Home Columns COLUMN: ‘Karl Lagerfeld was oldskool, en dan heb ik het niet over...

COLUMN: ‘Karl Lagerfeld was oldskool, en dan heb ik het niet over zijn voorliefde voor tweed of zijn kapsel’

'Hij noemde hij Adele dik, vond Meryl Streep cheap en trok vorig jaar de #MeToo-beweging in twijfel.'

© Catherine Kosters

Catherine houdt van haar lief, hotelbedden en ketchup. Tot de dag dat zelfspot een olympische discipline wordt, deelt ze hier elke week haar avonturen.

Terwijl ik dit schrijf, vindt in Parijs de eerste Chanel-show zonder Karl Lagerfeld plaats in meer dan 35 jaar. Of eigenlijk de tweede. In januari bleef de ontwerper al afwezig op het couturedefilé van het Franse huis. Hij voelde zich vermoeid, aldus het statement. Meteen gonsde het van de geruchten over de falende gezondheid van de 85-jarige designer. Later bleken die geruchten te kloppen en verloor het Chanel-imperium zijn Keizer.

De modewereld zal nooit meer hetzelfde zijn. Als een van de laatste grote couturiers transformeerde Lagerfeld Chanel van stoffig merk tot ultiem luxelabel. Bij Fendi zat hij al sinds 1965 op de troon. Silvia Fendi noemde hun samenwerking dan ook het langste liefdesverhaal in de modegeschiedenis. Terwijl hij fashionista’s deed dromen van een Chanel-tas of Fendi-laarzen, zorgde hij er dankzij zijn gelijknamige label voor dat iedereen een stukje Karl kon bezitten, van reiskoffers met zijn beeltenis tot T-shirts van zijn kat Choupette. Die laatste zou trouwens een deel van zijn fortuin erven, waardoor ik elk moment een catnapping door een malafide butler genaamd Edgar verwacht.

Zijn dood lokte naast lofbetuigingen heel wat kritiek uit. Begrijpelijk, al werkte zijn hoge leeftijd verzachtend.

Lagerfeld verkoos dieren boven een nageslacht. ‘Volwassen kinderen doen je er 100 jaar oud uitzien’, is maar één van zijn vele ophefmakende quotes. Het boek ‘The World According to Karl’ staat er vol mee, al kan ik enkele citaten bedenken die de publicatie níét haalden. Zo noemde hij Adele dik, vond hij Meryl Streep cheap en trok hij vorig jaar de #MeToo-beweging in twijfel. ‘Als je niet wil dat ze aan je onderbroek trekken, kan je maar beter geen model worden.’ Karl was oldskool, en dan heb ik het niet over zijn voorliefde voor tweed en een kapsel waarop Marie-Antoinette jaloers zou zijn.

Zijn dood lokte naast lofbetuigingen heel wat kritiek uit. Begrijpelijk, al werkte zijn hoge leeftijd verzachtend. Mijn eigen oma, 86 jaar toen ze stierf, vond dat vrouwen niet moesten kunnen rijden en hoopte dat mijn vegetarisme van voorbijgaande aard was. Zij had geen birmaan, maar een jack russell, en ze verzamelde eendenbeeldjes in plaats van boeken. Lagerfelds bibliotheek telt er meer dan 300.000. Niet dat ik zijn kwetsende commentaren goedkeur, maar de man hield van controverse. Meer dan eender welke andere ontwerper stelde hij zich ten dienste van zijn kunst. Deze postume collectie is maar een van de vijftien die hij jaarlijks uit zijn mouw schudde. Niet slecht voor ‘n 80-plusser. Vaarwel, Kaiser Karl.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Meer columns van Catherine: