Home Columns COLUMN: ‘Zij draagt een schoon rompertje, ik een beha vol melkvlekken’

COLUMN: ‘Zij draagt een schoon rompertje, ik een beha vol melkvlekken’

'Want als het kind er maar proper uitziet, geef je de indruk dat je alles onder controle hebt. Toch?'

Onze columniste Nele is terug, mét baby! Ze is nu 25 weken mama van een dochter. In deze column vertelt ze alles wat je wil weten over dat moederschap. En alles wat je misschien liever niet wil weten. Deze week heeft ze het over controle.

Je haar hoeft niet in de plooi te liggen, je hoeft geen make-up te dragen en je kleren mogen zelfs vuil zijn. Zolang je nagels gelakt zijn, geef je de indruk dat je alles onder controle hebt. Dat is lang mijn levensmotto geweest. Sinds de komst van de baby is de focus echter verschoven. Van mijn nagels naar het kind. Want als het kind er maar proper uitziet, geef je de indruk dat je alles onder controle hebt. Toch?

Daarom draagt zij elke dag een schoongewassen outfitje, terwijl ik al blij mag zijn dat de melkvlekken op mijn kleren na drie dagen niet meer zuur ruiken. Daarom krijgt zij na elk badje een deugddoende babymassage. Met bodylotion. Terwijl ik mijn lijf meestal was met restjes shampoo die van mijn hoofd op mijn schouders druppelen, om mezelf daarna te laten drogen aan de lucht of nat in mijn kleren te stappen. Daarom drinkt zij haar melk op de perfecte temperatuur, au bain-marie verwarmd. Terwijl ik mijn eten lauw door mijn strot duw en er in de rapte koude koffie bovenop gooi om het door te spoelen.

Want als het kind er maar proper uitziet, geef je de indruk dat je alles onder controle hebt. Toch?

Zij heeft leuke kniekousjes, mijn dikke teen steekt door een gat in mijn sok. Zij draagt elke dag een proper rompertje, ik heb mijn onderbroek binnenstebuiten aan en mijn beha staat stijf van de melkvlekken. En volgens mij heb ik net een yoghurtje gegeten dat al een maand vervallen is. Ik poets ook al drie dagen mijn tanden met water, omdat de tandpasta op is. En mijn nagels? Die zijn niet gelakt. Tenzij babykak onder de nagel van mijn wijsvinger daarvoor mag doorgaan. Ongelukje met de luier, meer zeg ik daar niet over.

Hoe meer ik voor haar doe, hoe minder ik voor mezelf doe. En dat kan niet de bedoeling zijn. Ik lees en hoor het overal: de bedoeling is dat ik even lief en mild ben voor mezelf als voor de baby. Maar het lijkt alsof ik liever gewoon streng ben voor mezelf. Alsof ik haar op de eerste, een heleboel andere dingen op de volgende en mezelf pas op de laatste plaats zet. Een beginnersfout, denk ik.

Het mag dus duidelijk zijn dat ik lang niet meer alles onder controle heb. En zo is het moederschap voor mij alsnog een beetje zoals mijn nagels lakken. Met mijn linkerhand, terwijl ik rechtshandig ben.

Lees meer columns van Nele:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.