Home Lifestyle Body Van pijpen kan je niet besmet raken en 4 andere fabels over...

Van pijpen kan je niet besmet raken en 4 andere fabels over hiv en aids ter ere van Wereldaidsdag

Hoewel de ziekte al zo'n 38 jaar gekend is, bestaan er toch nog heel wat misvattingen over hiv.

Vandaag is het Wereldaidsdag, een internationale dag die gewijd is aan de bewustwording omtrent aids. Hoewel de ziekte al zo’n 38 jaar gekend is, bestaan er toch nog heel wat misvattingen over hiv. Wij klaren ze graag op.

Het eerste artikel over aids, de afkorting van acquired immune deficiency syndrome, verscheen op 5 juni 1981. Hiv en aids ‘vieren’ dit jaar dus hun 38ste verjaardag.

Hiv staat voor human immunodeficiency virus. Zoals de afkorting het al verklapt, vernietigt hiv op lange termijn het immuunsysteem. De infectie verloopt in vier fases. Pas in de laatste fase, wanneer je immuunsysteem in die mate is aangetast dat zelfs een longontsteking fataal kan zijn, spreekt men van aids.

Omdat er anno 2019 nog heel wat misvattingen omtrent de ziekte bestaan, klaren wij ze graag op.

Fabel 1: hiv komt enkel voor bij homoseksuele mannen

De kans dat hiv zich verspreidt, is groter bij anale seks. Daarom denken veel mensen dat aids een ‘homoziekte’ is. Maar niets is minder waar. Ook vrouwen die aan onbeschermde anale seks doen, lopen een verhoogd risico op hiv wanneer hun bedpartner besmet is.

Fabel 2: van pijpen kan je geen hiv krijgen

Hiv is enkel en alleen overdraagbaar via bloed, sperma en voorvocht, vaginaal vocht, etter en geïnfecteerde moedermelk. Van tongzoenen of iemand de hand schudden, kan je dus niet besmet raken. Hoewel de kans klein is, kan je van pijpen wel degelijk geïnfecteerd worden met hiv via het voorvocht. Gebruik dus ook bij orale seks steeds een condoom.

Fabel 3: mensen die seropositief zijn mogen nooit meer vrijen

Het is niet omdat je besmet bent met hiv dat je nooit meer mag vrijen. Mensen die seropositief zijn, wordt ten strengste aangeraden steeds een condoom te gebruiken én hun medicatie tegen hiv in te nemen. Zowel bij orale, vaginale als anale seks.

Fabel 4: wanneer je seropositief bent, kan je geen kinderen op de wereld zetten

Ben je seropositief en wil je graag een gezin stichten? Dat kan, mits de juiste medische begeleiding. Zo bestaan er verschillende procedures die de kans verkleinen dat je je kind of partner besmet. Zo kan je geïnfecteerd sperma laten ‘schoonmaken’ of bevrucht worden door de zaadcellen te laten inbrengen zonder seksueel contact via in-vitrofertilisatie.

Fabel 5: anno 2019 kan je van aids genezen

De tijd dat een hiv-diagnose gelijk stond aan een doodsvonnis is gelukkig voorbij. Toch heeft men anno 2019 nog geen geneesmiddel gevonden tegen hiv en aids. Wel is de ziekte onder controle te houden door het dagelijks nemen van hiv-remmers. Deze medicatie doet het aantal virusdeeltjes in het bloed, ook wel ‘de virale lading’ genoemd, dalen. De virale lading wordt ondetecteerbaar waardoor mensen met hiv niet langer besmettelijk zijn. Toch is het aangeraden ten allen tijde met condoom te vrijen.

Bron: Sensoa en Seksualiteit.be

Lees ook: