blackface’-fout en recentelijk kwam ook Gucci ook onder vuur te liggen met een gelijkaardige situarie. Katy Perry is niet de eerste designer die lik op stuk krijgt door haar ontwerpen. Toch komt de vraag naar boven hoe het kan dat niemand dit tijdens het productieproces al opmerkte…

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.