Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Hannes Vandenbroucke

Welke is jouw favoriet? ☕️

Van affogato tot espresso martini: 5 x koffie met een twist

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist


Zwart, met een wolkje (plantaardige) melk of met (véél) suiker: ieder heeft zo z’n eigen manier van koffiedrinken. Je dagelijkse dosis van het zwarte goud naar een hoger niveau tillen, doe je echter met deze vijf overheerlijke recepten.

Affogato met amandelkoekje

Wat heb je nodig? 

– 2 bolletjes vanille-ijs

– 1 kopje espresso

– 1 verkruimeld amandelkoekje

Hoe maak je het? 

1. Schep twee bolletjes vanille-ijs in een glas.

2. Overgiet met hete espresso en werk af met een verkruimeld amandelkoekje.

3. Serveer onmiddellijk.

Recept van Bruynooghe.

Dalgona coffee

Wat heb je nodig?

– 2 tl oploskoffie

– 2 tl kristalsuiker

– 2 tl kokend water

– een snufje kaneel

– 3/4 tas melk naar keuze

Hoe maak je het?

1. Doe de koffie, suiker en het kokend water in een kom en gebruik een mixer om het goedje (ongeveer 2 minuten aan een stuk) op te kloppen.

2. Proef (opgepast: het zal sterk smaken!) en voeg de suiker toe.

3. Voeg de koffie toe aan de mok die voor 3/4 gevuld is met je favoriete melk, werk af met de kaneel en voeg eventueel enkele ijsblokjes toe.

4. Roer goed met een lepel of rietje in de koffie. Enjoy!

Recept van Flair.

Vietnamese ijskoffie

Wat heb je nodig? 

– 150 ml koffie

– 150 g gezoete gecondenseerde melk

– ijsblokjes

Hoe maak je het? 

1. Doe de koffie en gecondenseerde melk samen met flink wat ijsblokken in een shaker en schud minstens 2 minuten.

2. Vul een groot glas met ijsblokjes en giet de ijskoffie door een klein zeefje rechtstreeks in het glas.

3. Serveer onmiddellijk.

Recept van Bruynooghe.

Turkse koffie met kardemom

Wat heb je nodig? 

– 1 kopje koud water

– 1 el fijngemalen koffie

– 1/8 tl gemalen kardemom (of 1 fijngestampt kardemomzaadje)

– 1 tl suiker (optioneel)

Hoe maak je het? 

1. Breng water aan de kook in een kleine steelpan.

2. Neem de pan van het vuur en voeg de koffie en de kardemom toe.

3. Zet de pan weer op het vuur en wacht tot de koffie begint te koken. Neem de pan van het vuur zodra de koffie begint te borrelen.

4. Zet de pan opnieuw op het vuur en wacht tot er zich een schuimlaagje vormt op de koffie. Neem de pan vervolgens weer van het vuur.

5. Giet de koffie in twee kleine kopjes en wacht even tot de verpulverde kardemom en koffie naar de bodem is gezonken. Enjoy!

Recept van The Spruce Eats.

Espresso martini

Wat heb je nodig? 

– 60 ml vodka

– 15 ml koffielikeur

– 45 ml espresso

– 0,5 tl suiker

– ijsblokjes

Hoe maak je het? 

1. Doe alle ingrediënten in een shaker en shake gedurende 2 minuten.

2. Giet door een klein zeefje rechtstreeks in een martiniglas.

3. Serveer onmiddellijk.

Recept van Bruynooghe.



Nog meer lekkers om uit te proberen: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '