Home Columns COLUMN: ‘Geen aubergine of perzik meer? Met donuts, wortelen en thermometers kunnen...

COLUMN: ‘Geen aubergine of perzik meer? Met donuts, wortelen en thermometers kunnen we ook creatief aan de slag’

Recent kondigde Facebook nog aan dat het seksueel getinte emoji’s zal verbieden.

Catherine houdt van haar lief, hotelbedden en ketchup. Tot de dag dat zelfspot een olympische discipline wordt, deelt ze hier elke week haar avonturen.

Aubergine zkt. perzik

Ik heb een oerdegelijke opvoeding genoten, ook al lijkt dat misschien niet altijd zo. Wij werden als schoolkinderen gedrild om braaf te zijn en in de rij te staan, onze eigen veters te knopen alsof het konijntjes waren en onze jas aan te trekken via een ingewikkeld onderstebovenmanoeuvre. Thuis leerden we met twee woorden spreken: ‘dankuwel mevrouw’ en ‘alstublieft meneer’.

Hoewel mijn zussen en ik er een sport van maakten om zoveel mogelijk synoniemen voor het mannelijke geslachtsdeel op te sommen, was vuile praat verkopen geheel uit den boze. Ik weet nog hoe kwaad mijn vader werd toen ik als zesjarige trots verkondigde dat ik een spiegelwoord kende: ‘Als je kip achterstevoren spelt, krijg je pik.’ En als je farts achterstevoren spelt, krijg je straf helaas.

In een poging om de censuurcommissie om de tuin te leiden, werden wij steeds sluwer. Zo tekenden we schunnige rebussen: Pie de Mol zonder het woordje ‘de’ was een favoriet. Van correcte spelling hadden we nog niet gehoord. Uiteindelijk kregen mijn ouders door dat hun strenge regels een averechts effect hadden. Verboden zaken zijn nu eenmaal spannender, dat geldt voor jong én oud. Daarom zie ik het nut van een ban zelden in, zeker wanneer die belachelijke proporties aanneemt.

We tekenden schunnige rebussen: Pie de Mol zonder het woordje ‘de’ was een favoriet.

In China verscheen de biopic ‘Bohemian Rhapsody’ in een verkorte versie: elke verwijzing naar Freddie Mercury’s alom bekende geaardheid werd eruit geknipt. Zelfs Disneyfilms ontsnappen niet aan de lange arm van Ome Xi Jinping en zijn partij. Zo is Winnie de Poeh al enkele jaren beersona non grata omdat kritische bloggers het tekenfilmfiguurtje gebruikten als symbool voor de Chinese president.

Spijtig genoeg beperkt censuur zich niet tot de Volksrepubliek. Ook in de westerse wereld worden soms bizarre embargo’s ingevoerd. Recent kondigde Facebook nog aan dat het seksueel getinte emoji’s binnenkort zal verbieden. Je mag de aubergine, perzik en waterdruppels voortaan énkel gebruiken als je effectief aan de keukenkraan staat. Een lachwekkende maatregel gezien we met donuts, taco’s, wortelen en thermometers ook best creatief aan de slag kunnen.

Een smiley afschaffen is als een letter uit het alfabet schrappen. Laten we de T verbieden omdat je er vieze woorden mee kan schrijven zoals ku. of .e..en! Ome Zuckerberg wil met zijn actie voorkomen dat er via sociale media seksuele contacten gelegd worden of naaktfoto’s worden gedeeld. Alsof het uitroeien van een paarse groente de verspreiding van dick pics zal tegengaan. En ik stuur sexy shots naar mijn lief wanneer ik wil, suggestief fruit of niet!

Hoewel… de laatste keer dat ik hem met een seminude verblijdde (lees: vorige week) reageerde hij niet. Bijna dacht ik dat het aan mijn perzik lag, maar bleek dat hij onze chat op groot scherm had openstaan en zijn baas net langsliep. Kijk, dát zou dus verboden moeten worden.

Meer columns van Catherine: