Home Columns OPINIE: ‘Is dit dan wat men noemt “hedendaags feminisme”?’

OPINIE: ‘Is dit dan wat men noemt “hedendaags feminisme”?’

'Het begint er meer en meer op te lijken dat feminisme voor enkelingen niet meer dan een goedkoop excuus is om hun kleren uit te schieten en wat bloot vlees te laten zien.'

© LINDA.meiden

BN’ers Anna Nooshin (30) en Monica Geuze (22) staan deze week halfnaakt en innig aan elkaars lippen gehecht op de cover van LINDA.meiden. Omdat ze naar eigen zeggen ‘geen fuck om hokjes geven’. Na het spotten van het woord ‘feminisme’ in het interview, kan ik niet anders dan mezelf afvragen: waar gaat het in godsnaam heen met ‘s werelds zelfverklaarde feministen?

Eerst en vooral: ik ben allerminst preuts. Vrouwenlichamen zijn prachtig en mogen absoluut vertoond worden. Maar onze naakte lichamen tentoonspreiden in naam van het feminisme? Ik betreur dat de tijden waarin zogezegde feministen écht en verbaal streden voor de emancipatie van de vrouw, nu achter ons lijken te liggen. Het begint er meer en meer op te lijken dat feminisme voor enkelingen niet meer dan een goedkoop excuus is om hun kleren uit te schieten en wat bloot vlees te laten zien. Spraakmakend? Ja. Een stap voorwaarts voor de emancipatie van de vrouw? Neen.

Omdat hun volgers hen al meermaals op de vingers tikten nadat ze sexy bikinifoto’s hadden gedeeld én de twee knappe BN’ers niet geloven in hokjes, maar wel in de gelijkheid tussen man en vrouw, willen Anna Nooshin en Monica Geuze nu lekker doen wat ze zelf willen. En dat houdt onder andere in: elkaar halfnaakt kussen en betasten. Dat de cover van de LINDA.meiden daardoor meer op die van een mannenblad dan wat anders lijkt, vind ik een tikkel ironisch. Of is die status van de vrouw als lustobject een feministische verworvenheid? Ik denk van nee.

Naakt feminisme

Eerder deze week kwam in het nieuws dat Instagrams mooiste Marisa Papen in een Egyptische cel terechtkwam nadat ze naakt had geposeerd in een piramide. ‘We probeerden uit te leggen dat we kunst aan het maken waren’, verhelderde de zelfverklaarde feministe haar naaktshoot. En dat is nou net waar het schoentje wringt. Het is simpelweg ongepast om je naakte lichaam willens nillens aan alleman op te dringen. Marisa’s Instagramaccount werd enkele jaren geleden al eens verwijderd omdat ze er naaktfoto’s op postte. Naaktfoto’s die allicht niet door bewonderende vrouwen, maar voornamelijk door geile mannen bekeken werden. Daarop scheerde ze haar haren af en verspreidt ze nu haar naaktfoto’s via andere kanalen. Staat de vrouw dan pas op gelijk niveau met de man als ze haar adamskostuum aantrekt? Of wat is werkelijk het doel van de eeuwig naakte zelfverklaarde feminist?

Wat verder van huis had Sharon Osbourne vorige week haar terechte twijfels over Kim Kardashians zelfverklaard feminisme dat ze uitte door naaktselfies te posten: ‘Als Kim haar lichaam wil laten zien, is dat prima. Maar dat noemt men geen feministe, maar een hoer.’ Zo plebejisch zouden we het zelf niet durven stellen, maar Sharon heeft een punt! Wat is er mis met een verbale strijd? Wie heeft hen ooit wijsgemaakt dat enkel hun naakte lichamen de meningen van feministen kunnen bekrachtigen?

Feminisme als alibi

Samengevat: de term ‘feminisme’ wordt naar mijn mening tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt. Als Anna, Monica, Marisa en Kim gewoon eerlijk zouden zeggen dat ze graag (half)naakt poseren, is dat helemaal prima. Als ze zichzelf daarbij al graaiend en sexy poserend een feminist noemen, gaan ze naar mijn mening een bruggetje te ver. Of is feminisme plots een alledaags alibi?

Lieve vrienden, ik ben me ervan bewust dat naakte vrouwenlichamen en feminisme delicate onderwerpen zijn. Dat is voor mij echter geen reden om de debattaart niet aan te snijden. Vinden jullie mijn opinie klinkklare onzin? Verlicht mij met de jouwe in de comments!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

?

A post shared by Monica Geuze (@monicageuze) on

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.