Home Body & Mind ONDERZOEK: milkshakes zouden helpen bij het afvallen

ONDERZOEK: milkshakes zouden helpen bij het afvallen

Eentje met banaan, a.u.b.

Pexels
Doe jij deze maand mee met de Flair Fit & Gezond Challenge? Dan eet je vast al heel gezond en gebalanceerd dankzij de eettips van Weight Watchers-diëtiste Nicky. Als je deze week toch even wil zondigen, doe het dan met een milkshake.

Whut, zo’n suikerbom kan toch niet goed voor je zijn? Exactly our thoughts, maar onderzoek aan de Universiteit van Wageningen toonde aan dat een milkshake wel degelijk zou kunnen helpen bij het verliezen van gewicht.

In het onderzoek kregen 15 Nederlandse mannen met een gezond gewicht meteen na het ontbijt een milkshake. Alle shakes hadden dezelfde voedingswaarden (50 procent koolhydraten, 20 procent proteïnen en 30 procent vet), maar sommige bevatten 500 calorieën, terwijl andere slechts 100 calorieën hadden. Ook verschilden de shakes in textuur: van dik en romig tot volledig vloeibaar.

via GIPHY

Trek

Daarna werd gekeken hoe lang het duurde vooraleer de maag van de mannen leeg was en hoeveel ze aten bij de lunch. Wat bleek? De mannen die de dikke shake hadden gedronken, hadden langer een volle maag én minder trek bij de lunch – onafhankelijk van de hoeveelheid calorieën in de shake.

Omdat de mannen langer een voldaan gevoel hadden, aten ze minder tijdens de lunch en vielen ze dus sneller af. Dit fenomeen wordt in de wetenschap ook welphantom fullness genoemd – door voedsel te eten wat een voller gevoel geeft, heb je minder snel opnieuw trek en eet je minder tijdens opeenvolgende maaltijden.

Bakken ijs

Hoe fantastisch dat ook klinkt, is het niet meteen een excuus om vanaf nu je milkshakes vol te gooien met Ben & Jerry’s en chocolade. Voor het onderzoek werden andere stoffen toegevoegd om de shake een romige textuur te geven, zoals bijvoorbeeld guargom of xanthaangom. Wij wachten toch op verder onderzoek vooraleer we onze heerlijke kom granola 's morgens aan de kant schuiven voor zo'n milkshake…

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.