Home Columns CORONABRIEVEN: ‘Jij redde mij uit mijn eigen destructieve klauwen, zónder te oordelen’

CORONABRIEVEN: ‘Jij redde mij uit mijn eigen destructieve klauwen, zónder te oordelen’

'Ondanks dat we al zoveel gesprekken voerden dat er vijf bestsellers uit zouden kunnen voortvloeien, heb ik je de belangrijkste dingen nog nooit verteld.'

© Fien Liessens

We moeten momenteel allemaal wel iémand missen en kijken meer dan ooit op naar wie zich nu inzet voor anderen. Omdat ook onze redactrices graag iemand in de bloemetjes willen zetten, schreven ze een brief aan de vriendin die ze uit het oog verloren, hun mama waar ze nu nóg meer naar opkijken en hun jarige zus waar ze voor het eerst in 30 jaar niet mee kunnen vieren.

Allerliefste Jef,

We hebben elkaar al een tijdje niet meer écht gezien. Je hebt al een tijdje niet meer op mij moeten wachten op de Groenplaats en het is al een tijdje geleden dat we nog eens een dinner date planden. De laatste keer vierden we jouw verjaardag. Heel onwennig, want we mochten elkaar niet omhelzen. Heel onwennig omdat iedereen afstand hield van elkaar. Misschien hielp onze ongepaste, maar zorgvuldig samengestelde playlist er ook niet echt bij. Maar het was vooral onwennig omdat geen van ons beiden op dat moment wist hoe lang het zou duren totdat we elkaar weer zouden terugzien. Ondanks dat we al zoveel gesprekken voerden dat er vijf bestsellers uit zouden kunnen voortvloeien, heb ik je de belangrijkste dingen nog nooit verteld. En hier komen ze, speciaal voor jou.

In tijden van nood kent men zijn vrienden. Iets wat we beiden al letterlijk aan den lijve hebben ondervonden. En dan weet jij meer dan wie ook wat ik bedoel. Want als ik één persoon extra mag bedanken die me redde uit mijn eigen destructieve klauwen, dan ben jij het wel. Zonder ook maar een klein beetje judgemental te zijn en vooral door de beste vriend te zijn die ik in die periode meer dan ooit nodig had.

Je leerde me opnieuw lachen, genieten van de dingen in het leven en toonde me beetje bij beetje dat de wereld niet zou ontploffen door het drinken van een wijntje of het eten van een stuk pizza.

Jij was het tegenovergestelde van wie ik was toen we elkaar nog niet zolang kende: vrolijk, lief voor alles en iedereen, living your best life, maar vooral: jezelf. Je was en bent nog steeds mijn grote voorbeeld, al ben ik er zeker van dat jij je daar niet bewust van bent. Ik kijk op naar alles wat je onderneemt, hoe respectvol je met mensen omgaat, hoe je van alles het beste maakt in het leven, maar vooral hoe ontzettend lief jij wel niet bent. Altijd. Ook voor diegenen die het verre van verdienen en het al meer dan een paar keren verprutsten. Want zo ben jij.

Dat laatste kan ik ook naar mezelf richten. Ik duwde iedereen weg en zakte steeds dieper weg zonder het zelf te beseffen. Maar dat liet jij niet gebeuren. Ik wil niet weten waar ik zou staan of er zelfs nog zóú staan moest jij niet het grootste lichtpunt in mijn leven geweest zijn. Je leerde me opnieuw lachen, genieten van de dingen in het leven en toonde me beetje bij beetje dat de wereld niet zou ontploffen door het drinken van een wijntje of het eten van een stuk pizza. Want zo ben jij.

Als puber zei ik vaak hoe jammer ik het wel niet vond geen grote broer te hebben. Iemand die er altijd voor me was, me zou beschermen en met wie ik ‘gewoon’ mezelf kon zijn. Want dat zou volstaan. Nu de wijsheid er zo heel misschien wat aan zit te komen, besef ik maar al te goed dat wat ik toen wenste ik dubbel en dik gekregen heb. Misschien niet als bloedverwant, wel als soulmate. Een support system waar ik altijd op kan terugvallen. Al is het 4 uur ’s nachts en ik nood heb aan bemoedigende woorden, je bent er. Weet dat je zelfs halfslapend vol wijsheid zit, al zie je dat zelf misschien niet.

Ik kan niet wachten om samen nog miljarden avonturen te beleven. Luidkeels mee te brullen met onze favoriete nummers, je voor de zoveelste keer aan te sporen om eindelijk eens naar ‘Friends’ te kijken, maar vooral om weer samen te zijn. Gewoon. Want dat volstaat.

Tot snel, mijn allerbeste vriend.
Want ja, dat ben jij.

xo
Fien

Wil je zelf iemand raken met woorden? Dat kan dankzij onze unieke quarantaineberichtjes!

Tekst: Fien Liessens

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.